Rețeaua subterană de fibră optică și infrastructură telecom Netcity din Capitală acoperă pe o lungime de peste 1760 km principalele artere din București și conectează peste 30.000 de clădiri din oraș, a anunțat vineri Netcity Telecom, firma care gestionează acest proiect. Compania spune că a contractat un împrumut de 55 milioane de euro de la BCR și BRD pentru extinderea rețelei în perioada următoare.

Clădire racordată la NetcityFoto: NetCity Telecom

„Finanțarea a fost realizată printr-un credit sindicalizat de tip club loan in valoare de 55.000.000 Euro, asigurat de Banca Comercială Română și BRD Groupe Societe Generale, care acționează împreună ca aranjori principali mandatați și creditori. BCR este, de asemenea, agent de documentare și garanții, iar Erste Group Bank este agent de facilitate.

Astăzi, rețeaua subterană a Netcity de peste 1.760 km acoperă principalele artere din București și conectează peste 30.000 de clădiri din oraș. Rețeaua va fi în continuă dezvoltare, cu scopul de a dubla acoperirea în următorii patru ani și de a atinge o arie și mai extinsă a zonei metropolitane București în perioada următoare.”, a anunțat vineri compania.

Netcity Telecom, amendată cu 460.000 de euro în 2020 pentru abuz de poziție dominantă

Netcity Telecom este concesionarul rețelei Netcity, având ca responsabilități proiectarea, realizarea, deservirea tehnică și comercială a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului București, cu scopul principal de găzduire a rețelelor de comunicații electronice instalate anterior, preponderent, pe stâlpii din capitală.

Netcity Telecom deține o poziție de monopol, având, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv și nerestricționat de a implementa și administra reţeaua Netcity, pentru o perioadă de 49 de ani.

De-a lungul timpului au existat multe controverse în jurul acestui proiect. În februarie 2020, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat Netcity Telecom cu amendă în valoare de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de poziție dominantă. Compania a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurenţiale.

Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan, care deține firma Interlan Internet Exchange, cea care a reclamat nereguli la autoritatea de concurență, a spus atunci că amenda propusă inițial, a fost de 3,97 milioane de lei și că asociația are de recuperat un prejudiciu de 650.000 de euro de la Netcity Telecom.