Poșta Română a anunțat joi că va distribui, la timp, pensiile şi drepturile sociale aferente lunii decembrie, în condițiile în care a recepționat integral viramentele bancare din partea Casei Naţionale de Pensii Publice. Nicolae Ciucă a declarat, joi, după ce a primit votul de învestitură în Parlament, că vineri va avea loc o şedinţă de Guvern pentru dezbaterea rectificării bugetare, acesta susținând că vor fi resurse pentru plata pensiilor şi salariilor. Aceasta după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus recent că nu ar mai fi bani.

Factor postalFoto: Posta Romana

"Toți angajații poştali vor lucra la capacitate maximă pentru a respecta termenele de distribuire a pensiilor şi drepturilor sociale cuvenite populaţiei în luna decembrie. Poşta Română confirmă, astfel, că întreaga sumă necesară distriburii acestor drepturi a fost virată în trezoreria operatorului naţional de servicii poştale.", se arată într-un comunicat transmis joi, 25 noiembrie de Poșta Română.

Nicolae Ciucă a declarat, joi, după ce a primit votul de învestitură în Parlament, că vineri va avea loc o şedinţă de Guvern pentru dezbaterea recitificării bugetare şi a deficitului bugetar şi a susținut că vor fi resurse financiare pentru plata pensiilor şi salariilor, cât şi fondurile "pentru nevoile Ministerului Sănătăţii", în contextul pandemiei.

Fostul ministru al Muncii Marius Budăi, susţinut de PSD pentru a prelua din nou acest portofoliu, a reiterat luni, 22 noiembrie, că pensiile vor fi majorate cu zece procente începând cu 1 ianuarie 2022. El a susţinut că a discutat deja cu premierul desemnat şi cu viitorul ministru al Finanţelor despre o rectificare bugetară care să asigure plata pensiilor până la finalul acestui an. El a catalogat drept "deranjant" faptul că actualul deţinător al portofoliului, Raluca Turcan, nu a anunţat mai devreme situaţia privind fondurile pentru pensii.

"Deranjant este de ce astăzi a ieşit doamna ministru cu astfel de declaraţii şi nu a ieşit în timp util să solicite aceşti bani. (...) E şi mai condamnabilă această declaraţie cu cât te joci cu sănătatea părinţilor şi bunicilor noştri. Nu au nevoie pensionarii de aşa ceva şi îi asigurăm că vom face tot posibilul să nu fie nicio problemă", a susţinut el.

În ceea ce priveşte majorarea pensiilor, Budăi a arătat că "se merge aşa cum am scris în programul de guvernare", cu o majorare de zece procente de la 1 ianuarie anul viitor.

"E asumată, s-a discutat şi în seara aceasta, se merge aşa cum am scris în programul de guvernare. Zece la sută cu alocaţiile, cu tot, exact ce am spus acolo, se merge aşa cum am prezentat public în programul de guvernare. De la 1 ianuarie”, a adăugat Marius Budăi.

Întrebat dacă va continua procesul de digitalizare a pensiilor, ministrul desemnat a afirmat că va cere "o informare la zi", va merge în teritoriu, la Casele de Pensii şi atunci când va lua o decizie o va transmite public.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a transmis, luni, colegilor de partid un mesaj extrem de dur legat de negocierile pentru guvern şi de atitudinea preşedintelui partidului Florin Cîţu, pe care l-a acuzat că spune minciuni şi căruia i-a cerut să-şi depună demisia împreună cu toată echipa de negociere. ”E puţin spus că s-a negociat în genunchi”, consideră Turcan.

"Florin, eşti dispus să joci la poker până şi banii de pensii. De mai bine de o lună mă ţin de capul tău şi-ţi spun repetat că de vineri (26 nov) nu mai sunt bani de pensii şi de alocaţii pt că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook”, i-a transmis Turcan lui Cîţu.