„Îmi dau seama ca sunt unul dintre caii care a fost adus în mijlocul râului la acest Minister extrem de complicat al Cercetării, Inovării și Digitalizării, care răspunde și de zona de comunicații, securitate cibernetică, laserul de la Măgurele și avem un timp foarte scurt pentru a livra rezultate și avem o miză foarte mare atât în PNRR, cât și în cadrul de finanțare 2021-2027, cât și în alte programe.”, a declarat marți Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării.

Sebastian BurdujaFoto: AGERPRES

Prezent în cadrul unei conferințe organizate de Cursdeguvernare.ro, ministrul Sebastian Burduja a fost întrebat de jurnaliști ce întârzieri ar fi la Ministerul pe care îl conduce în privința țintelor și jaloanelor asumate în PNRR.

Burduja: În nicio țară din lumea asta nu se poate atribui o licitație de 400 milioane de euro în 3 luni

  • „Pe cloud a fost acel deadline, primul trimestru, 30 mai 2022 - analiza de opțiuni la cloud, ea a fost finalizată în mandatul lui Marcel Boloș și a fost transmisă la Comisia Europeană.
  • Deocamdată cel puțin scriptic nu avem vreo restanță pe digitalizare, dar asta nu înseamnă că nu avem niște termene extrem de greu de indeplinit. Și am spus lucrul ăsta și public, a fost și un schimb de opinii si cu fostul ministru al Fondurilor Europene (n.a Cristian Ghinea - USR, cel care a gestionat PNRR), dar adevărul este că în nicio țară din lumea asta nu se poate atribui o licitație, o procedura de achiziție publică de aproape 400 milioane de euro în termen de 3 luni.
  • Cei care au scris PNRR-ul din păcate au dat un termen mult prea scurt între finalizarea analizei de opțiuni care îți definește caietul de sarcini și atribuirea unei proceduri de achiziții publice de 400 milioane de euro. Și fără contestații, minim 1 an pe termenele legale actuale. Asta este realitatea.
  • Și acum fiind legați de modul în care a fost scris PNRR, trebuie să convingem Comisia Europeană că facem tot ce este omenește posibil să îndeplinim acel jalon.”, a declarat marți ministrul Sebastian Burduja.

Replica lui Ghinea pentru Burduja: Se miră ca viţelul la poarta nouă / PNRR trebuia început de mult

Fostul ministru USR al Proiectelor Europene Cristian Ghinea a reacţionat, joi seară, după ce ministrul liberal al Digitalizării, Sebastian Burduja, a afirmat că cei care au făcut PNRR vor trebui să dea o explicaţie. Ghinea afirmă că unele reforme din PNRR trebuiau să fie deja gata, cum ar fi cloud-ul guvernamental, potrivit News.ro.

„Hai că a mai venit unul care are nevoie de timp să citească PNRR și se miră ca vițelul la poarta nouă. Ia zi, june prim, ce nelămuriri ai? Unde ai ajuns cu cititul?

Să știi că PNRR nu era programat să înceapă când ești tu numit ministru, trebuia început de mult. Proiectul de cloud trebuia să fie gata.

Așa a început și Rafila cu văicăreala în loc să tragă să recupereze. Știu că Boloș nu a mișcat nimic la Digitalizare și nici de la MIPE nu te poate ajuta, că e pe lângă. Poate te ajută asta: www.monitorpnrr.eu. Hai, curaj. La muncă!”, a scris, joi seară, pe Facebook, Cristian Ghinea.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, joi seară, referindu-se la PNRR, că unele ţinte asumate sunt greu de atins şi că cei care au gândit acest Plan vor trebui să dea unele explicaţii, la un moment dat. Burduja a atras atenţia că, dacă România nu îndeplineşte PNRR, poate pierde 30 de miliarde de euro.