​Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis marți investitorilor americani că Guvernul va încuraja deschiderea operării serviciilor IT&C din sectorul public către sectorul privat, prin organizarea de parteneriate public-private, transfer de tehnologie și promovarea tehnologiilor open-source. În cadrul forumului economic organizat de AmCham, Ciucă a invitat investitorii să participe la proiecte IT majore, precum cloudul guvernamental, care vor avea finanțare de sute de milioane de euro prin PNRR.

Nicolae CiucaFoto: Facebook/ Guvernul Romaniei

Subliniind faptul că 'investitorii americani reprezintă un reper strategic pentru România', premierul Ciucă a făcut o trecere în revistă a unor proiecte majore de digitalizare care vor beneficia de finanțare din PNRR, și anume:

  • - Implementarea Cloud-ului Guvernamental, un proiect major adaptat cerințelor utilizatorilor finali, firme și cetățeni, pentru care există alocare în PNRR de aproximativ 375 milioane de euro.
  • - Cartea de identitate electronică și semnătura digitală calificată, proiecte ce vor contribui la simplificarea relației cetățenilor cu statul și la creșterea calității şi accesibilității serviciilor publice.
  • - Realizarea sistemului de e-Health și telemedicină, digitalizarea sistemului judiciar, implementarea unui sistem informatic integrat în domeniul mediului, implementarea proceselor de digitalizare în domeniul muncii și protecției sociale, al administrației publice, sunt de asemenea, proiecte care vor îmbunătăți radical serviciile publice oferite cetățenilor și mediului economic.
  • - Oportunitatea investițiilor în domeniul digitalizării este completată de perspectivele ce pot fi valorificate în sectoare industriale sustenabile precum industria auto, a echipamentelor electrice și subansamblelor, industria microelectronică, a semiconductorilor și componentelor microelectronice pentru tehnologii avansate.
  • - Prin Ministerul Economiei, vor fi lansate proiecte cu o schemă de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență de 500 de milioane de euro pentru industria microelectronică.", a declarat premierul.

Ciucă le-a vorbit investitorilor americani și de oportunități de finanțare de peste 16 miliarde de euro, până în 2030 în sectorul energetic, precum și de obiectivul strategic de a dezvolta infrastructura de transport.

În final, premierul le-a transmis investitorilor să aibă încredere în oportunitățile economiei locale și să vină să dezvolte alături de stat proiecte de viitor în digitalizare, energie curată și mediu, infrastructură, tehnologii avansate.