​Mini-licitația 5G din acest an s-a încheiat: RCS&RDS și Invite Systems vor plăti la bugetul de stat 43,4 milioane de euro / Ce au spus Orange și Vodafone despre neparticiparea la procedură

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 23 noiembrie 2021, 18:37 Economie | Telecom


Licitatia 5G
Foto: ANCOM
​​În lipsa participării la licitație a Orange, Vodafone și Telekom Mobile, Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat marți că procedura s-a încheiat, iar RCS&RDS și Invite Systems, cei doi operatori care au ofertat și câștigat noi frecvențe vor plăti către bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, ceea ce reprezintă 60% din valoarea spectrului pus la dispoziție.

 • „Am finalizat astăzi licitația desfășurată pentru alocarea unor noi frecvențe pentru comunicații mobile de bandă largă, în urma căreia cei doi participanți câștigători vor plăti către bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, ceea ce reprezintă 60% din valoarea spectrului pus la dispoziție. Am decis organizarea licitației în acest an pentru a oferi oportunitatea operatorilor interesați să-și maximizeze portofoliul de spectru deținut, în vederea extinderii capacității rețelelor proprii și, în consecință, pentru a putea oferi servicii de ultimă generație. Această alocare de spectru suplimentar pentru servicii de comunicații mobile de bandă largă va da un suflu nou competiției pe piața telecom din România, în beneficiul utilizatorilor finali”, a declarat Bogdan Iana, vicepreședintele ANCOM.

Autoritatea a anunțat marți, 23 noiembrie 2021, finalizarea procedurii de selecție competitivă pentru alocarea a 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz.

Rezultatele licitației de spectru: Câți bani vor plăti la bugetul de stat RCS&RDS și Invite Systems


Ca urmare a ofertei depuse, S.C. RCS&RDS S.A. a câștigat drepturile de utilizare pentru blocul pereche de 2x5 MHz scos la licitație în banda de frecvențe de 800 MHz, pentru 4 blocuri pereche de 2x5 MHz în banda de frecvențe de 2600 MHz FDD și pentru 1 bloc nepereche de 15 MHz în banda de 2600 MHz TDD, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 și 5 aprilie 2029.

Suma pe care operatorul o are de plătit ca taxă de licență este de 22 milioane de euro pentru spectrul din banda de 800 MHz, 17,2 milioane de euro pentru drepturile de utilizare din banda de 2600 MHz FDD și 3,5 milioane de euro pentru blocul de frecvențe din banda de 2600 MHz TDD. Suma totală pe care o are de plătit operatorul ca taxă de licență pentru toate drepturile de utilizare obținute în cadrul acestei proceduri de licitație este de 42,7 milioane de euro.

Operatorul își crește astfel semnificativ cantitatea de spectru asupra căreia deține drepturi de utilizare, fapt ce va influența concurența deja puternică de pe piața de servicii de comunicații electronice din România.

Societatea Invite Systems a licitat și a câștigat drepturi de utilizare pentru 1 bloc de 5 MHz nepereche în banda de frecvențe de 3400-3600 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 și 31 decembrie 2025, pentru care va avea de plătit ca taxă de licență suma de 700.000 euro.

Suma totală obținută în urma acestei proceduri de selecție competitivă este de 43,4 milioane de euro, care va constitui venit la bugetul de stat.

Taxele trebuie achitate în 15 zile de la anunțarea câștigătorilor procedurii de selecție.

Procedura de licitație: Doar 2 din cei 5 operatori care au cumpărat caietul de sarcini au depus oferte


Procedura de selecție competitivă pentru alocarea unor drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 800 MHz, 2600 MHz și 3400-3600 MHz a fost lansată la 11 octombrie 2021.

Potrivit ANCOM, 2 dintre cei 5 operatori care au achiziționat caietul de sarcini au depus oferte ce au fost analizate și declarate câștigătoare. Astăzi a avut loc o rundă primară suplimentară, ce oferea operatorilor calificați ocazia să depună oferte suplimentare.

Obligații de acoperire


Operatorii vor avea obligații de acoperire și dezvoltare impuse în licența de utilizare a spectrului de frecvențe.

Pentru licențele acordate în banda de 800 MHz, obligațiile vizează asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populația a 56 de localități specificate în caietul de sarcini, cu servicii de comunicații mobile de bandă largă cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor. Această obligație curge, cel târziu, de la data de 31 decembrie 2023 până la finalul perioadei de valabilitate a licenței, respectiv 5 aprilie 2029.

După încheierea procedurii de selecţie, înainte de acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, societatea RCS&RDS, în calitate de câştigător al blocului de 800 MHz, are la dispoziţie 7 zile pentru a transmite ANCOM o listă cuprinzând cele 56 de localități pe care dorește să le acopere din totalul de 83 disponibile.

