Ministrul Cîmpeanu, contrazis de Arbitrul telecom în privința vitezelor minime de internet pentru școala online: Sunt de ajuns viteze de 30 de ori mai mici decât susține ministrul Educației

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 26 octombrie 2021, 9:47 Economie | Telecom


Viteze internet mobil
Foto: ANCOM
​Trimiterea elevilor în vacanță, în loc de școală online, motivată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prin faptul că pentru predarea online ar fi nevoie de viteze de minim 100 Megabiti pe secundă (Mbps) este contrazisă de parametrii tehnici ai celor mai populare aplicații online - Zoom, Teams ori Webex, în care vitezele minime necesare sunt de 30 de ori mai mici, arată datele Autorității de reglementare în comunicații. În plus, spune ANCOM, toate aceste aplicații merg pe orice tip de conexiune fixă ori mobilă - de la 3G până la Wi-Fi și internet fix.

Cum a motivat ministrul Educației măsura de a trimite în vacanță elevii: Pentru școala online ar fi nevoie de viteze de minim 100 Mbps


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut joi, 21 octombrie, o intervenție telefonică la Digi24, în care a vorbit despre problemele digitalizării Educației și ale predării online. În motivarea deciziei de a trimite elevii în vacanță pentru 2 săptămâni, în loc să permită școala online, ministrul Educației a dat vina pe decalajul de conectivitate și viteza de internet între rural și urban.

 • "Viteza minimă la internet pentru a avea învățare online este de 100 Megabiți pe secundă (Mbps), viteză pe care o avem doar în jumătate din teritoriul țării. Sub această viteză se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp, a declarat joi Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, în motivarea deciziei privind vacanța de 2 săptămâni în locul școlii online. Acesta a făcut apel la echitate, subliniind și că 'din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea", a declarat joia trecută Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Chiar este nevoie de viteze de minim 100 Mbps pentru școala online? Răspunsul ANCOM - arbitrul telecom


La solicitarea HotNews.ro
de a preciza dacă într-adevăr este nevoie de viteze minime de 100 Mbps pentru școala online, Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a răspuns prin prezentarea parametrilor tehnici ai principalelor aplicații de învățare online, care arată că vitezele minime necesare sunt situate pe la maxim 3-4 Mbps, adică și de 30 de ori mai mici decât susține ministrul.

Redăm mai jos răspunsurile ANCOM:

În funcție de aplicațiile utilizate pentru procesul de predare online, calitatea conexiunii la internet și cerințele de lățime de bandă de internet diferă. Printre cele mai populare aplicații de acest fel se numără Zoom, Microsoft Teams și Cisco Webex.

Utilizarea aplicației Zoom se poate face în condițiile existenței unei conexiuni 3G, WiFi sau a unei conexiuni prin intermediul internetului fix.

Rata de transfer de date recomandată pentru vorbitorii din cadrul reuniunilor și seminariilor web organizate prin Zoom (cadrele didactice în acest caz):


Pentru apeluri video 1:1:

 • Pentru videoclipuri de înaltă calitate: 600 kbps (upload/download)
 • Pentru videoclipuri HD 720p: 1,2 Mbps (upload/download)
 • Pentru videoclipuri HD 1080p: 3,8 Mbps/3,0 Mbps (upload/download)
Pentru apeluri video de grup:
 • Pentru videoclipuri de înaltă calitate: 1,0 Mbps / 600kbps (upload/download)
 • Pentru videoclipuri HD 720p: 2,6 Mbps/1,8 Mbps (upload/download)
 • Pentru videoclipuri HD 1080p: 3,8 Mbps/3,0 Mbps (upload/download)
 • Pentru vizualizarea galeriei: 2,0 Mbps (25 vizualizări), 4,0 Mbps (49 vizualizări)
Numai pentru partajarea ecranului (fără imagine de previzualizare): 50-75 kbps
Pentru partajarea ecranului cu imagine de previzualizare: 50-150 kbps
Pentru audio VoiP: 60-80 kbps
Pentru telefonul Zoom: 60-100 kbps

Rata de transfer de date recomandată pentru participanții la seminarii web (elevii și studenții, în acest caz):


Pentru participanții la sesiunile organizate prin zoom:

 • ~600 kbps (download) pentru videoclipuri de înaltă calitate
 • ~1,2-1,8 Mbps (download) pentru videoclipuri HD 720p
 • ~2-3Mbps (download) pentru videoclipuri HD 1080p
Numai pentru partajarea ecranului (fără imagine de previzualizare): 50-75 kbps (download)
Pentru partajarea ecranului cu imagine de previzualizare: 50-150 kbps (download)
Pentru audio VoiP: 60-80 kbps (download)

În ceea ce privește rata de transfer de date necesară pentru organizarea întâlnirilor prin aplicația Microsoft Teams, aceasta este următoarea:

 • 30 kbps pentru un apel audio între doi participanți
  - 130 kbps pentru un apel audio și screen sharing între doi participanți
 • 500 kbps pentru un apel video de înaltă calitate între doi participanți
 • 1,2 – 1,5 Mbps pentru un apel video de înaltă calitate între doi participanți cu rezoluție HD de 720p și, respectiv, 1080p
 • 500 kbps / 1 Mbps pentru un apel video de grup
 • 1 Mbps / 2 Mbps pentru un apel video de grup de înaltă calitate (video de 540p pe un ecran de 1080p)
În cazul în care conexiunea are o calitate redusă, aplicația va prioritiza calitatea audio în detrimentul celei video.

O altă aplicație care poate fi utilizată ca suport didactic este Webex. Rata de transfer pentru trimiterea și primirea fișierelor pentru sesiunile organizate prin Webex este următoarea:

 • Pentru 2 până la 6 participanți, fără transfer de conținut video: rata de transfer necesară este între 1.3 mb/s și 1.6 mb/s;
 • Pentru 6 participanți, cu transfer de conținut video: rata de transfer necesară este între 1.1 mp/s și 1.6 mb/s;
 • Pentru 25 de participanți, cu transfer de conținut video: rata de transfer necesară este între 1.7 mb/s și 2.6 mb/s

Are Romania viteze minime de internet decente si acoperire cu retele de internet pentru predare online?


La aceste întrebări, ANCOM a precizat că potrivit celui mai recent raport privind calitatea serviciului de acces la internet, pe parcursul anului 2020, vitezele de download medii înregistrate pentru conexiuni mobile s-au încadrat în intervalul 16,1 – 37,6 Mbps, iar cele de upload în intervalul 5,4 –13,2 Mbps.Conform aceluiași raport, viteza medie de download la nivel național pentru serviciul de acces la internet la punct mobil a fost, în 2020, de 24.2 Mbps și viteza medie de upload la nivel național de 10.2 Mbps. Conform aceleiași surse, repartiția geografică, pe județe, pentru anul 2020 este următoarea:

Viteze download:Viteze upload:
Ce spun ultimele date ale INS: 78,2% dintre familiile din România aveau acces la internet în 2020, cele mai multe în urban / 1 din 7 români nu a folosit niciodată internetul


În anul 2020, 78,2% dintre familiile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă în creṣtere faṭă de anul 2019 cu 2,5 puncte procentuale. 60,9% dintre aceste familii locuiesc în mediul urban, arată o analiză publicată în luna ianuarie 2021 de Institutul Național de Statistică (INS). 14,1% dintre români spun că nu au folosit niciodată internetul, susține institutul.
Conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul familiilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 8 din 9 familii aveau acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest (84,9%) ṣi Nord-Vest (81,9%). Cele mai mici ponderi ale familiilor cu internet acasă sunt înregistrate de regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) ṣi Sud-Muntenia (74,3%).

Ce spun ultimele date ale ANCOM: Cât s-a redus decalajul urban-rural. Numărul localităților fără acces la internet a scăzut la 1600


Pe de altă parte, datele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) arată o reducere a decalajului de conectivitate și viteze la internet între rural și urban în anul 2020.

Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 69% la nivel național la sfârșitul anului 2020, în mediul urban fiind de 77,9%, iar în mediul rural de 57,6%%.Alte date ANCOM privind internetul în 2020:

 • - În situația excepțională impusă de pandemia COVID-19 anul trecut, numărul de conexiuni de internet fix și mobil din România a crescut semnificativ.
 • - Creșterea a fost masivă pe internet fix: restricțiile de mobilitate au făcut ca cei mai mulți dintre noi să utilizăm mai degrabă conexiunile WI-FI acolo unde acestea au fost disponibile.
 • - Din cele 5,7 milioane de conexiuni la puncte fixe la finalul anului trecut, 2 milioane de conexiuni erau utilizate în mediul rural. Astfel, în 2020 au fost conectate 100.000 de noi linii de internet fix în orașe și de 3 ori mai multe linii în mediul rural - 300.000 de noi linii rurale de internet fix în 2020.
 • - 90% din traficul de internet în România a fost realizat prin rețele fixe și 80% din conexiunile de internet fix din țară permiteau viteze de descărcare de peste 100 Mbps (megabiți pe secundă), una dintre cele mai mari ponderi din lume, nu doar din UE.
 • - Viteze la internet de peste 100 Mbps sunt majoritare și în mediul rural - 65% dintre conexiunile fixe din mediul rural la finalul anului trecut
 • - A scăzut semnificativ, cu 40%, numărul localităților care erau considerate zone albe, adică localități fără acces la internet. Dacă în 2019 erau 2700 de astfel de localități, acum acest număr a scăzut la 1600 de localități.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6380 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  ANCOM UITA CEVA ESENTIAL (Marţi, 26 octombrie 2021, 9:57)

  gmb72 [utilizator]

