Urban si Asociatii - prima firma din Romania amendata pentru spam

Arbitrul telecom si Urban si Asociatii se judeca din cauza spam-urilor

de Vlad Barza, Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 10 martie 2008, 21:25 Economie | Telecom


 documente
(10 Mar 2008) DOC, 38KB
(10 Mar 2008) DOC, 28KB
Agentia de colectare debite Urban si Asociatii a anuntat luni ca da in judecata Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) din cauza miilor de mesaje tip spam venite pe adresele de e-mail ale companiei si pe cele ale celor peste 900 de avocati colaboratori. Agentia sustine ca de luni de zile trimite catre arbitrul telecom sesizari de mesaje publicitare nesolicitate, singura masura luata fiind ca, prima firma din Romania sanctionata pentru spam sa fie tocmai Urban si Asociatii.

Oficialii ANRCTI au declarat pentru HotNews.ro ca Urban si Asociatii a fost amendata pentru spam cu 1.000 lei, in urma unei investigatii care a inceput la sfarsitul lui 2007, pe baza plangerilor impotriva acestei firme. Sesizarile trimise de Urban si Asociatii au aparut dupa ce companiei i s-a cerut sa demonstreze ca nu a incalcat legea privind comertul electronic.

Solicitare ANRCTI
Foto: Hotnews
Cei de la Urban si Asociatii se plang ca "de luni de zile" au trimis peste 188 de sesizari si reclamatii la adresa anrcti@anrcti.ro , impreuna cu header-ele mesajelor spam, cu indicarea IP-urilor de unde vin aceste spamuri, cu indicarea Internet Service Providerilor de la ale caror IP-uri de trimit aceste spamuri.

"Cele 188 de reclamatii sunt reale, ANRCTI nu ne-a dat niciun raspuns. Oricine cred ca primeste spam, insa noi am fost sufocati dar incercam sa luptam cu situatia, insa fara ajutorul ANRCTI nu o putem rezolva, iar atitudinea autoritatii chiar nu ne ajuta", au spus pentru HotNews, reprezentantii companiei.

Urban si Asociatii: Nu intereseaza pe nimeni ca intr-o luna pierdem si 88.000 euro

Urban si Asociatii spune ca pe langa faptul ca ANRCTI nu a raspuns sesizarilor, a anuntat compania pe 29 ianuarie ca are o reclamatie. Pe 31 ianuarie, agentia de colectare debite a cerut sa i se dea informatii despre cel care o reclama si motivatiile reclamatiei, insa sustine ca nu a primit niciun raspuns, ba mai mult, a aflat din presa ca fost sanctionata. Compania acuza ca din cauza mesajelor publicitare nesolicitate pierderile financiare lunare ajung si la 88.000 euro

Raspuns Urban si Asociatii la solicitarea ANRCTI
Foto: Hotnews
"Pierdem zilnic si noi si colaboratorii nostri, in medie, circa 56 de ore pe toata compania ca sa stergem aceste spamuri, adicam pierdem zilnic peste 4000 de euro la nivel de firma, insa pe nimeni nu intereseaza faptul ca intr-o luna de zile ajungem sa pierdem si cate 88.000 de euro ! Doar sa stergem niste spamuri care vin mereu de la aceleasi IP-uri , apartinand de aceiasi Internet Service Provideri, care ar putea simplu sa blocheze IP-urile si gata", declara Iulian Urban, presedintele agentiei.

ANRCTI: Plangerile de la Urban si Asociatii au inceput sa vina la doua zile dupa ce companiei i s-a cerut sa demonstreze ca nu a facut spam

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii ANRCTI au confirmat faptul ca Urban si Asociatii este prima companie din Romania amendata pentru spam. Valoarea amenzii - 1000 lei. Oficialii autoritatii de reglementare spun insa ca prima plangere inregistrata la ANRCTI a fost tocmai impotriva acestei agentii.

Plangeri trimise de Urban si Asociatii
Foto: Hotnews
"Prima plangere referitoare la comunicari comerciale nesolicitate a fost inregistrata la ANRCTI la sfarsitul anului 2007 si semnala faptul ca pe adresele de posta electronica ale reclamantului au fost primite mai multe comunicari comerciale nesolicitate ce promovau un newsletter si imaginea societatii comerciale „Urban si Asociatii”. In urma investigatiilor intreprinse de personalul de control al ANRCTI, s-a constat ca aceasta societate efectua comunicari comerciale nesolicitate (fara a avea in prealabil consimtamantul expres al destinatarului) si aceasta a fost sanctionata contraventional cu suma de 1.000 de lei. Procesul verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii a fost incheiat in data de 5 martie 2008, urmand a fi transmis contravenientului", au precizat pentru HotNews.ro, reprezentantii ANRCTI.

Nu in ultimul rand, reprezentantii autoritatii de reglementare mai mentioneaza ca in primele doua luni ale acestui an au primit numai circa 50 de plangeri de spam. Autoritatea admite ca o mare parte din plangeri sunt din partea Urban si Asociatii, dar subliniaza ca acestea au inceput sa apara la doua zile dupa ce companiei i s-a cerut sa demonstreze ca nu a facut spam.

"In primele doua luni ale anului 2008, ANRCTI a primit un numar de aproximativ 50 de plangeri avand ca subiect primirea de comunicari comerciale nesolicitate, plangeri care se afla in acest moment, de asemenea, in investigatie. Trebuie mentionat faptul ca majoritatea acestor plangeri au fost transmise de „Urban si Asociatii”, primele patru fiind adresate ANRCTI in data de 31 ianuarie 2008, la doua zile dupa ce ANRCTI, ca parte a investigatiei, a solicitat companiei sa dovedeasca faptul ca avea consimtamantul expres al destinatarului comunicarii comerciale reclamate", explica oficialii ANRCTI.

Legea privind comertul electronic prevede ca si conditie esentiala pentru efectuarea unei comunicari comerciale prin intermediul adresei de posta electronica obligativitatea obtinerii in prealabil a consimtamantului expres al destinatarului: „efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica este interzisa, cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari” (art.6 alin.(1) din Legea nr.365/2002).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6405 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Urban News (Luni, 10 martie 2008, 22:25)

  Pleonazm [anonim]

  ...... asta nu e firma care trimite zilnic spam cu Urban News? de cateva ori le-am solicitat sa nu mai trimita, si tot primesc, plus ca nu l-am cerut sa primesc !!!!,... nici eu si nici alti cel putin 10 adrese ale unor firme pe care le cunosc, si la care am acces!!!
 • +2 (2 voturi)    
  rusine urban (Luni, 10 martie 2008, 22:29)

  headworx [anonim]

  personal am primit zeci daca nu sute de mesaje nesolicitate de la urban si asociatii. nu le-am solicitat niciodata vreo oferta sau vreo informatie.
  in plus, nu inteleg cum functioneaza un srl in domeniu juridic rezervat avocatilor, sper sa ia atitudine si uniunea nationala a barourilor din romania si sa sesizeze parchetul in aceasta privinta
 • +1 (1 vot)    
  spam (Luni, 10 martie 2008, 22:55)

  daniel [anonim]

  Urban si Asociatii: Nu intereseaza pe nimeni ca intr-o luna pierdem si 88.000 euro ???

  cum pierd ei banii daca ei dau spam ?/ sa explice cineva:)
  • 0 (0 voturi)    
   re-spam (Luni, 10 martie 2008, 23:11)

   headworx [anonim] i-a raspuns lui daniel

   pai cum dau ei spamuri probabil ca primesc la randul lor. daca pierd bani primind spamuri poate se gandesc sa nu mai dea.
 • -1 (1 vot)    
  Hm? (Luni, 10 martie 2008, 23:03)

  gigel [anonim]

  Eu personal n-am inteles nimic din articol. Firma Urban da in judecata ANRC pentru ca ea, Urban, face spam? Cine sterge mailuri venite nesolicitat? Tot Urban? Ce sint mailurile? Bounce-uri?
 • 0 (0 voturi)    
  Hotul care striga hotii (Luni, 10 martie 2008, 23:05)

  dragos [anonim]

  May I ... ROTFL ...
 • 0 (0 voturi)    
  lol (Luni, 10 martie 2008, 23:14)

  ABS [anonim]

  cu o mica parte din aia 88.000 euro ar putea sa plateasca pe cineva sa le configureze serverul de mail, sa stearga automat spamul...
 • -1 (1 vot)    
  ANRCTI vrea doar sa dea un exemplu (Luni, 10 martie 2008, 23:15)

  Urban [anonim]

  Eu primesc o gramada de spamuri si nu mai zic de ala si de ala...Si eu primesc newsletterul de la Urbannews insa chiar mi-au fost utile informatiile si m-au ajutat si chiar cred ca cei de la Urban au dreptate. Cineva trebuie sa ii traga de urechi si pe astia!
  • +2 (2 voturi)    
   un exemplu bun si relevant (Luni, 10 martie 2008, 23:30)

   headworx [anonim] i-a raspuns lui Urban

   si un exemplu verificat si uite ca se confirma prin aceste comentarii ca toata lumea a primit spamuri de la urban.
   ca tie ti-au folosit, treaba ta, dar eu sunt unul din aia care le-a scris inapoi si le-am cerut sa nu-mi mai trimita dar nu s-au potolit. sper sa le dea o amenda proportionala.
 • 0 (0 voturi)    
  Urban & Asociatii - mizerii de oameni (Luni, 10 martie 2008, 23:21)

  sandi bell [anonim]

  Oamenii astia sunt avizi de publicitate,rau platnici la facturi si cu gura mare - Mizerii mai mari ca ei nu am ontilnit in viata mea
 • 0 (0 voturi)    
  chiar asa (Luni, 10 martie 2008, 23:54)

  pity [anonim]

  primesc de la ei spam; apoi mai si suna sa ma intrebe daca le-am citit emailul si care imi este parerea; etc ....
 • +1 (1 vot)    
  adrese furate de la RNC de pe site (Marţi, 11 martie 2008, 1:58)

  moka [anonim]

  Tot spamul trimis de Urban este catre adrese pescuite din whois-ul de la RNC.
  Au un tupeu fantastic oamenii astia, ei spamuiesc, ei tipa "spam".
 • +1 (1 vot)    
  ca ie mica (Marţi, 11 martie 2008, 8:08)

  urbanica [anonim]

  Urban si Asociatii sunt printre cei mai mari SPAM-eri pe care ii stiu. Incredibil cum au impresia ca pot pacali legea doar ca au tupeu si au impresionat doi reporteri "nevinovati":)
 • +1 (1 vot)    
  56 de ore? (Marţi, 11 martie 2008, 9:21)

  Laurentiu [anonim]

  Urban si Asociatii ne prostesc pe fata. Ei zic ca angajatii firmei petrec 56 ore zilnic ca sa stearga spam-urile. La 900 de angajati asta inseamna cam 3 min si 45 secunde pe angajat!!!! Asta nu o cred. Sa petreci aproape 4 minute sa stergi spam-uri e greu de crezut.
 • 0 (0 voturi)    
  amenda (Marţi, 11 martie 2008, 12:01)

  ur ban [anonim]

  au un tupeu fantastic astia de la urban & co, sper sa fie un exemplu si pentru altii ...
 • 0 (0 voturi)    
  BINE CA I-A LUAT CINEVA DE URECHE PE MINCINOSII AS (Marţi, 11 martie 2008, 12:16)

  iulica [anonim]

  ce 900 de avocati frate ? sunt doar vreo 15 si care nici macar nu si-au mai primit salariile. Toate sumele vehiculate in presa de URBAN si MINCINOSII sunt pure inventii doar pentru a demonstra fals ce potenta financiara au. Nimic mai urat. De asemenea publicitatea agresiva pe care o fac. De asemenea rotatia angajatilor care nu stau mai mult de 5-6 luni acolo. Ei nu sunt o agentie de colectare debite ci o haita de gonaci si aduc prejudicii de imagine celorlalti profesionisti.
 • 0 (0 voturi)    
  srl-uri de recuperat creante (Marţi, 11 martie 2008, 13:28)

  headworx [anonim]

  Campania dusa de UNBR impotriva Baroului Constitutional ar trebui dusa si impotriva acestor srl-uri care se vor de "recuperat creante", activitate care prin lege o pot desfasura doar avocatii, profesionistii inscrisi intr-un barou legal infiintat.
 • 0 (0 voturi)    
  SPAM SI IAR SPAM (Marţi, 11 martie 2008, 14:21)

  webminu' [anonim]

  Aveti idee cat de usor se pot se pot bloca IP-uri sau domenii le de la care se primeste spam-ul ?
  Pentru un admin cu cunostinte medii este floare la ureche iar pentru un incepator cateva ore de studiu pot rezolva multe necunoscute. Deci nu cred ca ei fac ceva in legatura cu primirea spamului.

  Iar cu nerespectarea legislatiei ... parca sunt avocati ? Ar trebui amendati cu o suma mult mai mare.
  Iar daca ei primesc inseamna ca tre sa si trimita in continuare ?
  Reclamatii in continure, trimiteti sesizari la administratorii de retea sa ii blocheze. Asta ar trebui sa fie doar inceputul.
 • 0 (0 voturi)    
  doar 300 euro? (Miercuri, 12 martie 2008, 10:26)

  Ieftin [anonim]

  Putin, foarte putin.
  Chiar si amenda 3000 euro e o suma rezonabila pentru veniturile realizate din spam.
  Putin, foarte putin. Exemplul asta va incuraja pe altii.
 • 0 (0 voturi)    
  + neseriosi (Vineri, 14 martie 2008, 0:58)

  bradut [anonim]

  Am primit de la ei cateva oferte de recuperare datorii. Le-am raspuns de 4 [patru ori] la 4 agenti de colectare diferiti, dar niciunul nu a avut bunul simt sa-mi raspunda...macar sa-mi spuna: "nu dom'le, sub 10.000 euro nu ne bagam la recuperari"

  Urmatoarele lor mesaje au ajuns direct la cos, si chiar ma batea gandul sa ma dezabonez si de la newsletterul lor.
  • 0 (0 voturi)    
   suma de recuperat (Joi, 26 februarie 2009, 20:57)

   anonim22 [anonim] i-a raspuns lui bradut

   Aici te contrazic:suma minima de recuperat trebuia sa fie 1000 ron. Pt ca onorariu sa fie intre 5-15% din suma recuperata.
   Eu am lucrat la ei si cunosc sistemul in de aproape.
   Si da,practicam spam-ul,aveam si castig destul de mare de pe urma lui.
   Partea cu "angajatii stau cam 5-6 luni in medie" e fadevarata,daca revisti mai mult..esti deja erou.
   Salariile nu se dau la timp,ori daca se dau,gasesc diverse motive ca sa iti reduca din el...
   Plus ca au sistem de salarizare f destept :adica o parte infima scrisa pe cartea de munca ,si restul se factureaza pe PFA,Astfel incat daca vor iti dea doar acel acel minim,nu ai ce face,nu ai cum sa demonstrezi ca tu luai si acel pfa.
   Aviz viitor angajati,feriti-va,ca nu stiti ce va asteapta!
 • 0 (0 voturi)    
  www.romania-inedit.ro (Duminică, 16 martie 2008, 23:09)

  www.romania-inedit.ro [anonim]

  E o amenda foarte mica pentru un spam atat de mare , dar ma bucur ca exista un inceput !
 • 0 (0 voturi)    
  recuperatori (Luni, 19 mai 2008, 15:29)

  virgil ion [anonim]

  A aparut o multime de asemenea firme de recuperari, care functioneaza ilegal si fac concurenta neloiala. Un asemenea obiect de activitate nu exista reglementat in RO pentru societati comerciale, aceste activitati se pot desfasura numai de avocati si executori judecatoresti, conform legii. Se sesizeaza cineva?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by