Proiect de lege controversat: Furnizorii de internet să permită accesul autorităților la comunicațiile criptate de pe Whatsapp, Messenger, Skype sau Telegram / Ce semnalează juristul Bogdan Manolea despre proiectul Guvernului Cîțu

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 9 decembrie 2021, 18:52 Economie | Telecom


Aplicații de mesagerie și social media
Foto: Dreamstime.com
​Guvernul Cîțu a adoptat cu 3 zile înainte de a fi demis în Parlament un proiect de lege în care a fost introdus 'pe șest' un articol care a lărgește nejustificat spectrul interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conținut și la „conținutul comunicațiilor criptate tranzitate” prin rețelele operatorilor de comunicații, a semnalat joi Bogdan Manolea, jurist specializat în legislația internetului și director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Proiectul de lege pentru transpunerea directivei UE 2018/1972 (Codul european al comunicațiilor), care de fapt înlocuiește alte 4 directive, este un mega-proiect legislativ care transpune măsuri în mare parte interesante doar pentru cei interesați de domeniul comunicațiilor electronice și de ce face ANCOM.

Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor a avut proiectul în dezbatere publica încă din octombrie 2020 (inclusiv cu o întâlnire online) și a inclus în el și alte reglementari de interes pentru același domeniu (ceva clarificări legea infrastructurii, serviciul My ANCOM).

Ce articol a fost introdus în proiectul de lege adoptat de Guvernul Cîțu cu 3 zile înainte de a fi demis


 • "Deși directiva trebuia transpusă până pe 21 decembrie 2020, a zăcut undeva prin Guvern aproape un an până când a plecat USR din coaliție. Apoi, cu doar 3 zile înainte să fie demis (coincidență sau nu?!?), Guvernul Câțu îl adoptă dintr-o dată în ultima ședință de guvern. Pe urmă intră în circuitul parlamentar, iar la Camera Deputaților trece ca prin brânză și este adoptat pe 7 decembrie 2021.
 • Doar ca între varianta din dezbatere publică și cea adoptată de guvern apare o nouă adăugire în motivație numită „Schimbări legislative relevante pentru domeniul securităţii naţionale” (sic!), două definiții (scrise evident de persoane care nu au lucrat în domeniu, după formulările absolut improprii) și art 10^2 inserat într-o zonă care n-are nimic de a face cu subiectul celorlalte 299 de pagini", scrie juristul Bogdan Manolea.

Ce prevede Art. 10^2:


"(1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

 • a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;
 • b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;
 • c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;
 • d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) - c) se aplică în mod corespunzător şi furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice."

Juristul explică apoi câțiva termeni:
 • - „Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP” – sunt de fapt aceiași cu furnizorii de găzduire web (de fapt, deja reglementați în legea 365/2002), care oferă serviciile „pe teritoriul României” conform definiției nou inventate din art 4 alineatul (1), noul punct 9^5.
 • „Serviciu de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere” – este ce se numea acum câțiva ani „mesagerie instatanee sau mesaje chat” și practic intra în categoria asta Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire, Telegram sau pentru cei mai nostalgici Yahoo Messanger, AIM, ICQ sau chiar IRC. (..) Atenție, aceștia nu sunt doar cei care oferă serviciile „ pe teritoriul României”. (cuvânt cheie- indiciu: „tranzitat”)
 • „Organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”- este aceeași terminologie vagă deja declarată neconstituțională în 2008 (și alte decizii). Oricum nimeni nu este în stare sa facă lista lor, cu atât mai mult cu privire la atribuțiile exacte, legea din 1991 find la fel de vagă și astăzi."

Bogdan Manolea: Textul lărgește mult spectrul de acțiuni de interceptări și acces, pe care Codul de Procedură Penală nu le prevede


Justistul Bogdan Manolea mai spune că aspectele legate de interceptarea legală comunicațiilor, cu toate garanțiile de rigoare sunt prevăzute de Codul de Procedură Penală (CPP) și că în mod logic, dacă ar fi vreo problemă sau ar fi nevoie de actualizarea lor, aceasta ar trebui făcută printr-o modificare la acest Cod, care este însă o lege organică și mai greu de modificat.

Textul noului articol introdus în proiectul de lege de Guvernul Cîțu 'lărgește mult spectrul de acțiuni de interceptări și acces, pe care CPP nu le prevede", spune Manolea, care prezintă două exemple:

1. „accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;” nu există în CPP.


"Dincolo de faptul ca un furnizor (inclusiv cei de comunicații) ar trebui să își creeze un sistem de depistare a conținutului criptate tranzitat, eu cred că ținta sunt furnizorii care oferă astfel de servicii. Aici sunt 2 variante – fie vor conținutul decriptat direct de la furnizor sau pentru ca vor să spargă criptarea? (cât de legal, ilegal ar fi, este o altă discuție) , fie vor conținutul criptat pentru că vor să obțină/determine partea care are cheia de criptare să o dezvăluie cumva.

2. să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire (...) accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.” nu există în CPP.


"O terminologie la fel de vagă ca cea din defuncta lege a securității cibernetice (declarata neconstituțională în 2015) face ca să ai practic acces la orice conținut de pe orice server din România în condiții total neclare. (asta e demnă de capabilitățile NSA) Vrei acces la documentația unui jurnalist? Nu accesezi redacția, ci serviciul de găzduire al redacției. Oricum presa era la amenințări de „securitate națională”, nu? Capisci?", mai scrie juristul Bogdan Manolea, care atenționează că este profund nedemocratic să propui astfel de soluții legislative de interceptare a comunicațiilor pe ușa din dos, evitând orice dezbatere publică.", a mai spus Manolea.

Proiectul de lege care transpune Codul Comunicațiilor din UE: Cum a fost introdus în ultima clipă în Guvern articolul care extinde aria interceptărilor


HotNews.ro a verificat formele anterioare ale proiectului de lege care transpune în legislația națională Codul european al Comunicațiilor.

România riscă să ajungă în fața Curții Europene de Justiție
din cauza lipsei transpunerii în legislație a acestui Cod, fiind în procedură avansată de infringement din partea Comisiei Europene.

Versiunea I - Inițial, acest proiect de lege, care este într-adevăr foarte mare, a fost promovat încă de pe vremea Guvernului PSD Viorica Dăncilă, în septembrie 2019.

Pus în dezbatere publică, proiectul a iscat nemulțumiri din partea societății civile doarece conținea prevederi prin care se permitea montarea rețelelor 5G inclusiv pe ariile naturale protejate ori să fie permisă instalarea de antene telecom pe blocuri exclusiv prin decizia președintelui asociației de proprietari, fără a mai fi necesară hotărârea adunării generale a asociației de proprietari ori acordul vreunui proprietar din condominiu.

Versiunea II - Ulterior, acest proiect de transpunere în lege a Codului Comunicațiilor, a fost schimbat foarte putin și scos în dezbatere publică de Guvernul PNL condus de Ludovic orban. Actul a copiat însă integral vechile prevederi din proiectul PSD care au uscat nemulțumiri, astfel că nici acest proiect nu a fost bine primit de societatea civilă.


Versiunea III - Apoi, textul acestui proiect de lege a fost îmbunătățit în luna martie 2021, în Guvernul PNL, USR-PLUS-UDMR.


Versiunea IV - În cele din urmă, după ieșirea USR de la Guvernare, Guvernul PNL-UDMR, condus de Florin Cîțu, a aprobat în ultima ședință de Guvern din data de 2 octombrie 2021, cu 3 zile ănainte de a fi demis în Parlament, acest proiect de lege, în care a fost introdus articolul care lărgește aria activităților de interceptare și acces la comunicațiile electronice.


Acest proiect de lege a fost transmis Parlamentului. În data de 7 decembrie, Camera Deputaților a adoptat fără amendamente acest proiect, care a fost trimis acum la Senat, care este for deciziv. Data la care se împlineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final: 17 decembrie 2021

---


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25044 vizualizari

 • +53 (61 voturi)    
  Facebook-ul vostru va fi la mana esentialilor (Joi, 9 decembrie 2021, 19:19)

  Radoh [utilizator]

  esentialii vor putea sa vada tot ce faceti pe facebook, tot ce discutati pe whatsapp etc

  totul LEGAL la propunerea PNL
  • +45 (59 voturi)    
   O mare prostie (Joi, 9 decembrie 2021, 19:48)

   magicianul [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Furnizorii de internet nu pot sa dea acces la aceste date. Asa cum zice și în text sunt comunicații criptate.
   Traficul de date se păstrează 6 luni orice ar fi dar prostii care ne conduc cred ca un furnizor de internet are acces la chei criptate.
   Doamne ce prosti sunt!! Aceste chei le au doar cei care au făcut aplicațiile. Sa ceri de la furnizorul de internet accesul în clar e ca și cum ar cere unui hotel cheile de la camera de hotel și asa vor avea acces la datele din laptopul celui cazat!! Vai de noi cu asa tantalai!!

   Succes la găsit legi care să decripteze informațiile !! :))
   • +20 (36 voturi)    
    Exista keyloggere si altele (Joi, 9 decembrie 2021, 19:54)

    traianw [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

    special dezvoltate (de alte servicii secrete) care au fost deja incluse in toate app majore de comunicatii care se gasesc pe GPlay. Mai "sapati". Dar cu grija, ca o sa iasa multa murdarie.
   • +6 (16 voturi)    
    Si satelitii (Joi, 9 decembrie 2021, 20:46)

    Coco_papagal [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

    Lui Musk intra in discutie? Astia sunt prosti rau.
    • -2 (4 voturi)    
     Tu pe primul loc. (Vineri, 10 decembrie 2021, 10:42)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Coco_papagal

     Nu fi modest.
   • +12 (28 voturi)    
    Crezi ca sr1 n-are access la chei? (Joi, 9 decembrie 2021, 21:51)

    gie [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

    Sr1 poate si va avea access la cheile de criptare de la producator. Invoca motiv de siguranta ioropeana ioro-atlantica etc si gata totul e decriptat. Pai ce credeati? Datele le are oricum, trebuie sa aibe doar aprobarea de folosire a datelor si asta fara mandat. Si o are acum. Bun venit frate mai mare.
   • +4 (6 voturi)    
    bro (Vineri, 10 decembrie 2021, 9:03)

    fghr [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

    orice dus are si un intors
  • -7 (41 voturi)    
   Acum (Joi, 9 decembrie 2021, 20:12)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   USR-istii si PNL-istii joaca de bucurie, asa cum intindeau hora mare cand se puneau bazele colaborarii de tip sovietic SRI-DNA-interceptari/supravegheri/ticluiri de probe cu rea intentie.
   • +6 (20 voturi)    
    Serios? (Vineri, 10 decembrie 2021, 0:40)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    Ce colaborare SRI-DNA a pornit USR? Ca aia e de pe vremea iubitului vostru pedelist Base.

    Iar visati calatorii in timp?!
  • -3 (15 voturi)    
   Mare destept mai esti (Vineri, 10 decembrie 2021, 9:04)

   vali_s [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Cum se agita unii mai ceva ca sifonul.
   Hai sa fim seriosi, suntem 15-18 mil, sa urmaresti un singur om 24/24, ai nevoie de cel putin 2 oameni, sa stea cu ochii si urechile pe el.
   Pe whatsapp toti avem o multime de grupuri unde vorbim toate prostiile de pe lume, filmulete funny sau pron etc. nu intereseaza pe nimeni acest continut, sau ca vb. eu cu amanta cine stie ce prostii.
   Voi chiar credeti ca cineva are curiozitatea sa ne urmareasca pe toti, asta o face deja Zukerberg, dar nu va puteti plange de el, ca dehh trebuie sa renunti la Fb/wp/insta, unde scrie clar, take it or leave it.
   Legea asta este data pentru infractori si doar infractorii se pot plange, ca dehh acum toti sunt smecheri si fol wp si Telegram ca sa nu fie "ascultati".
   Vorbim de infractorii nostri, care au diverse de discutat, si mai fol si tel nu se intalnesc de 10x pe zi, si aici spectru este larg, depinde de domeniul fiecaruia; "fete", iarba, prafuri, jafuri sau obiecte furate, assasinate, santaj, evaziuni, mita si multe altele.
   Pt. 90% din aceste "activitati" nu o sa-si bata nimeni capul pt. ca sunt gainarii si deranjul este mult prea complicat si costisitor, dar pt. acei 10% care merg in sfera traficului de droguri, crime sau mita, nu vad o problema ca legea sa permita asa ceva.
   Pai daca iti talhareste unul mama in lift si o "inteapa", dupa ce moare, te apuci sa zbieri pe la politie ca nu sunt in stare de nimic. Dar daca exista posibilitatea ca prin astfel de "interceptari" politia care are un cerc de suspecti (in general cu antecedente sau recidivisti) sa identifice niste mesaje sau poze in care nenorocitul incearca sa-i vanda tel mamei tale, sau trimite poze cu nu stiu ce bijuterii, sau doar discuta si se lauda/amuza pe marginea subiectului, lucruri pe care nu le pot obtine fara aceasta lege, parca atunci nu ti se mai pare o asa nenorocire.
   Orice om normal si cinstit nu are dc. sa se teama, doar prin mandate se apuca politia de urmarit si nu o sa obtina mandat ca nu ti-ai platit intretinerea.
  • -4 (4 voturi)    
   Aoleu... (Vineri, 10 decembrie 2021, 9:52)

   Zorooo [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Adica pot sa iti asculte telefonul si SMSurile... dar nu Whatsapp... sau daca esti urmarit/supravegheat... o pot face doar in zilele de Vineri... in restul saptamaniii nu au voie...
  • -5 (9 voturi)    
   De ce să-ți fie frică? (Vineri, 10 decembrie 2021, 10:41)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Când nu faci nimic ilegal, nu are de ce să-ți fier frică. Ai avantajul ca, dacă vreo-un exaltat îți adresează cuvinte injurioase, să plătească pentru asta. O rețea socială comunitară trebuie folosită în mod civilizat, ca orice facilitate de folosință comună.
   • +2 (4 voturi)    
    Asta e rasuflata (Vineri, 10 decembrie 2021, 11:41)

    stiuca [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    pentru ca pot sa-ti puna "indicii temeinice" si tu ai impresia ca esti legal, dar in fapt esti adversarul cuiva! Libera exprimare trebuie sa ramana asa. Sunt suficente legi pentru ilegalitati, nu e necesar sa vada ce vorbim intre noi!
   • +1 (3 voturi)    
    De libertate (Vineri, 10 decembrie 2021, 12:56)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    sa iti fie frica.... ajungem ca in anii '80 cu Vocea Americii sub patura
  • 0 (0 voturi)    
   pnl = psd (Duminică, 12 decembrie 2021, 8:59)

   dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Securitatea lui ceasca era mic copil pe langa securitatea pseudodemocrata. Astia vor sa-i faca turnatori pe toti inclusiv pe furnizorii de servicii electronice pe banii fiecaruia.
   Si mai zicem ca nu traim in epoca cand securitatea si serviciile militarizate conduc omenirea. Acum intro-o perioada de pace in general ,Toti angajatii servicilor miltarizate si-au asigurat un loc de munca de lux si nu numai dar si pensii cu mult peste nivelul la care ar trebuii sa contribuie fiecare in afara de ei. Deci o data le platim salarii la care cineva care munceste cinstit nici nu se poate gandii dar si viitorul lor si al copiilor lor este asigurat. Pe cand majoritatea populatiei trage sa moara sau sa emigreze pe alte plaiuri mai linistite. Ce usor pot traii unii fara sa faca ceva folositor pentru populatie pe banii nostri.Si mai zicem ca baietii destepti nu exista. Exista in toate domeniile inclusiv in tagma cainilor de paza ai puterilor vremelnice dar bine intretiunute..
 • +37 (45 voturi)    
  Puie Mîtu (Joi, 9 decembrie 2021, 19:19)

  P.Antipov [utilizator]

  ... altceva nu am de zis.
  • +28 (32 voturi)    
   Vrei sa zici... (Joi, 9 decembrie 2021, 20:11)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui P.Antipov

   ...Cuie...
 • +50 (56 voturi)    
  China&US surveillance, acum versiunea romaneasca (Joi, 9 decembrie 2021, 19:24)

  galaxyranger [utilizator]

  Securitatea v2.0. Ce bataie de joc! Repede inainte, ca prostii n-or sa-si dea seama de ce de l-am facut, si-au zis alesii. Si chiar daca-si dau seama, ce-or sa ne faca?
  • +18 (22 voturi)    
   Varianta româneasca (Joi, 9 decembrie 2021, 21:25)

   P.Antipov [utilizator] i-a raspuns lui galaxyranger

   Bineînteles ca varianta româneasca este mai inepta: furnizorii de Intenet nu vad în clar traficul criptat între clientul cu feisbuci/whatsapp/telegram si serverele respective.
   Iar daca încearcå "man in the middle attack" app-urile si browserele dau alarma.
   • +16 (20 voturi)    
    inepta sau nu, au acces la orice (Joi, 9 decembrie 2021, 22:42)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui P.Antipov

    Voi chiar credeti ca ii interesaza ce scrie un sosoc pe grupul lui de telegram?
    Daca ministrul de interne PSD decide ca e de siguranta nationala sa aiba acces la tot ce comunica membrii USR in campania electorala?

    Formularea din lege le permite sa ceara unui furnizor ca Microsoft acces la tot ce a stocat Office 365. Decriptat. Toate emailurile si fisierele companiilor din Romania care folosesc servicii de hosting, toate comunicatiile scrise - Teams, Whatsapp etc.
    Daca vrei sa scapi, trebuie sa-ti tii propriile servere si orice comunicatie criptata sa mearga direct la un server privat. Daca ii trimit un email de pe serverul meu lui gigel din Romania care foloseste GMail, Google e obligat prin lege sa ofere acces la acel email, exact asa cum il vede destinatarul.

    Macar daca ar fi vorba de o entitate gen NSA, dar in Romania au acces la astfel de informatii tot felul de dubiosi.
    Practic, daca esti la putere si vrei sa te apuci de maine sa faci spionaj economic, sa vinzi planurile de afaceri ale multinationalelor din Romania.. cateva persoane numite peste noapte si acces la tot.
    • +13 (17 voturi)    
     Ai dreptate (Vineri, 10 decembrie 2021, 0:38)

     P.Antipov [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Întotdeauna am zis ca nu ma feresc de NSA, CIA, DEA etc. fiindca nu fac nimic ilegal.
     Dar de militian/SRI-st care vrea sa îmi fure ideile sau sa îmi puna bete în roate cu afacerile ma feresc.
     Ca sa nu mergem mai departe la SANTAJ - desi stim cu totii ca pentru a avea sucess în politica, trebuie sa fii santajabil. Cam peste tot, nu numai la Românica.
     • -2 (4 voturi)    
      Trebuie să ai. (Vineri, 10 decembrie 2021, 10:44)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui P.Antipov

      Ca să-ți fure.
    • +1 (9 voturi)    
     nu stiu de ce ii ridici atat in slavi pe cei de la (Vineri, 10 decembrie 2021, 9:40)

     Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     NSA. Cauta sa vezi scandalurile cu angajatii NSA care shimbau intre ei poze picante cu cetateni americani (accesate perfect legal).
     Principiul e unul periculos indiferent de cat de onest si bine intentionat e cel de la butoane in momentul in care implementezi asa ceva. Maine poate fi altcineva cu total alt set de valori si interese.
  • +6 (10 voturi)    
   Cu Florin Roman pe post de ITst plagiator (Vineri, 10 decembrie 2021, 8:22)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui galaxyranger

   Nu ne mai miră nimic la deciziile luate cu fundul...
   • 0 (0 voturi)    
    Este proiect USR. (Sâmbătă, 11 decembrie 2021, 15:38)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    Verifică.
 • +53 (67 voturi)    
  asta e trendul... ne indeptam spre dictatura (Joi, 9 decembrie 2021, 19:29)

  qwerasdf [utilizator]

  oamenii penali, mici (la propriu si la figurat), frustrati, etc vor sa conduca pe viata
  • -1 (1 vot)    
   Şi nu numai (Sâmbătă, 11 decembrie 2021, 1:32)

   donjoe [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Las' că au ajutor din belşug şi de la ceilalţi antisociali anti-stat din USR-Aripa-Năsui, pentru că distrugând sistematic toate instituţiile de stat înafară de cele militaro-securisto-poliţieneşti, şi USR ajută la concentrarea tuturor resurselor şi a întregii puteri în mâinile securiştilor. Consecinţele sunt cele care se văd. Şi USR ajută exact la acelaşi plan, distrugând prin privatizare toate serviciile civile care mai rămăseseră la stat. Statul minimal dorit de demenţii "libertarieni" e un stat securisto-poliţienesc, doar atât mai rămâne din el. Votaţi şi data viitoare Barna-Năsui-Ghinea-Drulă-etc. dacă asta vă doriţi.
 • +39 (67 voturi)    
  democratie? (Joi, 9 decembrie 2021, 19:37)

  unu_de_aiurea [utilizator]

  Asa incepe, incet incet: azi nu ai voie fara masca, maine esti obligat sa te vaccinezi, apoi renunti la dreptul de a comunica, iesi din casa doar cand ti se permite.
  Dar totul pentru marele bine...Marea Democratie Europeana!
  Si striga in gura mare ca avem drepturi GDPR!

  Dar si cand ne vom rascula noi...
  • +22 (38 voturi)    
   Mai sunt, mai sunt ..... (Joi, 9 decembrie 2021, 19:52)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui unu_de_aiurea

   esentialii au drept de preemptiune daca vrei sa iti cumperi pamant .....99,99% din cazuri nu esti vecin cu vanzatorul ....
   esentiali vro sa casapeasca mici producatori ...nu mai ai voie scroafa cu purcei .....indiferent ce tov. de la agricultura ....
   trebuie nivelat tot sa fie usor de condus .....
   esentialii au luat deja o transa din marul otravit al UE .....
   in Germania carbunele e verde in Romania gazul nu.
   etc .....
  • -4 (6 voturi)    
   Ai voie fără ...... în lumea ta mică. (Vineri, 10 decembrie 2021, 10:47)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui unu_de_aiurea

   Când ești în lumea mare trebuie să respecți niște reguli. Anarhia pe care o vrei, nu înseamnă democrație.
 • +37 (51 voturi)    
  Securitatea (Joi, 9 decembrie 2021, 19:50)

  winston_smith [utilizator]

  Sau Gestapo erau mici copii pe langa ce urmeaza. Noul nazi-comunism va fi incomparabil mai dur decat variantele lui neterminate.
  • +15 (21 voturi)    
   Corect (Joi, 9 decembrie 2021, 23:20)

   George21 [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   Care nu crede ca se doreste controlul total asupra noastra e foarte naiv
 • +16 (30 voturi)    
  deci in democratie ca in Rusia nu? (Joi, 9 decembrie 2021, 21:33)

  Scarface1000 [utilizator]

  sau e vreo diferenta?
 • +6 (26 voturi)    
  Prostie crunta din partea guvernatilor... (Joi, 9 decembrie 2021, 21:33)

  taro [utilizator]

  In afara de faptul ca e un proiect de lege dem de un regim totalitar, e imposibil din punct de vedere tehnic!

  Traficul pe net e criptat! Chiar daca este interceptat nu poate fi citit decat daca ai cheile de criptare.

  In totata guvernarea asta PNL-PSD chiar nu are nimeni un minim de cunostinte despre internet?
  • +1 (13 voturi)    
   Tu esti cel care nu are (Joi, 9 decembrie 2021, 22:28)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Daca ai fi avut cunostinte nu te-ai fi grabit sa exclami.
  • +2 (2 voturi)    
   Einstein (Sâmbătă, 11 decembrie 2021, 1:27)

   donjoe [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Traficul ăla când e deschis pe telefonul tău să-l citeşti tu e în formă decriptată. Acolo dacă se intervine cu o aplicaţie "binevoitoare" se poate fura informaţia fără a-ţi păsa că în tranzit a fost criptată.
 • +10 (18 voturi)    
  Le urez mult succes! (Joi, 9 decembrie 2021, 22:14)

  Teszzt [utilizator]

  Standardul de facto pentru certificatele SSL in 2021 e de 256 biti (de exemplu cum are si hotnews.ro). Asta inseamna 2 la puterea 256 de combinatii de incercat pentru a nimeri cheia de decriptare.
  Pentru cine cunoaste legenda sahului (unde avem "numai" 2 ^ 64), stie despre ce scriu aici.
 • +3 (13 voturi)    
  hmmm (Joi, 9 decembrie 2021, 22:15)

  Walking_dead [utilizator]

  Deci toate aceste programe de comunicare contin backdoor (desi Telegram fiind open source nu cred sa aiba insa buguri exista peste tot), altfel nu vad de le-ar trebui acces la aceste date. Fara backdoor, sau cu o cheie master de decriptare pot trece ani pina reusesc sa obtina ceva din maldarul de date, daca nu cumva au facut deja rost de un calculator cuantic.
 • +21 (25 voturi)    
  Pas cu pas spre dictatura (Joi, 9 decembrie 2021, 22:29)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Ce este mai grav este ca aceasta lege vine din partea unui partid care isi spune Liberal, dar daca luam cam toate legile propuse si adoptate de liberali, urmaresc doar ingradirea unor drepturi si libertati. De taxele si impozitele inventate de aceiasi ,,liberali", sa nu mai pomenim.
  Orban, Catu, Turcan, Roman, Rares, Ghorghiu si ceilalti, luati-va de mana si dispareti.
 • +11 (23 voturi)    
  O lege demnă de Belarus (Joi, 9 decembrie 2021, 22:30)

  Nyk1 [utilizator]

  Va mai avea obrazul acest guvern să-l arate cu degetul pe Lukașenka ca nedemocrat după așa o lege?
 • +24 (26 voturi)    
  Ia uite (Joi, 9 decembrie 2021, 23:21)

  George21 [utilizator]

  Ce frumos incep lucrurile sa iasa la suprafata...Normal ca ei viseaza control total.......
  • +5 (13 voturi)    
   Ia uite democratie ... manipulativa (Vineri, 10 decembrie 2021, 8:35)

   ZVrk [utilizator] i-a raspuns lui George21

   Hai sa inceapa slugile lui "ei" cu comentarii de genul "care e problema daca esti corect si nu ai nimic de ascuns"!
   Si pe langa ei si cativa pe care atata ii duce mintea ...
 • +20 (24 voturi)    
  Sa (Joi, 9 decembrie 2021, 23:36)

  gigilu [utilizator]

  intelegem ca asta va fi pentru protectia cetateanului , ca organul va fi foarte vigilent si va afla despre toate atacurile teroriste puse la cale de nemernici, traseele si hartile migratorilor, vor deconspira personajul colectiv smuglerul, cum stau retelele de traficanti de orice, ca sa simta cetateanul ca banii lui de taxe nu sunt aruncati in buda. Ori e ca meletia de pe vremea lu' impuscatu' care statea cu urechea pe lipita de teava de calorifer sa auda orice eveniment flatulent.Ca obiceiurile devin in timp ca a doua natura si se schimba greu.
 • +3 (7 voturi)    
  Sper ca e vorba de metadate, nu de payload. (Vineri, 10 decembrie 2021, 4:50)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Adica acces la ce scrie pe plic, nu la ce e in plic.
  Altfel, daca au voie sa deschida plicul.. atunci e grav.
  Sau poate o fi normal in noul normal..
 • -9 (13 voturi)    
  mda (Vineri, 10 decembrie 2021, 8:45)

  SoulSearcher [utilizator]

  ce dreq sa-ti fie frica ca vorbesti cu nevasta pe whatsapp si ii trimiti dickpics ? :))))))

  doar aia care fac ilegalitati le e frica ca-i asculta cineva, oamenii normali care muncesc, n-au dreq timp sa faca prostii, ilegalitati si nu le pasa de legi care permit sa vezi ce lista de cumparaturi primesti de la nevasta :DDD
 • +7 (11 voturi)    
  Pai au acces de multisor..... (Vineri, 10 decembrie 2021, 9:27)

  mike123 [utilizator]

  Le trebuie doar baza legala, ca sa se acopere!
 • -8 (8 voturi)    
  corect (Vineri, 10 decembrie 2021, 10:34)

  sareta [utilizator]

  In sfarsit si o propunere inteligenta !
 • -2 (2 voturi)    
  nu e drac asa negru dar tare ne place sa-l coloram (Vineri, 10 decembrie 2021, 11:29)