  Nu ca ii iau apărarea lui Cimpeanu, pe care-l consider COMPLICE la politica de genocid dusa de Citu, privind imunizarea populației prin boala, dar, ANCOM uita sa precizeze în datele tehnice de mai sus, ca ele sunt valabile pt o singura conexiune, adică un profesor.
  O școală medie are cca 30-50 de profesori, un liceu, depășește 100, asa ca acel 1Mbps tb înmulțit cu 100, în cel mai defavorabil caz
  Școlile de la tara, au în medie 10-20 de profesori, dar, din păcate, majoritatea au conexiune Telekom ODFM care abia asigura un trafic de 20-30Mbps, dar măcar ala e garantat. La tara însă, majoritatea profesorilor țin orele de acasă
  Unde au conexiuni de peste 100 Mbps (RDS, Vodafone - fost UPC, etc.).
  Concluzia?
  Dacă scoala se organiza corect (o parte din profesori de la sediu, alții de acasă, eventual prin rotatie), se puteau tine orele online.
  Desigur, cu condiția ca și profesorii sa vrea, adică sa se descurce. Ceea ce, în proporție de peste 50-60%, NU e valabil!....
  • +5 (5 voturi)    
   Scoala online se face de acasa nu de la scoala (Marţi, 26 octombrie 2021, 15:54)

   _danion_ [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   Calculele dumneavoastra sunt fara noima! Scoala online nu se face de la scoala ci de acasa! Deci si profesorii tot de acasa tin cursurile pe platformele online MS Teams, Google Classroom etc!
  • +3 (3 voturi)    
   din putul gandirii.. (Marţi, 26 octombrie 2021, 18:23)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   E scoala online. Toata lumea sta acasa. Conexiunile astea nu sunt peer to peer. Adica profesorul nu trebuie sa trimita 30 de fluxuri de date de 3Mbps la 30 de elevi. Trimite unul la serverul Zoom/Teams care da mai departe.

   Realist vorbind, cea mai desteapta miscare in acest moment ar fi ca Ministerul Educatiei sa nominalizeze cativa dascali experti in pedagogie care sa inregistreze toate lectiile conform programei scolare pentru materiile de baza. Elevii pot viziona lectia pe youtube si vor intra online cu profesorul de clasa doar pentru a cere lamuriri sau a face exercitii.
   • 0 (0 voturi)    
    Ideea e buna (Marţi, 26 octombrie 2021, 22:03)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    doar ca lipseste interactiunea directa cu elevii. Dar lectiile alea pot fi folosite online sau ca baza de lectie de toti profesorii din tara, ar fi un avantaj enorm, predau toti dupa cei mai buni si eventual mai adapteaza si imbunatatesc.
 • +5 (5 voturi)    
  școala online este ok (Marţi, 26 octombrie 2021, 9:59)

  crisan7 [utilizator]

  Felicitări Hotnews... Această întrebare ar fi trebuit s-o pună dl ministru Câmpeanu și probabil că ar fi luat decizii mai bune (în loc să transforme școlile în focare Covid19)
 • +4 (8 voturi)    
  unul mai mincinos ca altul. Campeanu campion (Marţi, 26 octombrie 2021, 10:02)

  Gryphus [utilizator]

  de unde a venit el cu cifra de 100 Mbps pt a putea face scola de acasa?

  25Mbps ar fi suficienti, problema e ca la sat NU exista nici aceasta conectivitate iar guvernul PNL NU face nimic pt a creste aria de acoperire a serviciilor

  asa ca Campeanu incearca sa arunce vina pe...privat
 • +7 (7 voturi)    
  Latenta e mult mai importanta (Marţi, 26 octombrie 2021, 10:16)

  t4v1 [utilizator]

  Decat banda pentru astfel de aplicatii.
  • +1 (1 vot)    
   desigur (Marţi, 26 octombrie 2021, 18:24)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   daca joaca leapsa online.. latenta e foarte importanta.
 • +4 (4 voturi)    
  va rog, face-ti un bine HN (Marţi, 26 octombrie 2021, 10:19)

  AM1981 [utilizator]

  Trimite-ti acest raspuns si mnistrului Educatiei, sa invete ceva de pe urma declaratiilor aiurea pe care le-a facut.
 • +3 (3 voturi)    
  Ministrul Tampeanu (Marţi, 26 octombrie 2021, 10:43)

  vladionvladion [utilizator]

  da cu presupusu generand fake-newsuri cand are pe cine sa intrebe
  • +1 (1 vot)    
   Ei, na !!! (Marţi, 26 octombrie 2021, 10:55)

   gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui vladionvladion

   Cum o dialogheze, sa-l intrebe ceva, Cimpeanu, de la PNL, pe Vlad Stoica, de la PSD ?!?...
 • -1 (7 voturi)    
  aoleo (Marţi, 26 octombrie 2021, 10:52)

  hdd [utilizator]

  dacă a început hotnews.ro să vorbească în Mbps și Kbps e gravă situația.
  Mai rămâne să povestească de lag și jitter, OSPF și BGP și de ce se mai folosește RIP, că e depășit.

  Adevărat laborator CCNP. Mai e până la CCIE, dar așa începe.

  Bă, Hotnews.

  Rolul tău e să zici așa: "internetu' e prost." sau "internetu' e bun".
  Și gata.

  Pentru că, fiind o problemă complexă și nuanțată, sunt două variante: ori intri în niște detalii pe care oricum nu le pricepe nimeni, ori spui niște gogomănii sau chestii incomplete.

  Cumva, le-ai reușit pe toate 3 în acest articol.

  Deci reține: "bun/prost" atât.

  Sunt mai mulți parametri care influențează calitatea unei convorbiri. Rata de transfer e una dintre ele, dar depinde foarte mult de elasticitatea algoritmului de compresie și modul în care se adaptează software-ul. Sunt foarte multe tehnici și variază chiar și-n cazul aceleiași aplicații și aceluiași release.

  Rata de transfer e una, dar dacă pachetele ajung cu întârziere mai mare de 200ms, apare un efect f neplăcut, în care convorbirea nu prea mai poate fi efectuată.
  Asta depinde de f f f f mulți parametri, mai ales pe rețelele mobile și mai ales peste orice după 3G+ (LTE, 4G, 5G) unde lucrurile au devenit foarte complexe.
  Se poate scrie un manual aici, dar ca specialist,îți zic doar atât : nu-ți mai bate capul.

  Ori merge ori nu merge.

  Pe scurt, tehnic vorbind se poate face școală online dacă ai Baftă de semnal bun.
  Ceea ce nu se poate garanta, e chestie mare de noroc.
  Probabilistic, România stă excelent la infrastructură internet, comparabil cu alte țări din vest. Cumva, operatorii mobili au făcut de ai semnal și în pivniță, iar lipsa regulilor a canibalizat piața, așadar conexiuni de 1Gbps sunt comune, mai ales la oraș.

  Problema nu e aia.
  Problema e că ăia mici se freacă și e un haos. Fizic, haosul e chiar mișto și mai înțelegi ceva.
  Online, nu mai înțelege nimeni nimic iar pagubele psihologice nu le mai contorizează nimeni.

  Anxietate, depresii, alienare.
  Aia e problema
  • 0 (0 voturi)    
   bravo, dar ai omis ceva (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:42)

   Zero_Kelvin [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   un factor foarte important: calitatea legaturii in uplink.
   Toate platformele au nevoie de legatura simetrica, avand in vedere ca toti stau ca la big brother cu camera pornita. Aici e buba, pe care ANCOM nu vrea sa o spuna. Uplink-ul in retelele operatorilor e de cacat.
 • +6 (6 voturi)    
  3G (Marţi, 26 octombrie 2021, 10:56)

  Milka Man [utilizator]

  nu este de ajuns pentru Zoom decat in conditii exceptionale: foarte putini utilizatori deserviti de aceeasi celula. Chiar acum am refacut deja un experiment mai vechi cu care ma distram in trecut: am trecut telefonul in modul 3G si nici vorba sa folosesc video pe Zoom pentru ca am 300-700 kbps in mijlocul orasului...Noapte, da, ajunge pe la 7-8-15 Mbps.Pe 4G e mai bine, dar si aia depinde pe unde esti. In zonele rurale, chiar bine populate, chiar si 4G nu este de ajuns...Graficele de mai sus reprezinta medii pe judet, iar diferenta poate fi extrem de mare intre zonele dens populate si cele mai putin populate, intre zi si noapte, intre zilele cu vreme buna si cele cu ploaie, intre iarna si vara etc....
  • +1 (1 vot)    
   da, am deschis cutia pandorei (Marţi, 26 octombrie 2021, 16:51)

   hdd [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   vorbești prostii cu aceeași celulă
   nu e descentralizat, ca la utorrent, unde se face transfer peer2peer.

   Poate o fi o platformă video existentă care ar putea face asta, dar sistemul de telefonie mobilă nu funcționează peer2peer.

   Toate pachetele trec prin MSC, indiferent dacă tu te suni pe tine de la un telefon la altul.
   Capisci?
   Altfel, nu te-ar mai putea asculta Sri. Și nu e permis așa ceva. În fine, nu de-aia nu funcționează așa, glumesc.
   Sistemul e centralizat din motive de control și legacy - că așa era pe vremuri iar infrastructura actuală s-a construit strat cu strat peste o arhitectură relativ veche, în care un sistem central făcea tot.

   Tehnic, ar fi posibil cu alte/anumite echipamente dar în realitate NU funcționează așa, ci fiecare pachet se duce până în cel mai apropiat MSC și se întoarce.

   Depinde deci nu doar de last mile, care e celula ta, ci de încărcarea de pe tot traseul de la tine până la MSC.

   Multe sunt pe fibră acum, dar există și legături care, din motive complexe, sunt proaste - mai ales pe radio.
   Iar în oraș provocarea e mare, uneori e mai simplu cu radio decât cu fibră, pt un operator mobil.

   Dar oameni buni,
   am deviat aici:

   copiii decontează lipsa asta de interacțiune și altfel decât prin școală de proastă calitate.
   Are un puternic impact psihologic asupra dezvoltării lor ca oameni.

   Toți dintre noi avem amintiri din școală.
   Ghici ce: ei vor avea mult mai puține.

   E o tragedie și lucrurile nu trebuie să arate așa.


   Dați vina pe conducători că nu fac ce trebuie și așa e.
   Dar mai fac o prezicere care va fi corectă:

   În următorii 10 ani, exploziile locale de covid vor fi haotice. Indiferent dacă lumea se vaccinează sau nu, lucrurile vor evolua fără nicio logică.
   Veți vedea explozii și în Statele astea ce se dau tari acum cu 0 cazuri și 80% vaccinați.

   Virusul va evolua, că asta face el cel mai bine.
   Problema noastră socială e că nu putem admite că 2% dinte noi o să moară.
   Poate o să fiu și eu printre ei, deși m-am vaccinat și mă feresc
   • -1 (1 vot)    
    N-o să fii tu printre ei, stai liniștit (Marţi, 26 octombrie 2021, 18:33)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui hdd

    Pari un om școlat, cel puțin unul care pare că știe despre ce vorbește în domeniul lui. Cât despre COVID, ideea e să-l tratăm ca ceea ce este pentru vaccinați: o simplă gripă și nimic mai mult. Da, și de la gripă se mai moare, în caz că e știre pentru unii. Că pentru nevaccinați e ceva mai mult decât atât, cu mortalitate de vreo 100 de ori mai mare decât a gripei, asta o putem sintetiza cu vorba președintelui: Ghinion!
   • 0 (0 voturi)    
    2% probabilitate sa mori e cam foarte mare (Marţi, 26 octombrie 2021, 22:11)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui hdd

    La riscul ala, nici portofelul nu l-ai pune la bataie. Dar viata.
 • +3 (7 voturi)    
  5G (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:31)

  bcsb [utilizator]

  Daca ne-am fi vaccinat toti am fi trecut la 5G fara upgrade de telefon, router, etc. Asta, stam in evul mediu cu 3G/4G
  Eu de cand m-am vaccinat, desi am telefon cu android 4G, dupa ceva timp am vazut ca a trecut pe SO de la Microsoft si pe semnal 5G. Nu stiu ce sa mai cred.
  • +1 (1 vot)    
   spune adevarul pana la capat (Marţi, 26 octombrie 2021, 18:26)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

   asa-i ca ai dictat acest comentariu in gand si cipul lui bill gates a inteles tot?
  • -1 (1 vot)    
   Vezi mortalitatea printre vaccinați în UK (Miercuri, 27 octombrie 2021, 0:48)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

   În UK chiar se publică cifrele astea, iar vaccinații sunt triați chiar de numărul de doze. De la începutul anului, peste 12.000 de oameni vaccinați cu cel puțin o doză au decedat.
 • +1 (1 vot)    
  Tampenii crase (Miercuri, 27 octombrie 2021, 6:14)

  persuasiv [utilizator]

  daca ai ajuns la 3-4 Mbps,ai fix aproape zero,dom' arbitru.Pentru ca la viteza asta este instabila,fluctueaza foarte mult spre zero.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by