​Guvernul a anunțat luni că va bloca mai multe site-uri de propagandă rusă, precum Sputnik, iar postul TV Russia Today ar urma să nu mai fie transmis, din această seară, fără a preciza baza legală. Contactați de HotNews.ro, oficialii ANCOM au spus că sunt situații excepționale în care accesul online poate fi blocat, cum s-a întâmplat în starea de urgență, prin decret prezidențial, cu site-urile cu fake news. A doua posibilitate e la solicitarea SRI.

Titlu pe SputnikFoto: Sputnik

Guvernul a anunțat luni, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, o listă de site-uri, printre care și Sputnik, pentru care au început procedurile de blocare. Unele dintre acestea nu mai pot fi accesate, în timp ce la altele conținutul este în continuare accesibil.

Unul dintre site-urile Sputnik care ar urma să fie blocat acuză deja că în România s-a instaurat cenzura.

Guvernul nu a prezentat încă baza legală pentru decizia luată. HotNews.ro a solicitat Executivului să explice care este legislația în baza căreia au blocat ori urmează să blocheze aceste site-uri și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Situațiile excepționale în care accesul la conținut online poate fi blocat - explicațiile ANCOM

HotNews.ro a solicitat în același timp explicații privind baza legală prin care poate fi blocat accesul la internet și Autorității de Reglementare în Comunicații (ANCOM), care ne-a prezentat care ar putea fi aceste situații excepționale.

"Regulamentul (UE) 2015/2120 de stabilire a unor măsuri privind accesul la internetul deschis stabilește norme privind garantarea tratamentului egal și nediscriminatoriu al traficului pe internet (neutralitatea rețelei).

Există doar anumite situații specifice reglementate care instituie excepții de la acest regulament prin care ANCOM poate interveni pentru blocarea accesului utilizatorilor la anumite tipuri de conținut online.", au precizat luni pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Cum s-au blocat site-urile cu fake news în starea de urgență - deciziile au putut fi atacate în instanță

Una dintre aceste situații când s-a blocat accesul la conținut online a fost în perioada stării de urgență, pe baza unui decret prezidențial.

  • "Odată cu instituirea pe teritoriul României a stării de urgență generată de pandemia COVID-19, stabilită prin Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 și prelungită prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, ANCOM a primit atribuții specifice cu privire la înlăturarea sau limitarea accesului la conţinutul ştirilor false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.
  • Astfel, în baza decretului prezidenţial, furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut au putut fi obligați prin decizie a ANCOM să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.
  • În cazul în care acest lucru nu a fost posibil sau persoanele care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire nu erau din România, ANCOM a obligat furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului să blocheze, imediat, accesul utilizatorilor din România la respectivul conținut. Deciziile ANCOM pentru implementarea prevederilor Decretelor emise în starea de urgentă au putut fi atacate în contencios administrativ.", au explicat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Autoritatea subliniază că aceste noi atribuții în sarcina ANCOM au fost în vigoare doar pe perioada stării de urgență.

O altă situație când se blochează site-uri: la solicitarea SRI

Un alt caz în care accesul la internet poate fi blocat este la solicitarea Serviciului Român de Informații (SRI) în baza legii privind prevenirea și combaterea terorismului.

  • "O altă situație în care președintele ANCOM poate emite decizii prin care obligă furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului să blocheze imediat accesul utilizatorilor din România la anumite tipuri de conținut este reglementată de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, completată prin Legea 58/2019.
  • Astfel, furnizorii de rețele de comunicații electronice sunt obligați să blocheze accesul la website-uri care fac apologia actelor de terorism, îndeamnă la comiterea unui act de terorism sau promovează idei, concepţii, doctrine sau atitudini, în scopul susţinerii cauzei/activităţii entităţilor teroriste, dar deciziile ANCOM se emit la solicitarea formulată, în temeiul art. 3822 alin. (6) din Legea nr. 535/2004, de către autoritatea competentă în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, în cazurile în care aceasta constată existența uneia dintre aceste situații.", au mai precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Nu este clar până acum care este legislația în baza căreia Guvernul Ciucă a decis să blocheze site-uri de propagandă rusă și vom reveni cu explicațiile Guvernului imediat ce le vom primi.

Surse din industria de comunicații: Cum poate fi blocat accesul la un site ori la un post TV

Surse din industria de comunicații electronice contactate de HotNews.ro și-au exprimat în primul rând uimirea legată de baza legală invocată pentru închiderea site-urilor de internet.

