În timp ce premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a spus vineri că serviciile de roaming între România și Republica Moldova se vor reduce drastic, premierul român, Nicolae Ciucă a fost mai rezervat, subliniind că acordul semnat între cele două state nu echivalează cu reducerea imediată a costurilor de roaming, fiind nevoie de implicarea operatorilor de telefonie din cele două țări.

Nicolae Ciuca si Natalia GavrilitaFoto: Captura video Guvern
  • UPDATE (15:18) ANCOM: Acordul a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani. Cele două state 'vor încuraja' reducerea sustenabilă a tarifelor de roaming și de apeluri internaționale între cele două țări în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a acestui acord.

VIDEO Declarațiile celor doi premieri pe tema reducerii tarifelor de roaming:

  • "Serviciile de roaming urmează să se ieftineasca semnificativ pentru utilizatorii de telefonie mobilă din Republica Moldova și România. Este vorba de reducerea drastică a tarifelor pentru apeluri primite și servicii de internet și eliminarea tarifului de roaming pentru apeluri efectuate de cetățenii ambelor țări care trec Prutul.", a declarat vineri Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova.

De cealaltă parte, premierul român a fost mai rezervat.

  • "Avem nevoie de un cadru de colaborare pentru reducerea tarifelor de roaming. Chiar dacă acordul de astăzi nu echivalează cu reducerea imediată a costurilor de roaming, documentul ne oferă instrumente pentru atingerea acestui obiectiv.
  • Începem astăzi acest proces cu implicarea esențială a operatorilor de telefonie de pe cele două maluri ale Prutului. Sperăm să avem cât mai curând rezultatele pe care le așteaptă cetățenii noștri. Reușita noastră va oferi modele de urmat și în relația Rep Moldova cu alte state din UE.", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Cele două Guverne nu au pus încă la dispoziție termenii exacți ai acordului semnat vineri cu privire la reducerea tarifelor de roaming.

UPDATE Detalii despre acord prezentate de autoritățile de reglementare din cele două țări

Ulterior ședinței de Guvern, autoritățile de reglementare în comunicații din cele două țări au transmis un comunicat de presă comun cu ceva mai multe detalii. Potrivit acestor informații, acordul a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani. Cele două state 'vor încuraja' reducerea sustenabilă a tarifelor de roaming și de apeluri internaționale între cele două țări în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a acestui acord:

  • "Acordul intră în vigoare imediat după schimbul de note privind finalizarea procedurilor naționale necesare, iar ANRCETI și ANCOM vor sprijini punerea în aplicare a prevederilor acestuia.
  • Fiecare parte se va asigura, în conformitate cu legislația națională, că operatorii de rețele din propria jurisdicție negociază cu bună-credință cu orice solicitant condițiile tehnice și comerciale de furnizare a următoarelor servicii:
  • de interconectare în vederea terminării în propria rețea a apelurilor și SMS-urilor provenite de la numere din statul celeilalte părți, precum și, dacă este cazul,
  • de tranzit internațional de apeluri și SMS-uri provenite de la numere din statul celeilalte părți către rețele din propriul stat.
  • Părțile vor încuraja reducerea sustenabilă a tarifelor de furnizare, pe piața cu amănuntul, a serviciilor de roaming internațional, respectiv a celor de apeluri internaționale între cele două state în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a Acordului", se arată în comunicatul celor două autorități.

Ce a spus până acum Guvernul de la București despre prevederile acestui acord:

Potrivit unei informări adoptate în ședința de joi a Guvernului de la București, acordul urmărește să creeze cadrul de colaborare între partea română și partea din Republica Moldova în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare pe piața cu amănuntul a serviciilor de roaming internațional: voce, SMS și date, respectiv a celor de apeluri internaționale între cele două state.

Semnarea acordului, care prevede - printre altele - angajamentul părții moldovene pentru armonizarea cadrului de reglementare din Republica Moldova cu cel aplicabil la nivel european, cel puțin în relația cu România, va permite ca utilizatorii din ambele state să se bucure cât mai curând de tarife reduse pentru apelurile internaționale și pentru serviciile de roaming.