  Kre [utilizator]

  Din cate stiu exista (posibil sa ma insel) o lege asemanatoare in trecut iar providerii internet erau sfatuiti (de anrc)/obligati sa inregistreze ip-ul expeditorului si destinatarului pentru toti abonatii iar aceste date trebuiau pastrate vreme de cateva luni.
  Mai nou, inteleg ca se legifereaza inregistrarea contintului dar probabil doar in baza unui mandat deoarece sa inregistrezi downloadurile la cateva zeci de mii de locuitori, si sa le pastrezi 6 luni, i-ar impinge pe furnizorii telecom la faliment.
  Nu scrie nicaieri in lege ca un furnizor telecom trebuie sa imi decripteze mesajele dintre mine si ... nu stiu... Al-Qaida : ar fi o risipa inutila de resurse, fara rezultat, ce i-ar impinge iar spre faliment.
  Parerea mea e ca se doreste legiferarea inregistrarii continutului unei comunicatii, in baza unui mandat si e treaba Diicot/DNA daca pot decripta sau nu continutul.
 • -1 (3 voturi)    
  O idiotenie (Vineri, 10 decembrie 2021, 11:47)

  Cuca [utilizator]

  Comunicatiile sunt oricum criptate. Nu au ce face cu continutul daca nu il pot decripta.

  Si whatsApp, Telegram, etc nu va da cheile de criptare pentru ca le cere Florin Roman, va dati seama.

  Oricum, orice terorist care se respecta invata sa comunice fara sa se expuna. Si va folosi conturi fictive, cuvinte cheie, mesaje care se auto-distrug, proxy-uri, si daca e nevoie mai multe nivele de criptare (pe langa criptarea whatsApp-ului, sa zicem, mai pun si eu o criptare, asa ca nu voi transmite textul in clar, ci voi scrie "AK@&* SJ(Js=N)ASB hj_ 45h + sa0^ dhbBH_H==" , si apoi acest mesaj va fi criptat cu cheile de criptare ale aplicatiei folosite). Si mesajul de mai sus oricum inseamna de fapt "Simon says 'It's a beautiful day today !'', care inseamna pentru teroristul care primeste mesajul "Atacati maine la ora stabilita", dar numai el va intelege acest mesaj, pentru ca toti ceilalti, in cazul in care vor reusi prin absurd sa decripteze mesajul de mai sus, vor citi numai "Simon says 'It's a beautiful day today !'', si asta ii va lamuri bustean.

  Le urez asadar legiuitorilor succes in aceasta minunata antrepriza.

  O lege facuta cu Kuru'.
 • +5 (7 voturi)    
  Visul umed (Vineri, 10 decembrie 2021, 12:01)

  baba_cloanta [utilizator]

  Visul used al oricarui guvern (national sau supra-statal) este sa-si poata controla in permanenta cetatenii. Aceasta lege nu este decat o alta masura in lungul drum catre implinirea acestui vis.

  Sigur, legea asta nu o sa-i afecteze deloc pe infractorii adevarati, ci devine o panta legala foarte alunecoasa, in care dreptul la intimitate nu este un drept, este un privilegiu. Privilegiu care dispare pe repede-inainte.

  Din expunerea de motive: "Informații privind procesul de consultare cu organizații neguvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate. -- Nu este cazul"

  Alta intrebare.
  • -1 (1 vot)    
   Nu al oricărui (Sâmbătă, 11 decembrie 2021, 1:35)

   donjoe [utilizator] i-a raspuns lui baba_cloanta

   E visul guvernelor din state care au fost de dreapta prea multă vreme, din care au dispărut pe rând toate serviciile publice civile, sub pretextul "piaţa liberă face totul mai bine", sub pretextul "vai justiţia", sub diverse pretexte s-a vrut stat minimal, adică doar armată, poliţie, securitate. Ăsta e rezultatul când lucrezi sistematic să reduci statul doar la armată, poliţie, securitate. Aşa arată "statul minimal" şi astea sunt priorităţile lui reale, dincolo de minciunile "libertariene" sub care e vândul el votanţilor cu IQ de 2 cifre.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by