​Furnizorul local de internet Triolan a anunțat joi întreruperi ale serviciilor în Harkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, dar și în zone din Kiev, pe fondul atacurilor demarate joi de Rusia. Cu o zi în urmă, site-urile Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Parlamentului, Serviciului securităţii de stat din Ucraina și ale altor autorități au devenit inaccesibile după atacuri cibernetice.

Atac ciberneticFoto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com

NetBlocks o platformă care monitorizează întreruperile de servicii de internet la nivel global a semnalat joi pe Twitter întreruperi semnificative ale comunicațiilor în această dimineață în orașul Harkiv, al doilea cel mai mare din Ucraina, după atacurile demarate de Rusia. Utilizatorii au reclamat întreruperi în serviciile furnizate de Triolan.

Pe pagina sa de Facebook, furnizorul de internet Triolan a confirmat că nu există acces la rețea în unele zone din Harkiv și chiar din Kiev, și că se lucrează la restabilirea serviciilor, după cum a notat și Wall Street Journal.

Cu o zi în urmă, site-urile Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Parlamentului, Serviciului securităţii de stat din Ucraina și ale altor autorități au devenit inaccesibile în urma unor atacuri cibernetice de tip "Distributed Denial of Service" (DDoS), a comunicat Serviciul Special de Comunicații și Protecția Informației din Ucraina.

De notat că și site-uri guvernamentale rusești, precum Kremlin.ru și Duma.gov.ru nu au mai putut fi accesate joi, după cum a informat și Datacenterdynamics.com. Nu se știe cine se află în spatele acestor atacuri.

O posibilitate este o răzbunare ucraineană, ar putea fi un act al SUA, după ce președintele Biden a promis anul trecut că va acționa agresiv asupra atacurilor cibernetice rusești, sau ar putea fi acțiunea unui alt actor independent, spune Datacenterdynamics.com.

Imposibilitatea accesării mai multor site-uri guvernamentale rusești a fost confirmată și de NetBlocks, care subliniază că acestea au loc pe fondul atacurilor cibernetice împotriva Ucrainei.

Urmărește aici, evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din UCRAINA