Acordul privind reducerea tarifelor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între România și Republica Moldova este unul dintre documentele bilaterale care va fi semnat vineri la Chișinău în ședința comună între Guvernele celor două state, a anunțat joi Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori, potrivit Executivului de la Chișinău.

Acord roaming intre Romania și Republica MoldovaFoto: Hotnews

  • "Guvernul a adoptat joi o serie de documente, urmând ca vineri în cadrul ședinței comune cu Guvernul de la Chișinău să fie semnate documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicații, cercetare și digitalizare, educație și infrastructură", a declarat joi Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Acesta a făcut apoi o trecere în revistă a documentelor care au fost adoptate de Guvern și urmează a fi semnate vineri la Chișinău.

Tarifele de roaming dintre Republica Moldova și România vor fi reduse în acest an

Unul dintre aceste acorduri vizează reducerea tarifelor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între România și Republica Moldova, informație prezentată miercuri de HotNews.ro.

Guvernul de la Chișinău a dat încă de miercuri detalii despre acest acord astfel:

"Acordul stabilește prețuri mai accesibile pentru serviciile de roaming și pentru apelurile internaționale, achitate de utilizatorii ce călătoresc în cele două state.

Astfel, utilizatorii vor putea beneficia de mai multe măsuri de reglementare, după cum urmează:

  • - pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori;
  • - pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif;
  • - pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.

În funcție de pachetele de care beneficiază abonații din Republica Moldova, diminuarea tarifelor poate fi și mai mare.

Punerea în aplicare a Acordului va contribui la creșterea volumului serviciilor consumate de către utilizatorii, care anterior nu le foloseau din cauza prețului considerat excesiv. De asemenea, va spori afacerile și turismul, precum și comunicarea între cetățenii Republicii Moldova și României.

Documentul prevede reducerea tarifelor de furnizare, pe piața cu amănuntul, a serviciilor de roaming internațional și a celor pentru apeluri internaționale între cele două state se va efectua în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a Acordului.

România reprezintă principala țară în care utilizatorii moldoveni consumă servicii de roaming, aproximativ de două ori mai mult decât volumul de roaming în Ucraina, cea de-a doua după importanță destinație pentru servicii de roaming. În rețelele din România, de către utilizatorii din Republica Moldova, sunt consumate aproximativ jumătate din toate serviciile de roaming consumate în cadrul călătoriilor în Uniunea Europeană.", se arată în comunicatul Guvernului de la Chișinău.

Ce alte documente ar urma să fie adoptate vineri la Chișinău:

Cercetare: Un Memorandum între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România și Ministerul Educației și Cercetării din Moldova în privința cercetării dezvoltării și inovării prin care cele două părți vor putea lansa competiții de proiecte de interes comun.

Transformare digitală: Un Memorandum de înțelegere în domeniul transformării digitale între cele două state. Acest document va reprezenta cadrul general de colaborare pentru a mobiliza resurse tehnice, umane și financiare în acest domeniu.

Infrastructura: Un acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare Ia construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localităţile Ungheni (România) – Ungheni (Republica Molodova).

Energie: Memorandum de înțelegere între Min energiei din Ro și ministerul Infrastructurii din Rep Moldova privind cooperarea în domeniul securității energetice. Actul va fi semnat vineri la Chișinău de ministrul Energiei, Virgil Popescu, cu ocazia ședinței comune. Cele două părți vor colabora pentru a evalua riscurile și situațiile de criză în aprovizionarea cu energie și/sau gaze naturale din cele două piețe.

În 6 luni de la semnarea Memorandumului, autoritățile din cele două țări vor elabora planul comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică.

Educație: Un nou acord între cele două Guverne privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice.