Industria de software și servicii IT din România generează venituri de 13,6 miliarde de euro și are un impact de 6,2% din PIB, a precizat miercuri Mihai Matei, președintele Asociației patronale a industriei de software și servicii (ANIS). Acesta a prezentat în Parlament rezultatele unui studiu amplu asupra industriei IT, potrivit căruia industria de software în ultimii 5 ani a crescut de 3 ori mai repede decât a crescut economia națională.

Mihai Matei, presedinte ANISFoto: Captura video Parlament

Mihai Matei, președinte ANIS, a prezentat miercuri în Parlament rezultatele unui studiu realizat de Roland Berger la solicitarea asociației. Mihai Matei a precizat că ANIS are în prezent 170 de companii membre și reprezintă 65% din cifra de afaceri a industriei si circa 33% din numărul de angajați.

Principalele rezultate ale studiului prezentate de președintele ANIS:

  • Impactul în economie: Industria aduce în jur de 13,6 miliarde de euro impact în PIB din care circa 8,8 miliarde de euro este impact direct în PIB si circa 4,8 miliarde de euro este impact indirect și indus.
  • Impactul exclusiv al industriei (direct, indirect și indus) este de 6,2% din PIB. Prin 'indirect' înțelegem tranzacțiile economice generate de furnizorii români din industrie și 'indus' - practic consumul generat de angajații din industrie. Practic 65% din impact este generat direct de industria de software și servicii.
  • Când ne gândim la sectorul IT&C, studiul distinge între industria de software și servicii - aici avem exclusiv companii care dezvoltă software, avem alte activități IT și apoi avem macro-sectorul informațiilor și comunicațiilor care include telecomunicații, activități media ș.a. Macro-sectorul în momentul acesta are contribuție directă la PIB de 7%.
  • Din punct de vedere al exporturilor, industria IT aduce a doua cea cea mai mare contribuție la exporturi, sunt 2,6 miliarde de euro pe an, ceea ce reprezintă cu 1,4 (n.a miliarde de euro) mai mult față de bugetul PNRR alocat transformării digitale pe care toți îl privim ca pe o sursă importantă de finanțare. Exportăm mult mai mult decât importăm.
  • Investițiile în industrie sunt în creștere. La nivelul anului 2019 avem 241 de milioane de euro in industrie, care reprezintă cc 2000 de euro pe angajat.
  • Despre evoluția industriei: Industria de software în ultimii 5 ani a crescut de 3 ori mai repede decât a crescut economia națională - creștere de 17% față de o creștere medie de 6%.
  • De asemenea, în macro sectorul IT&C, industria de software și servicii are cea mai mare creștere de 15%.

Alte rezultate ale studiului:

10 angajați din industrie susțin alte 10 locuri de muncă

Potrivit studiului, cca. 270.000 de angajați sunt susținuți în total de industria de software și servicii IT, respectiv toți salariații care există, în medie, la nivelul a două județe din România. Mai exact, aceștia sunt 135.000 angajați în companiile cu activitate principală în software și servicii IT (impact direct), peste 73.000 angajați susținuți de-a lungul lanțului de furnizori români ai întreprinderilor din industrie (impact indirect) și peste 65.000 angajați susținuți prin salariile cheltuite în economia națională (impact indus).

De asemenea, industria înregistrează cea mai rapidă rată de creștere a angajaților în ultimii cinci ani, o creștere anuală de cca. 10.000 de persoane. Deși cererea de forță de muncă din sectorul TIC și, implicit, din industria de software și servicii IT, este în continuă creștere, există însă un deficit semnificativ de specialiști, de cca. 10.000/an.

Un angajat în IT contribuie la bugetul de stat dublu față de medie

Dintre cei peste 203.000 de specialiști TIC (în toate companiile, inclusiv cele cu activitate secundară în sector), numărul total de angajați beneficiari de scutire la plata impozitului pe venit, ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator, este de cca. 104.000, respectiv un procent de 51%.

Cu toate acestea, industria de software și servicii IT aduce la bugetul de stat venituri din contribuții și taxe de cca. 1,3 -1,4 mld. EUR, ceea ce înseamnă că angajații SW & IT beneficiari de scutire aduc de cca. 2 ori mai multe contribuții la bugetul de stat, comparativ cu media la nivelul economiei naționale.

De asemenea, conform raportului ANIS, la fiecare 1 EUR pe care statul nu îl încasează din impozitul pe venit, salariatul din industria SW & IT cheltuie 46 EUR în economie.

Industria IT în 2025: contribuții de 20,4 mld. EUR la PIB, în cazul unor măsuri suplimentare de creștere

În prezent, România are a treia cea mai mare bază de specialiști din CEE și o creștere de 1,2 ori mai mare față de regiune. Deși țara noastră are cea mai mică densitate a companiilor comparativ cu statele vecine și o performanță relativ scăzută în inovație, facilitățile fiscale reprezintă, momentan, un avantaj competitiv regional. Potrivit reprezentanților ANIS, în lipsa unor măsuri suplimentare de susținere a industriei IT, competitivitatea în regiune se va eroda. Totodată, emigrarea va deveni mai atractivă pentru specialiștii tech, iar costurile cu personalul și viteza de creștere a industriei se vor alinia mediei CEE.

Realizând un set de scenarii pentru viitorul industriei, ANIS estimează că în cazul menținerii situației actuale (scenariul de bază), industria poate contribui la PIB cu o valoare adăugată brută de cca. 17,4 mld. EUR în 2025. Pe de altă parte, valoarea poate crește până la 20,4 mld. EUR, dacă se instituie măsuri de îmbunătățire continuă a competitivității, ori poate scădea până la 15,7 mld. EUR, dacă se înregistrează o deteriorare abruptă a competitivității.

Printre măsurile de consolidare a competitivității se numără: menținerea scutirilor fiscale, introducerea unor măsuri suplimentare de încurajare a industriei și stimularea inovării. Pe de altă parte, decelerarea competitivității va avea loc dacă se vor elimina scutirile fiscale, România va deveni necompetitivă în regiune, iar ritmul de creștere va scădea.

Inovația, forța de muncă și educația în IT – direcții de consolidat pentru creșterea industriei

Pe lângă menținerea actualelor facilități, reprezentații industriei prezintă trei tipuri de măsuri necesare pentru a consolida competitivitatea industriei IT în regiune: încurajarea cercetării & inovării, atragerea, păstrarea și stimularea specialiștilor, precum și formarea forței de muncă (educația în IT).

Pentru prima direcție, reprezentații propun ca măsuri: aplicarea deducerilor deja existente pentru activitatea de R&D, mărirea procentului de deductibilitate, iar proiectele prin care sunt create patente certificate să fie considerate proiecte R&D fără alte formalități birocratice.

La nivel de menținere și stimulare a specialiștilor, ANIS propune: stoparea fenomenului brain-drain, măsuri de protecție socială, simplificarea participării financiare a angajaților la veniturile societăților (ESOP), atragerea specialiștilor din alte țări și readucerea în țară a celor plecați.

Pentru formarea forței de muncă în IT, ANIS vede ca măsuri potrivite: oferirea de stimulente angajatorilor care susțin programe de instruire, finanțări pentru programe de educație post-absolvire privată în IT și susținere pentru angajarea și recalificarea din alte domenii.