Rompetrol se confruntă luni cu un atac cibernetic, având criptate niște servere / mașini virtuale la Telekom, firma care asigură hostingul Rompetrol, au declarat pentru HotNews.ro surse din industria de securitate cibernetică. UPDATE Rompetrol și Directoratul Național de Securitate (DNSC) au confirmat atacul, iar Orange a transmis că Telekom România Communications nu este asociată cu acest atac, deoarece nu oferă către Rompetrol decât servicii de colocare.

Atac ciberneticFoto: Anton Skavronskiy, Dreamstime.com

UPDATE Precizările Orange Romania Communications (fosta Telekom Romania Communications):

  • "Telekom Romania Communications (TKR) ofera clientului doar servicii de colocare, un spatiu fizic dedicat exclusiv clientului, o camera, care sa asigure electricitate si conditiile fizice necesare pastrarii serverelor in conditii optime. TKR nu administreaza serverele si nu asigura servicii de securitate cibernetica pentru acest client. De asemenea, este important de mentionat ca nu exista riscul raspandirii atacului catre alte servere din centrul de date, acestea fiind izolate atat fizic cat si informatic.", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Orange Romania.

Drept urmare, spun oficialii Orange, compania Telekom Romania Communication nu este asociata cu acest atac, TKR nu are “criptate niște servere / mașini virtuale la Telekom” oferind doar o camera, un spatiu fizic, pentru client.

UPDATE (11:22) Precizările Rompetrol:

"În cursul acestei nopți, Rompetrol s-a confruntat cu un atac cibernetic complex. Suntem în permanentă legătură cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și împreună depunem toate eforturile pentru rezolvarea situației.

Pentru protejarea datelor, compania a sistat temporar funcționarea site-urilor și a serviciului Fill&Go, atât pentru flote, cât și pentru persoanele fizice. Activitatea benzinăriilor Rompetrol se desfășoară normal, clienții având la dispoziție opțiunea plății în numerar sau prin card bancar.

Menționăm că activitatea operațională a rafinăriei Petromidia nu este afectată.

Ne cerem scuze pentru inconveniențe."

UPDATE 11:18 Precizările Directoratului Național de Securitate Cibernetică:

"Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat de către compania Rompetrol cu privire la un atac cibernetic complex care a avut impact asupra unor servicii.

Pentru protejarea datelor, compania a sistat temporar funcționarea site-urilor și a serviciului Fill&Go, atât pentru flote, cât și pentru persoanele fizice. Activitatea rafinăriei Petromidia nu este afectată, iar activitatea benzinăriilor Rompetrol se desfășoară normal, clienții având la dispoziție opțiunea plății în numerar sau prin card bancar.

Echipa Directoratului se află în contact permanent cu organizația afectată pentru remedierea problemei, oferind asistența necesară în acest caz. Vom reveni cu detalii.", a comunicat luni DNSC.

  • HotNews.ro a solicitat informații și de la Rompetrol și Orange și vom reveni cu amănunte pe măsură ce vom afla mai multe informații.

Telekom România Communications (fostul Romtelecom) și-a schimbat numele în Orange România Communications

Orange a anunțat luni, 28 februarie, schimbarea numelui Telekom Romania Comunications (n.a fostul Romtelecom) în Orange Romania Communications, ca urmare a deciziei acționarilor din 10 februarie 2022. Compania va continua să funcționeze separat ca o subsidiară a Orange România.

Orange a anunțat în data de 30 septembrie 2021 finalizarea achiziției cu 295,6 milioane de euro a pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), în timp ce statul român a rămas cu 46%. Fostul Romtelecom are de atunci o nouă conducere și va funcționa ca subsidiară a Orange. Pentru a nu afecta concurența, OTE a cumpărat și 30% din acțiunile deținute de Telekom România Communications la fostul Cosmote.

În urma tranzacției, OTE (unde DT deține 46,9% din acțiuni) a rămas pe piața din România cu Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote).

---