Uniunea Europeană a depus vineri o contestație împotriva Chinei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pe motiv că firmele europene care dețin drepturi de proprietate asupra unor tehnologii precum 3G, 4G și 5G se lovesc de restricții grave pe piața chineză dacă vor să-și apere aceste drepturi față de producătorii chinezi de telefoane mobile.

Tehnologia 5GFoto: Dreamstime.com
  • "Întreprinderile din UE care dețin drepturi în domeniul tehnologiilor-cheie (cum ar fi 3G, 4G și 5G) se lovesc de restricții grave din partea Chinei în încercarea lor de a-și apăra aceste drepturi atunci când brevetele le sunt folosite ilegal sau fără o retribuție adecvată de către producătorii chinezi de telefoane mobile, spre exemplu.
  • Titularilor de brevete care apelează totuși la instanță în afara Chinei li se aplică adesea amenzi semnificative în China, exercitându-se astfel o presiune asupra lor pentru a accepta taxe de licență sub nivelul pieței.
  • Această politică a Chinei este extrem de dăunătoare pentru inovarea și creșterea din Europa, prin aceea că întreprinderile europene din domeniul tehnologiei sunt lipsite de posibilitatea de a-și exercita și de a asigura respectarea drepturilor care le conferă un avantaj tehnologic.", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Instanțele chineze pot interzice titularilor de brevete să se adreseze unor instanțe din afara Chinei. Amenzile pot ajunge la 130.000 de euro pe zi

Comisia Europeană a oferit și câteva explicații despre situația gravă de pe piața chineză.

  • "În august 2020, Curtea Supremă a Poporului din China a emis o interdicție de a acționa în justiție („anti-suit injunction”) prin care a hotărât că instanțele chineze pot interzice titularilor de brevete să se adreseze unei instanțe din afara Chinei pentru a impune respectarea drepturilor conferite de respectivele brevete.
  • De asemenea, Curtea Supremă a Poporului a mai hotărât că încălcarea respectivei interdicții se poate sancționa cu o amendă de 130.000 EUR pe zi. De atunci, instanțele chineze au adoptat patru astfel de interdicții de a acționa în justiție („anti-suit injunctions”) împotriva unor titulari străini de brevete.", se arată în comunicatul Executivului European.

Din luna august 2020, instanțele chineze au pronunțat o serie de decizii - cunoscute sub denumirea de „anti-suit injunctions” (interdicții de a acționa în justiție) - pentru a exercita presiuni asupra întreprinderilor din UE care dețin brevete în domeniul înaltei tehnologii și pentru a le împiedica să își apere tehnologiile în mod legitim.

De asemenea, instanțele chineze recurg la amenințarea cu amenzi usturătoare pentru a descuraja întreprinderile europene să se adreseze instanțelor străine.

Din acest motiv, întreprinderile europene din sectorul înaltei tehnologii se confruntă cu un dezavantaj major în momentul în care luptă pentru a-și proteja drepturile. Producătorii chinezi solicită aceste interdicții de a acționa în justiție („anti-suit injunctions”) pentru a putea beneficia de un acces mai ieftin sau chiar gratuit la tehnologia europeană.

UE a semnalat această problemă Chinei de nenumărate ori în încercarea de a găsi o soluție, însă în zadar. Întrucât, potrivit UE, acțiunile Chinei sunt incompatibile cu Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS), UE a solicitat consultări în cadrul OMC.

Etapele următoare

Consultările în materie de soluționare a litigiilor pe care UE le-a solicitat reprezintă prima etapă a procedurilor de soluționare a litigiilor în cadrul OMC. Dacă acestea nu vor duce la o soluție satisfăcătoare în termen de 60 de zile, UE poate solicita OMC să instituie un comitet care să ia o decizie cu privire la acest litigiu.

Sursa foto: ID 174934956© | Dreamstime.com