​Cancelaria prim-ministrului va fi responsabilă cu înființarea în București a Centrului Cyber al UE prima structură a UE care va gestiona fonduri europene de 2,5 miliarde de euro în materie de securitate cibernetică, potrivit unui act normativ adoptat joi de Guvernul Ciucă. Sarcina aceasta revenea anterior grupului de lucru interinstituțional Gli-Cyber, condus acum de Marian Neacșu, ajuns șef la SGG la propunerea PSD, dar prin decizia de azi acest grup va intra în coordonarea Cancelariei premierului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul a avut pe agenda de joi un Memorandum care a vizat aceste schimbări.

  • "Actul normativ aprobat prevede desemnarea Cancelariei Prim-Ministrului ca instituție responsabilă cu operaționalizarea ECCC (European Cybersecurity Competence Centre) și coordonarea Grupului de Lucru Interinstituțional GLI-CYBER. De asemenea, se stabilește ca Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii să desemneze reprezentanți în cadrul Grupului de Lucru Interinstituțional GLI-CYBER în calitate de membri.", a anunțat Executivul la finalul ședinței.

Amintim că, anterior actului adoptat azi, responsabilitatea operaționalizării acestui centru revenea Grupului de Lucru Interinstituțional GLI-CYBER.

În data de 6 ianuarie 2022, Marian Neacșu a preluat ca secretar general al Guvernului și funcția de președinte al grupului de lucru interinstituțional Gli-Cyber, printr-o decizie semnată de premierul Nicolae Ciucă.

Marian Neacşu, în vârstă de 57 de ani, a fost exclus din PSD, în anul 2018, în perioada în care preşedinte al formaţiunii era Liviu Dragnea, fiind unul din semnatarii scrisorii prin care solicita ca Dragnea să facă un pas în spate de la şefia PSD.

Ulterior, Neacşu s-a înscris în Pro România, în februarie 2019, însă în iunie 2019 acesta a fost susţinut şi votat în Parlament de către social-democraţi pentru a deveni vicepreşedinte al ANRE.

Fostul secretar general al PSD Marian Neacşu a avut două mandate de deputat, în legislaturile 2008 - 2012 şi 2012 - 2016.

El nu a mai putut candida pentru un nou mandat, deoarece instanţa l-a condamnat, în februarie 2016 la şase luni de închisoare cu suspendare, acuzaţia fiind de conflict de interese, fiindcă şi-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar.