După ani de zile de promisiuni goale privind rezolvarea problemei lipsei de interoperabilitate a sistemelor IT ale statului, autoritățile promit din nou ceva. Forțate de obligațiile asumate în Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), mai multe instituții vor să promoveze în regim de urgență un proiect de lege privind schimbul de date între sistemele informatice și crearea platformei naționale de interoperabilitate.

Rețea de calculatoareFoto: networkencyclopedia.com

"Inițiativa reprezintă un pas concret prin care cetățenii vor beneficia de servicii publice digitale. În urma colaborării dintre Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților este îndeplinit un nou jalon important prevăzut în calendarul reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).", se arată într-un comunicat transmis marți de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Tot în această săptămână, MCID și ADR au propus și Ordonanța de Urgență privind consolidarea capacității instituționale și administrative a celor doua instituții, necesară de asemenea implementării componentei „C7 – Transformare Digitală”, prevăzut de asemenea în PNRR.

  • "Legea interoperabilității este unul dintre cele mai importante proiecte din sfera digitalizării, este o adevărată reformă care va revoluționa modul tradițional în care sunt livrate serviciile publice.
  • Practic, intrăm într-o nouă eră în care rolul hârtiei de suport pentru prezentarea informației, de stocare a ei și transport este preluat de sisteme informatice, care stochează informația în baze de date, o prezintă pe device-urile pe care le utilizăm, iar transportul acesteia este realizat tocmai de platforma de interoperabilitate, și nu de cetățean, ca până acum.
  • Adoptarea acestei legi va fi o realizare majoră pentru România și dacă ne raportăm la jaloanele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), referitoare la simplificarea procedurilor și debirocratizare.", susține pe pagina sa de Facebook, Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților.

ADR: Mediul privat va putea beneficia de acces la datele publice, în condițiile asigurării securității și confidențialității

Potrivit ADR, inițiativa legislativă publicată astăzi, 15 martie, în consultare publică urmărește de asemenea și promovarea interoperabilității dintre administrația publică locală centrală și cea locală, dar și facilitarea accesului instituțiilor private la datele deținute de instituții publice și viceversa, cu asigurarea securității și confidențialității schimburilor de date.

Legea conferă funcția de reglementare în domeniul implementării platformei de interoperabilitate Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), iar funcția de monitorizare, control și evaluare aparține Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).

Legea identifică astfel un număr de registre de bază a datelor și desemnează ADR ca autoritate competentă pentru asigurarea schimbului de date și a interoperabilității, în calitate de unic administrator al platformei naționale de interoperabilitate.

ADR așteaptă propuneri legate de această inițiativă până la data de 30 martie 2022.