Romania a căzut anul trecut pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în topul privind economia și societatea digitală (DESI), care abordează cinci domenii cheie: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și servicii publice digitale, se arată în raportul DESI 2021 publicat vineri de Comisia Europeană. Anterior, România se afla pe penultimul loc în UE, având rezultate mai bune decât Grecia și Bulgaria.

DESI 2021Foto: Comisia Europeana

În topul de anul acesta al celor mai avansate economii și societăți digitale se află Danemarca, Finlanda și Suedia, urmate de Irlanda, Malta și Estonia. La polul opus sunt România, Bulgaria și Grecia.

În raportul anterior - DESI 2020, care analiza situația anului 2019, topul era dominat de Finlanda, Suedia, Danemarca și Olanda, în timp ce pe ultimele locuri se aflau Bulgaria, Grecia, România și Italia.

Click pentru a deschide

Capitolul la care România stă cel mai bine, dar nu mai e de ajuns: viteze mari de internet și prețuri scăzute

România a înregistrat în 2019 cele mai bune rezultate la capitolul Conectivitate, datorită utilizării ridicate a benzii largi de foarte mare viteză și disponibilității ample a rețelelor de foarte mare capacitate fixe, în special în zonele urbane. 49% dintre locuințele din România erau abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză (cel puțin 100 Mbps), România situându-se astfel pe locul 5 din cele 28 țări UE.

Click pentru a deschide

În 2020, România a ajuns la peste 50% din locuințe abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză (cel puțin 100 Mbps), dar a căzut pe locul 7 din cele 27 de țări UE, având în față țări precum Suedia, Spania, Portugalia, Ungaria, Belgia și Lucuxemburg.

Click pentru a deschide

Competențele digitale ale populației: România, tot pe penultimul loc înaintea Bulgariei

Click pentru a deschide

România se situează în continuare pe locul 26 din cele 27 de țări ale UE în ceea ce privește capitalul uman, stagnând în această privință comparativ cu anul precedent. Nivelurile competențelor digitale cel puțin elementare și al competențelor cel puțin elementare în materie de software situează România pe penultimul loc în UE înaintea Bulgariei.

Raportul precizează că în firmele din UE se furnizează tot mai multe cursuri de formare pentru angajații lor pentru a-și dezvolta competențele IT&C, însă în România această tendință este la un nivel scăzut. Per total 20% din firmele din UE oferă cursuri de formare IT&C angajaților. Cele mai multe astfel de firme sunt in Finlanda (38%) și Belgia (33%).

În țări precum Lituania (14%), Grecia (12%), Bulgaria (7%) și România (6%) furnizarea unor astfel de cursuri este considerabil mai mică.

Pentru mai multe detalii și comparații vezi: