​VIDEO Florin Roman, ministrul avizat la Digitalizare: Menținem scutirea de impozit a IT-știlor pentru a ține oamenii în România / Principala prioritate - cloud-ul guvernamental de 500 milioane de euro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 24 noiembrie 2021, 13:48 Economie | Telecom


Florin Roman
Foto: Agerpres
​Facilitatea fiscală pentru cei care lucrează în zona de cercetare, dezvoltare și digitalizare (n.a scutirea de impozit pe venit) va rămâne în continuare, pentru a ține oamenii în România și a-i ține în sectorul de cercetare pentru a nu migra în zona privată, a declarat miercuri Florin Roman, ministrul propus la Digitalizare la audierile din Parlament. Acesta a spus că impactul bugetar este de 900 milioane de lei, dar că plus valoarea adusă în economie este mai mare. Roman a fost avizat cu 55 voturi pentru și 22 împotrivă. Vezi în articol ce priorități are acesta. • "Referitor la o întrebare care stă pe buzele tuturor, în programul de guvernare am convenit ca acea facilitate fiscală (n.a scutirea de impozit pe venit) pentru cei care lucrează în zona de cercetare IT, digitalizare, acea facilitate fiscala va rămâne în continuare. Aici vorbim de un impact bugetar de 900 de milioane de lei. Din punctul meu de vedere, prin ceea ce produc cei care lucrează în aceste domenii ca plus valoare în economie prin inovare și cercetare și tehnologiile emergente înseamna foarte mult, iar pentru a ține oamenii în Romania și a-i ține în sectorul de cercetare pentru a nu migra în zona privată e nevoie ca aceste facilități să rămână.", a declarat miercuri Florin Roman la audierile celor șase comisii de specialitate din Parlament.

Amintim că Florin Roman a fost unul dintre liberalii care s-au interesat în ultima perioadă de facilitățile fiscale primite de programatori și impactul bugetar al scutirii de impozit pe venit, iar noua Coaliție are în plan o ajustare a cadrului fiscal.

Ce îl recomandă ca ministru peste sectoare unde nu are experiență? Am reprezentat statul în zone fierbinți și am luat decizii fără a rămâne cu sechele ori scheleți în dulap - spune acesta


Deranjat de întrebarea unui deputat care i-a cerut să spună ce calificări și tangențe are acesta cu digitalizarea, cercetarea ori inovarea, domenii peste care va fi ministru fără a avea experiență, Florin Roman a răspuns că are 30 de ani de muncă în care a lăsat ceva în urma lui.

 • "Vin după 30 de ani de muncă, nu după 6 luni de activitate pe cartea de muncă așa cum e în cazul altora. 15 ani i-am petrecut în zona privată, 15 ani în zona de administrație publică și îmi asum decizii (..)", a spus Florin Roman.

La începutul audierilor acesta a spus că în calitate de deputat a reușit să spargă o paradigmă pentru zona de digitalizare, reușind să contribuie la legea care a adus o simplificare a numărului de avize și certificate de urbanism.

 • "Pe partea proifesională, mulți dintre dvoastră cunoașteți - la 30 de ani eram președintele Consiliului de Administrație care făcea privatizarea de la Daewoo Craiova cu Fordul cu obligații de investiții de aproape 1 miliard de euro și am reprezentat interesele statului în zone fierbinți cum ar fi partea de energie - reprezentant al statului la Electrica și Electrica Serv - în zona financiar-bancară - și aici vorbim de interesele statului la CEC și Eximbank unde în calitate de presedinte sau administrator am luat decizii și pentru mine cel mai important lucru este că nu am plecat din aceste zone cu sechele sau scheleți în dulap pentru că de regulă cei care au activat în aceste zone s-au ales și cu alte probleme.", a spus Roman.

Principala preocupare la Ministerul Digitalizării: Realizarea cloud-ului guvernamental de 500 milioane de euro


În privința planurilor sale pentru activitatea la ministerul Digitalizării, Roman a spus că prioritatea va fi cloud-ul guvernamental.

 • "La capitolul digitalizare, prioritatea numărul 1 a ministerului este cloud-ul guvernamental sau cum îl numesc eu mai simplu - "casa digitală" a României. Acest proiect are o finanțare de aproape 500 milioane de euro în PNRR și vreau să le mulțumesc și fostului ministru (n.a Ciprian Teleman - USR-PLUS) și colegilor din minister pentru munca depusă. Sunt mai multe țări care și-au conectat bazele de date din ministere. Sperăm să facem asta prin cloud și mult mai important este partea de migrare a sistemelor IT în această casă digitală, cum imi place mie sa-mi spun.
 • Nu o să intru în partea tehnică - cu 4 centre de date si 25 de aplicatii de servicii digitale. Important este că va trebui luată o decizie cât mai rapidă pentru a demara partea de consultanță și asta înseamnă începutul anului viitor, astfel încât să începem operaționalizarea cloud-ului guvernamental.
 • O alta discuție este cine să realizeze acest cloud guvernamental. M-am uitat pe ce se întâmplă la nivel european. Sunt țări unde e parteneriat public privat (PPP), în altele e un investitor strategic 100%, iar în alte țări discutăm de instituțiile care au competențe în statul respectiv pentru a asigura o altă componentă extrem de importantă și anume partea de securitate cibernetică pentru a garanta că acele date colectate rămân în interiorul acelui stat și nu pot ajunge acolo unde nu trebuie.
 • Mai intervine aici o altă problemă, o întariziere care poate fi recuperata- cetățenia digitală pentru că nu putem vorbi de un circuit integrat în cloud dacă nu avem siguranța cetățeniei digitale pe partea de comunicații online", a spus Florin Roman.

Acesta s-a arătat îngrijorat de unele întârzieri și blocaje la unele proiecte începute în comunicații. Florin Roman a dat ca exemplu proiectul Ro-Net - infrastructura de fibră optică în zonele albe din România, în acele localități unde operatorii nu-și doresc să facă investiții pentru că nu au abonați și profit.

Roman a spus că statul a găsit soluția proiectul RO-NET - investiții de fibră optică în 700 de localități albe, în care sunt 180.000 de gospodării, 400.000 de cetățeni și 8.000 de firme, dar în care sunt întîrzieri masive.

Unul dintre impedimente pentru care RO-NET nu se finalizează, spune Roman, ar fi "un interes mărunt al unor funcționari publici".

 • "Sunt funcționari în cadrul Ministerului care fac parte din aceste proiecte și pe perioada cât ele sunt deschise încasează și alți bani decât salariul de angajat al Ministerului sau al Agenției. Acest lucru nu va mai fi posibil în viitor decât în zonele în care va fi plus valoare. Daca voi fi ministru acest lucru nu va mai fi posibil și la inceputul anului îmi propun să închid toate cele 7 loturi care sunt aproape de recepția finală.", a mai declarat Florin Roman.

Acesta a amintit că în cadrul acestui proiect au fost făcute până acum investiții de peste 72 milioane de euro, dintr-un total de peste 80 milioane de euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7563 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  roman (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 14:20)

  varavara [utilizator]

  a fost uns ministru al digitalizarii si sunt convins ca si un copil din scoala primara stie sa lucreze pe computer mai bine ca el.
  Dar daca esti numit politic nu mai trebuie sa mai si stii cate ceva despre ministerul pe care il conduci, doar este ordin de partid.
  Toate nulitatile conduc de multi ani organisme guvernamentale pentru tara. Iata si motivul pentru care suntem printre ultimii in Europa la toate capitolele
 • +6 (14 voturi)    
  se pare ca (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:03)

  relax1 [utilizator]

  i-a venit mintea la cap dl-ului ministru. A calculat probabil ca veniturile pe care IT-ul le aduce la buget este de 6,7% doar cu 100.000 de angajati...pe cand la agricultura aduce doar 4,2% cu numar triplu de angajati...
  • -2 (10 voturi)    
   Da' restu' de 93% (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:16)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui relax1

   De ce nu merita aceleasi facilitati fiscale !?
 • +17 (17 voturi)    
  ... (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:04)

  a.nonim [utilizator]

  "cloud-ul guvernamental de 500 milioane de euro" - deci retineti, nu cloud-ul guvernamental care va rezolva cutare sau cutare problema, ci "cloud-ul guvernamental de 500 milioane de euro"... Sau "Nu o să intru în partea tehnică" - nu ca nu s-ar pricepe, dar ce rost are, importanta e partea cu "500 milioane de euro"...
  • +7 (7 voturi)    
   Casa digitala (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:50)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   informatia 1:A urmat cursuri de apărare şi securitate naţională la Colegiul Naţional de Apărare (2005).
   informatia 2:
   "La capitolul digitalizare, prioritatea numărul 1 a ministerului este cloud-ul guvernamental sau cum îl numesc eu mai simplu - "casa digitală" a României.

   Intrebare: (hint casa de copii nu e acasa. ) Unde este casa digitala.
 • +8 (8 voturi)    
  Jeg (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:17)

  BibiAfricanul [utilizator]

  de la un capat la altul.
  Care v-o mai da vreun vot vreodata?!
  Pe el aia 500 de bulione il intereseaza...va dati sema cat o fi de manglit din ei....
 • +7 (7 voturi)    
  pai ce sa faca (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:38)

  jescu [utilizator]

  A vazut ca sunt 170 de milioane de euro pierderi la buget pe an din cauza asta. Desi cred ca cifra e umflata. Pentru banii astia(infim la cat profit au din IT) riscau sa strice o industrie intreaga. Odata ce ar fi stricat, puteau sa dea subventii cat voiau ei, ca nu mai puteau face IT fara specialisti :) Sunt oameni care au facut facultate, mastere, au ani de experienta in IT, si abia fac fata la locul de munca, la cat de repede se misca domeniul.
 • +6 (6 voturi)    
  ce bine se invata o lectie pe de rost (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 16:57)

  Barbaneagra [utilizator]

  Orice politician uns sef al unui minister de care nu auzise cu 2-3 zile inainte e in stare sa va faca capul calendar cu date, cifre, opinii, rezultate.
  Va intrebati de unde?
  Sunt destule cozi de topor in ministere gata sa stearga fundul noului ministru cu orice le pica pe limba.
  Prezentarea era gata facuta pentru Gabriela Firea sau, ma rog, cine era trimis acolo.
  Vomitul cel mare mi l-a provocat, insa, grindeanu. Deja cel mai mare specialist in transporturi!!!!!!! Culmea, specialistatea lui era, parca IT.
 • +1 (1 vot)    
  stie ce s-a mai facut anii din urma ? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:32)

  vigni [utilizator]

  << anterioarele Pagina din 3 urmatoarele >>

  Denumire contract Autoritate contractanta Data publicare
  [152214] Servicii de consultanta pentru OIPSI în vederea verificarii cererilor de rambursare/plata/prefinantare depuse de catre beneficiarii Axei Prioritare III POS CCE Ministerul pentru Societatea Informationala 15.07.2014 01:30
  Tip procedura: Licitatie deschisa
  Tip contract: Servicii
  Stare procedura: In desfasurare CPV: 79212100-4 - Servicii de auditare financiara (Rev.2)

  [150982] Servicii de consultanta pentru OIPSI în vederea sprijinului de specialitate necesar procesului de verificare la fata locului (control) a proiectelor finantate în cadrul Axei Prioritare III a POS CCE, cu impact direct asupra gradului de absorbtie a fondurilor structurale gestionate. Ministerul pentru Societatea Informationala 21.05.2014 01:30
  Tip procedura: Licitatie deschisa
  Tip contract: Servicii
  Stare procedura: In desfasurare CPV: 71700000-5 - Servicii de monitorizare si de control (Rev.2)

  [150025] Asistenta tehnica pentru sustinerea activitatilor de monitorizare a proiectelor finantate in cadrul Axei III POS CCE Ministerul pentru Societatea Informationala 26.03.2014 01:30
  Tip procedura: Licitatie deschisa
  Tip contract: Servicii
  Stare procedura: In desfasurare CPV: 71700000-5 - Servicii de monitorizare si de control (Rev.2)

  [145642] Sistemul Informatic Integrat de Emitere a Actelor de Stare Civila - SIIEASC Ministerul pentru Societatea Informationala 07.08.2013 01:30
  Tip procedura: Licitatie deschisa
  Tip contract: Servicii
  Stare procedura: In desfasurare CPV: 72212900-8 - Diverse servicii de dezvoltare de software si sisteme informatice (Rev.2)

  [139823] DEZVOLTAREA INTEROPERABILITATII BAZELOR DE DATE DESTINATE IMM-URILOR Ministerul pentru Societatea Informationala 20.10.2012 01:30
  Tip procedura: Licitatie deschisa
  Tip contract: Servicii
  Stare procedura: Atribuita CPV: 72000000-5 - Servicii IT: consultanta, dezvoltare de so
 • +3 (3 voturi)    
  mda... (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 23:33)

  notnow [utilizator]

  Cercetarea este din nou ascunsa in dosul digitalizarii, acest obiectiv, care nici macar nu ar trebui sa fie un obiectiv in sine ci un instrument care sa serveasca atingerea altor obiective.
  Si, evident, avand alibiul ca "lucreaza intens pt digitalizarea Romaniei", tovarasul ministru va lasa balta, din nou (a cata oara?!), cercetarea...
  Dar, nu-i asa, e mult mai simplu sa cumperi cabluri si device-uri din strainatate, decat sa finantezi idei (fie ele si cretze) in tara.
  La cum privim si tratam cercetarea nu avem nici un drept sa ne mai intrebam de ce unii au, iar noi doar cumparam...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by