​Directoratul Național de Securitate Cibernetică a avertizat sâmbătă asupra unui site care copiază fosta identitate vizuală a HotNews.ro și promovează false oportunități de investiții online, cu scopul de a frauda utilizatorii și de a le extrage date personale sau date financiare.

Frauda onlineFoto: DNSC
  • "În acest caz, site-ul yourincome[.]site impersonează HotNews.ro cu scopul de a oferi o doză de veridicitate informației prezentate. Așa cum se poate observa și din imagini, domeniul în cauză nici măcar nu are în adresă numele publicației de a cărui imagine și reputație se folosesc atacatorii.
  • În plus, pentru a stârni și mai mult curiozitatea potențialei victime, infractorii cibernetici au adăugat și imagini false ale unor comentarii pozitive pe social media, adevărate “povești de succes” ale unor indivizi care ar fi câștigat bani prin metoda prezentată.", atenționează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Contactat de HotNews.ro pentru a afla dacă s-au luat măsuri, Mihai Rotariu, purtătorul de cuvînt al DNSC a declarat că s-au aplicat procedurile de suspendare a site-ului.

  • "Directoratul a observat în ultimele zile mai multe tentative de fraudare a utilizatorilor din România prin site-uri capcană care găzduiesc false oportunități de investiții. Pentru a oferi o aură de veridicitate informației, atacatorii se folosesc de identitatea vizuală a unor instituții de presă. La fel se întâmplă și în ultimul caz întâlnit, în care atacatorii se folosesc de imaginea HotNews.ro. Echipa Directoratului a aplicat imediat procedurile de suspendare a site-ului fraudulos, care nu este găzduit în România.", a precizat Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al DNSC.

Alertă: Site-uri găzduite în Rusia care copiază brandul unor publicații din România

În contextul escaladării conflictului militar din Ucraina, DNSC a avertizat joi că trebuie acordată o atenție deosebită surselor de informare din mediul online, deoarece atacurile cibernetice și tentativele de dezinformare prin #fakenews au ca numitor comun înșelătoriile.

Echipa Directoratului a identificat deja trei site-uri găzduite în Rusia care copiază identitatea vizuală și parte din conținutul unor instituții de presă cunoscute din România (News.ro și Capital).

Acestea sunt implicate în tentative de fraudă și dezinformare.

Exemple de astfel de site-uri: bitinitiators.com/profitsmall.com/feednewers.com

În cazurile prezentate, domeniile nici măcar nu au în adresă numele publicațiilor impersonate.

Recomandările DNSC în astfel de situații:

- Verificați cu atenție detaliile surselor de informare, precum numele de domeniu al site-ului.

- Dacă primiți știri din surse necunoscute sau dubioase, verificați mereu link-ul înainte de accesare, preferabil cu o soluție de securitate.

- Asigurați-vă că folosiți un canal de comunicare oficial, atunci când citiți știri din mediul online, pentru a vă asigura că informația lecturată nu este o tentativă de fraudă sau de dezinformare.

- Nu ezitați să notificați Directoratul dacă sesizați și alte astfel de inițiative periculoase, care au ca scop inducerea în eroare a utilizatorilor și dezinformarea. Telefon - 1911, email - alerts@dnsc.ro