Prin acest Acord, partea română își ia angajamentul de a acorda sprijin părții din Republica Moldova în ceea ce privește elaborarea și punerea în aplicare a cadrului normativ precum și a oricăror eventuale măsuri de reglementare în domeniu.

Trebuie subliniat faptul că semnarea unui acord în acest domeniu reprezintă o premieră în cadrul Uniunii Europene. România devine astfel primul stat, parte a regimului RLAH (Roam Like At Home) al UE, care semnează un tratat internațional în materia roamingului, fără a fi prejudiciat în vreun fel Regulamentul RLAH al Uniunii."

Guvernul de la Chișinău: Pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori

De cealaltă parte, Executivul de la Chișinău a anunțat că a adoptat miercuri, 9 februarie, inițierea negocierilor și semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.

Iată ce a anunțat Guvernul de la Chișinău:

"Acordul stabilește prețuri mai accesibile pentru serviciile de roaming și pentru apelurile internaționale, achitate de utilizatorii ce călătoresc în cele două state.

Astfel, utilizatorii vor putea beneficia de mai multe măsuri de reglementare, după cum urmează:

  • - pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori;
  • - pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif;
  • - pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.

În funcție de pachetele de care beneficiază abonații din Republica Moldova, diminuarea tarifelor poate fi și mai mare.

Punerea în aplicare a Acordului va contribui la creșterea volumului serviciilor consumate de către utilizatorii, care anterior nu le foloseau din cauza prețului considerat excesiv. De asemenea, va spori afacerile și turismul, precum și comunicarea între cetățenii Republicii Moldova și României.

Documentul prevede reducerea tarifelor de furnizare, pe piața cu amănuntul, a serviciilor de roaming internațional și a celor pentru apeluri internaționale între cele două state se va efectua în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a Acordului.

România reprezintă principala țară în care utilizatorii moldoveni consumă servicii de roaming, aproximativ de două ori mai mult decât volumul de roaming în Ucraina, cea de-a doua după importanță destinație pentru servicii de roaming. În rețelele din România, de către utilizatorii din Republica Moldova, sunt consumate aproximativ jumătate din toate serviciile de roaming consumate în cadrul călătoriilor în Uniunea Europeană.", se arată în comunicatul Guvernului de la Chișinău.

  • Potrivit informațiilor HotNews.ro negocierile privind acest acord au avut loc între autoritățile de reglementare în telecomunicații de la București și Chișinău, echipele de negociere fiind conduse de Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, și Andrei Muntean, director general adjunct al ANRCETI.

Negocierile privind eliminarea tarifelor de roaming între România și Republica Moldova au început în 2018

Amintim că negocierile privind eliminarea tarifelor de roaming între România și Republica Moldova au început, în luna noiembrie 2018, în timpul mandatului Vioricăi Dăncilă. Lucrurile s-au blocat însă în scurt timp.

Numit președinte al ANCOM, Sorin Grindeanu a declarat în decembrie 2018 că problema eliminării tarifelor de roaming nu ar ține de România.

  • "Problema eliminării tarifelor de roaming între România și Republica Moldova nu este la noi. În privința datelor s-a ajuns la un acord între operatorii ambelor țări. Singura problemă este pe voce pentru că tarifele de terminare în Moldova sunt de vreo 20 de ori mai mari decât în România.", a declarat atunci Sorin Grindeanu.

Acesta a adăugat că operatorii din România au spus că nu ar fi probleme nici pe voce cu eliminarea tarifelor de roaming, dacă vor fi tarife de terminare similare între cele două țări.

Tariful de terminare (sau interconectare) reprezintă tariful pe care îl plătește un operator pentru terminarea apelurilor abonaților săi în rețeaua altor operatori. Tariful de terminare este parte din prețul final pe care-l plătește orice utilizator de comunicații electronice.