​Nu există o explicație oficială până acum pentru blocarea și tentativa de a compromite aktual24.ro, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Carbunaru, mi-a transmis oficial că a fost o „eroare”, spune jurnalistul Ovidiu Albu, pe site-ul său redevenit accesibil. Asta după o noapte în care autoritățile i-au blocat domeniul de internet pe motiv că site-ul ar conține propagandă rusă și fake news.

Ovidiu Albu, jurnalist Aktual24.roFoto: Captura Aktual24.ro

Ovidiu Albu, despre închiderea site-ului: Purtătorul de cuvânt al Guvernului mi-a transmis oficial că "a fost o eroare”

Într-o postare recentă pe site-ul său care pare să fi redevenit accesibil din toate rețelele, jurnalistul Ovidiu Albu poveștește cum și-a petrecut o noapte neagră în care a vazut moartea a tot ceea ce a muncit în ultimii 7 ani - site-ul Aktual24.ro.

  • "Inițial am crezut că este un atac informatic pus la cale din Rusia, având în vedere articolele de pe aktual24.ro care au bubuit pe rețelele de socializare în ultimele zile. Pe Facebook au fost articole care au avut un reach de peste un milion de oameni. Peste “Sinteza zilei” a lui Gâdea unde a fost analizat competent un joc video.
  • Ultimul gând care ar fi putut să-mi treacă printre urechi era că vreo autoritate a statului nostru a decis să închidă site-ul pentru că ar reprezenta un “risc pentru securitatea națională”.
  • Ei bine, chiar asta a fost. ROTLD a blocat domeniul la ora 8 seara, brusc și fără niciun avertisment. Ulterior, pe site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetica apare un comunicat de presă în care aktual24.ro este inclus pe o listă de site-uri rusești de propagandă care trebuie inchise pentru “fake news și fraude cu activitate în contextul crizei Ucraina – Rusia"", relatează Ovidiu Albu.

Acesta spune că a semnalat pe Facebook problema, a sperat să fie o greșeală și că a așteptat dimineața pentru a încerca să rezolve problema.

  • "După o oră de somn și sfârtecat de gânduri negre sun la 9.00, fix când începe programul, la ROTLD. Mi se explică rece că domeniul este blocat, nu mi se oferă niciun detaliu și sunt pus să fac cerere scrisă. Dupa doua ore de la trimiterea cererii primesc un răspuns sec: „Informații cu privire la blocarea domeniului pot fi solicitate de la Autoritatea Națională pentru Administrare si Reglementare în Comunicații (n.a ANCOM).", spune Albu.

Site-ul a redevenit funcțional azi, dar jurnalistul spune că nu a primit o explicație oficială, dar că purtătorul de cuvânt al Guvernului i-a transmis oficial că a fost o eroare.

  • "Nu există o explicație oficială până acum pentru blocarea și tentativa de a compromite aktual24.ro. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, mi-a transmis oficial ca a fost o „eroare”. DNSC este condus de un consiliu în care se află reprezentanți ai Președinției, Guvernului, Ministerelor, Serviciilor Secrete. Cum poate fi comisă o astfel de eroare la un asemenea nivel, în așa vremuri?", se întreabă acesta.

Ovidiu Albu spune că deși s-a ferit de speculații, devine tot mai convins că pozitia anti-PSD a aktual24.ro, relatările despre Dîncu și Firea, ar fi cea mai probabilă cauză a blocării site-ului.

  • "Și-au zis băieții să profite de context și să bage site-ul la carceră, la pachet cu infractori recidiviști, precum propagandiștii decerebratului de la Kremlin", spune acesta.

Nu în cele din urmă, jurnalistul susține că va da în judecată DNSC pentru a afla în instanță ce s-a întâmplat.

DNSC se spală pe mâini: Nu avem atribuții de blocare a site-urilor și nu analizăm conținutul publicațiilor ori site-urilor online

De cealaltă parte, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) se spală pe mâini. După ce cu o seară în urmă DNSC a dat un comunicat de presă cu antet în care a trecut Aktual24.ro pe lista site-urilor care ar trebui blocate pentru presupusă propagandă rusă și fake news, acum neagă că ar avea vreo vină.

Iată ce spune DNSC:

"În contextul recentelor solicitări de clarificare din partea presei și a unor alte entități publice sau private, cu privire la criteriile care au stat la baza deciziei de oprire a activitatii unor site-uri web active și adrese IP, accesibile de pe teritoriul național, vă informăm urmatoarele:

  • DNSC nu are atribuții legale pentru a executa suspendarea sau oprirea activității unor site-uri;
  • DNSC nu are atribuții legale pentru a executa eliminarea la sursă, blocarea sau neutralizarea conținutului online sau a infrastructurilor cibernetice și nici mijloacele tehnice pentru a face acest lucru în mod direct, dar oferă expertiză și asistență în conformitate cu prevederile legislative în vigoare;
  • DNSC nu este implicat și nici nu desfășoară activități de analiză de conținut redacțional sau de altă natură, ale unor publicații online sau ale unor site-uri active în România;
  • Blocarea/oprirea/suspendarea/închiderea unor site-uri este exclusiv apanajul tehnic și legal al altor entități publice sau private.

În aceste situații, unicele atribuții ale DNSC sunt de analiză a resurselor implicate în atacuri cibernetice, de coordonare și transmitere de informații către instituții competențe la nivel național, în funcție de situație.

Listele publicate zilnic și transmise către autoritățile statului sunt un efort colaborativ coordonat între mai multe instituții ale statului, cu competențe în domeniu.

Pe scurt: DNSC nu “închide” site-uri și nici nu opinează asupra conținutului public prezentat.

Mulțumim opiniei publice pentru reacția rapidă care a condus la clarificarea unei confuzii generată de ritmul alert de desfășurare a evenimentelor în aceste zile și îi asigurăm pe beneficiarii serviciilor pe care le oferă DNSC de loialitatea și dedicarea noastră pentru un spațiu cibernetic sigur.'

Ce știm până acum despre închiderea altor 9 site-uri: DNSC face lista neagră, iar ANCOM cere furnizorilor să blocheze accesul, fără nicio bază legală

Nici DNSC, nici Guvernul, SRI ori ANCOM nu au răspuns până la publicarea acestui articol întrebărilor HotNews.ro legate de cine a decis, pe ce motive concrete și care a fost baza legală pentru închiderea acestui site.

O adresă guvernamentală obținută anterior de HotNews.ro a arătat însă mecanismul închiderii altor 9 site-uri considerate de Guvern ca fiind de propagandă rusă și fake news.

Potrivit datelor prezentate de HotNews.ro, DNSC a alcătuit lista neagră cu site-urile care ar conține presupusă propagandă rusă ori fake news, precum și adrese IP de la care ar avea loc atacuri cibernetice.

Listele au fost trimise printr-o adresă către ANCOM, cu rugămintea de a lua măsurile tehnice pentru blocarea accesului la internet la aceste resurse.

Mai departe, ANCOM a redirecționat adresa DNSC către furnizorii de internet cu solicitarea de a efectua de îndată operațiunile tehnice solicitate de DNSC, fără a prezenta absolut nicio bază legală pentru care fac această solicitare.

Amintim că spre deosebire de DNSC, ANCOM poate bloca accesul la internet însă doar prin decizia președinteșui autorității și numai în baza unei legi, ceea ce nu a fost cazul în situațiile de față.

ANCOM a explicat anterior pentru HotNews.ro că a impus blocarea unor site-uri de fake news în perioada stării de urgență, în urma unui decret prezidențial. O altă posibilitate legală prin care ANCOM poate impune blocarea accesului la internet este la solicitarea SRI.