Câștigătorul drepturilor de utilizare a blocului de frecvențe din banda de frecvențe 3400-3600 MHz va avea obligații graduale de dezvoltare, respectiv de punere în funcțiune a unui număr de stații de bază. Astfel, în primul an de la intrarea în vigoare a licenței, Invite Systems va avea obligația de a instala 25 de stații de bază, ajungând la 100 de stații de bază în funcţiune, instalate oriunde pe teritoriul naţional, după trei ani și șase luni de la intrarea în vigoare a licenţei.

Ce au răspuns Orange și Vodafone, întrebați despre motivele absenței la mini-licitația 5G din acest an


Deși în nenumarate ocazii, Orange, Vodafone și Telekom Mobile au anunțat că au nevoie de spectru suplimentar pentru 5G, la această licitație nu au participat.

Întrebați de HotNews.ro despre motivele absenței la licitație, oficialii Vodafone au precizat doar că: "în urma unui proces intern de evaluare, Vodafone România a decis să nu participe în procedura de licitație a spectrului radio aflată acum în derulare de către ANCOM."

De asemenea, oficialii Orange au declarat pentru HotNews.ro următoarele:

 • "Dezvoltarea rețelelor și menținerea lor la cele mai înalte standarde, care să facă față cererii crescute de conectivitate, rămân o prioritate pentru Orange.
 • Rețeaua Orange 4G acoperea la 30 septembrie 2021 98,29% din populația țării. De altfel, în primele 9 luni din 2021, Orange a extins rețeaua 4G în 243 localități, iar rețeaua 4G+ a fost extinsă în 1271 de noi localități. De asemenea, rețeaua Orange 5G este prezentă astăzi în Brașov, București (acoperit 100%), Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, dar și în localități din județul Ilfov, în stațiuni montane și estivale.”
 • Decizia de a participa în licitațiile de spectru este luată în urma unei analize atente a tuturor factorilor, financiari și de ordin tehnic, implicați în acest proces. Aceiași pași vor fi urmați și în ceea ce privește noua licitație de spectru, preconizată pentru anul viitor.”

Reprezentanții Telekom Mobile (n.a fostul Cosmote), operator care este acum controlat integral de grupul elen OTE, după tranzacția Orange-Telekom Fix (fostul Romtelecom), nu au prezentat un punct de vedere până la publicarea acestui articol.

Cine deține firma Invite Systems - micul operator surpriză care a câștigat frecvențe pentru 5G


Potrivit datelor de pe site-ul propriu, firma Invite Systems furnizează servicii de internet și voce, operând doua centre de date bazate pe standardul Tier 3 în București și Ploiești.

Datele de la Registrul Comerțului arată că firma Invite Systems (fosta Ad Net) este deținută integral de Tiberiu-George Croitoru, cel care a și confirmat joi pentru HotNews.ro participarea firmei sale la licitația 5G.

Pe contul său de LinkedIn, Tiberiu Croitoru și-a trecut și că este general manager la firma BinBox Global Services de aproape 4 ani. În trecut, Tiberiu Croitoru a lucrat aproape 13 ani la firma Idilis (fosta Cloudsys Telecom, care a fost controlată de 2K Telecom - fosta firmă a fratelui lui Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță - potrivit Profit.ro).

Potrivit Expert Forum, partidul Pro Romania a fost împrumutat în 2020 cu 1,1 milioane de lei de firma Cyber Smart Solutions - o firmă administrată de Tiberiu George Croitoru, care ar avea ca acționar majoritar firma BinBox Global Services SRL, care activează pe piața de telecomunicații.


Datele de la Registrul Comerțului verificate de HotNews.ro arată că firma Cyber Smart Solutions este controlată integral de firma BinBox Global Services, care are următorii acționari:
- Tiberiu George Croitoru - 95,45%
- Alexandru Patrascu - 4,55%

 • HotNews.ro a solicitat joi un punct de vedere de la Tiberiu George Croitoru cu privire la aceste informații publice și vom reveni imediat ce le vom primi.

Datele de la Ministerul de Finanțe arată că Invite Systems a obținut anul trecut un profit de peste 19,1 milioane de lei la o cifra de afaceri de 121,9 milioane de lei, având un număr mediu de 39 de angajați.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11525 vizualizari

 • -3 (13 voturi)    
  E cam trist cand licentele ajung la Zoly si Seby (Marţi, 23 noiembrie 2021, 19:38)

  Klaus_ [utilizator]

  Ai in tara operatori internationali mari, Orange, Vodafone, si licentele de 5G sunt luate de doi obscuri patroni romani, Zoltán Teszári si Sebastian Ghiță? Asta nu suna bine!
  Ok, spre deosebite de Sebastian Ghita, macar Teszári si-a facut banii cinstit si are un business pe bune. Dar nu poti compara o firma antreprenoriala romaneasca, care pana nu demult isi platea oamenii la negru, unde lucrurile se fac pompieristic in stil romanesc, unde cifra de afaceri abia anul asta va trece de un milard de euro, cu mastodontii Vodafone sau Orange cu prezenta in zeci de tari, cu politici anticoruptie sau CSR, cu cifre de afaceri de peste 40 miliarde de euro WW. Pe langa Vodafone si Orange, RDS e o pisica. Iar firma lui Ghița e un gandac de bucatarie. Si vine pisica si gandacul si iau licente 5G pe cand uriasii prefera sa se abtina. Asta e un mare semn de intrebare.
  • +8 (14 voturi)    
   De ce? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 20:38)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

   Mi se pare extraordinar ca o companie ca RDS, care s-a ridicat in Romania (au bagat fibra in toata tara, inclusiv la tara, daca nu erau ei si acum plateam de ne spargeam la ceilalti, care oricum au redus preturile tot din cauza RDS acum), a patruns puternic pe piata in Italia si Spania (unde ofera in premiera net fix la 10 Giga/s, au si abonati spanioli la greu, nu doar romani), a castigat licitatie de 5G si-n Portugalia si tu esti trist?! De ce mori tu de grija unor Vodafone si Orange, cand prin definitie, multinationale curate ca lacrima nu exista, daca asta e argumentul tau impotriva lui Teszari?! Incredibil, inca o data, in loc sa te bucuri, tu mori de grija Vodafone-ului si Orange-ului, care nici n-au catadicsit sa apara la licitatie, ca probabil nu e inca rentabil pt ei sa aduca 5G in ''lumea a 3 a''! De Telekom...nu ti se rupe sufletu'(astia, macar nu au aparut deloc la licitatie)?
   • +2 (2 voturi)    
    Cosmote/Telekom (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 7:51)

    reddry [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    Cosmote detine o retea gsm din ro de tip scamatorie! cele mai multe amenzi de neconfomitate cu cadrul legislativ si calitatea umana a angajatilor este indoielnica(manageri toxici , fara knowhow etc);n au fost in stare sa completeze dosarul licitatiei:) Shalom
   • 0 (0 voturi)    
    Ce ziceai, ''departamente anti coruptie''? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 13:37)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    https://www.agerpres.ro/economic-extern/2021/11/24/seful-orange-gasit-vinovat-pentru-folosirea-abuziva-a-fondurilor-publice--820185
 • -1 (5 voturi)    
  Mare succes, mare! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 19:56)

  analistu' [utilizator]

  Mare succes, mare, care prevestește un succes simlar și la licitația 5G de anul viitor .dacă nu se iau urgent masuri pentru menținerea competitiei pe pietele de furnizare a echipamantelor și serviciilor de telecomunicații.
  Mulțumim guvernanților pentru anul catastrofal 2021 al telecomunicațiilor ....
 • +1 (3 voturi)    
  Au observat acești operatori (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 5:05)

  IoneI [utilizator]

  că nu rentează să investească în 5G deocamdată. Să fim serioși, ce să facem noi cu 5G pe domeniul public? Ar însemna un munte de bani dați de operatori pe un mare munte de echipamente... ca să ce... să arunc routerul wireless pus pe fibră la gunoi? și să mă apuc să cumpăr terminale 5G? NEVER EVER! Pe mine ca om obișnuit mă interesează soluția lui Elon Musk - lansarea Starlink în RO, să am bandă largă și dacă mă duc în vârf de munte, nu aberația asta de 5G pe domeniul public. Pentru industrie pot fi implementări 5G făcute particular, acolo unde se justifică, iar în transport nu suntem suficient de avansați în RO, nu avem mașini autonome etc (pentru următorii 10 ani).

  Personal detest profund Orange și Vodafone. M-aș întoarce la telefonul cu fir (pe fibră) numai pentru ca aceștia să plece de unde au venit! Faptul că nu se înghesuie să bage bani în 5G în RO demonstrează încă odată mișelenia acestor giganți pe piețele locale și evidențiază prioritatea lor absolută: profitul!
  • +2 (2 voturi)    
   Lipsa de coerenta! (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 10:22)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui IoneI

   Odata spui "aberația asta de 5G" ca apoi sa condamni "Faptul că nu se înghesuie să bage bani în 5G în RO demonstrează încă odată mișelenia acestor giganți..."

   Si, apropo, sa stii ca intr-adevar prioritatea absoluta a unei societati comerciale private este profitul!
   Ramane in sarcina autoritatilor/alesilor nostri (daca nu sunt cumparati cumva?!) sa reglementeze in vederea evitarii abuzurilor
 • +1 (1 vot)    
  Strategii (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:33)

  vigni [utilizator]

  Mai urmareste Guvernul roman Strategia pentru Agenda Digitala si strategia broadband Planul NGA -Next Genertation Acces ?

  La vremuri si guverne noi
  o luam de la capat
  cu strategii noi
  ca sa nu le mai dam de capat
 • 0 (0 voturi)    
  Stimate domnule (Miercuri, 1 decembrie 2021, 9:15)

  adiida [utilizator]

  Adrian Vasilache.
  Poate nu stiati ca a achizitiona nu-i totuna cu a cumpara.
  Caietul de sarcini al unei licitatii publice este gratuit si trebuie inmanat neconditionat tuturor doritorilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by