  • "Ar trebui să fie o OUG care să arate baza legală. Din anunțul Guvernului înțelegem că se vor bloca (a) site-uri; (b) posturi TV.
  • Pentru posturile TV, cel mai probabil se va impune operatorilor de cablu ("furnizorilor de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale") să scoată posturile respective din grila lor.
  • Pentru site-uri, o metodă care a funcționat în alți ani (când de exemplu a trebuit oprită accesarea site-urilor ilegale de jocuri de noroc), a fost obligarea furnizorilor de servicii de acces internet la ștergerea înregistrărilor DNS corespunzătoare. Această metodă este foarte rapidă și ușor de implementat din punct de vedere tehnic, deși teoretic ar putea fi și ocolită.", au explicat surse din industrie care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Ce înseamnă ștergerea înregistrărilor DNS? Browserele de internet nu mai știu cărui server să ceară afișarea paginilor

Ce înseamnă mai exact ștergerea înregistrărilor DNS?

  • "Înseamnă că numele respectivelor domenii de internet nu vor mai fi traduse în adrese IP. Browserele precum Internet Explorer, Firefox, Edge, Opera, Chrome etc. nu vor mai ști cărui server să îi ceară descărcarea paginii respective.
  • Nu se va mai putea face cu ușurință traducerea unui nume de tipul www.siteinterzis.ro în adresa numerică de tip 111.222.111.222 (doar exemple ipotetice)", au explicat sursele pentru HotNews.ro.

Cât de fiabilă e soluția blocării site-urilor web de către ISP-iști?

  • "Pentru posturi TV e foarte viabil (tehnic; rămâne de văzut baza legală). Pentru site-uri, după cum am scris, este foarte rapid și ușor din punct de vedere tehnic dar există metode de ocolire (pentru oamenii cu abilități în sfera IT). Soluția de evitare a blocajului este folosind servere DNS din afara jurisdicției românești ori europene.
  • Un server DNS este acel server care face translatarea numelor de domenii de tipul exemplificat în adrese numerice de tipul exemplificat.
  • Internetul funcționează în background pe adrese numerice. Dacă este demontat mecanismul care transformă numele de domenii ușor de reținut de către noi în adrese numerice, atunci acel site nu va mai fi accesibil.
  • Urmărirea nu e treaba ISP-iștilor (n.a furnizori de internet). Autoritățile trebuie să actualizeze periodic lista siturilor interzise și să includă eventualele clone apărute ulterior.", au mai precizat sursele din industria de comunicații.

România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă ale Kremlinului

Russia Today nu va mai fi difuzată în România, decizia fiind anunțată luni de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Începând din această seară ultimul operator care furnizează servicii TV va opri difuzarea Russia Today în România. Niciun operator nu va avea acest serviciu activ”, a spus el.

O măsură similiară vizează un alt site al propagandei rusești, Sputnik.

Lista site-urilor pentru care au fost demarate procedurile de blocare în contextul crizei Ucraina – Rusia

Ulterior, Guvernul a prezentat lista acestor site-uri:

  • https://bitinitiators.com/blog.html - INDISPONIBIL LA ACEST MOMENT
  • https://profitsmall.com/?domain=https://bitinitiators.com/blog - INDISPONIBIL LA ACEST MOMENT
  • https://yourincome.site/LP/lp_RO_RO_connera_XfZdkl_Av0VP/?domain=newsmoney.work&uclick=q5fnx99z&uclickhash=q5fnx99z-q5fnx99z-qn-0-ydi4-cig5-usx90-f5491e - ACTIV LA ACEST MOMENT
  • https://ru.md.sputniknews.com/ - ACTIV LA ACEST MOMENT
  • https://md.sputniknews.com/ - ACTIV LA ACEST MOMENT
  • https://ro.md.sputniknews.com/ - ACTIV LA ACEST MOMENT
  • https://citestesitu.com - ACTIV LA ACEST MOMENT
  • https://rtnews.ro - ACTIV LA ACEST MOMENT
  • https://cloudx.ro - INDISPONIBIL LA ACEST MOMENT

Russia Today și Sputnik, interzise în Europa

Canalele media rusești Russia Today și Sputnik au fost interzise în întreaga Uniune Europeană, a anunțat duminică președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

Russia Today și Sputnik erau considerate principalele instrumente de propagandă rusă în afara țării.

În urmă cu o zi, Republica Moldova decisese blocarea a două portaluri de propagandă rusească: Sputnik și Gagauznews.

Citește evoluția războiului din Ucraina în timp real - ultimele informații: