Un nou val de atacuri cibernetice de tip distributed denial of service (DDOS) a avut loc săptămâna trecută împotriva site-urilor din România, mii de adrese IP preponderent din Rusia fiind folosite pentru atacuri împotriva site-urilor Ministerului Apărării (versiunea în engleză) și cel al Autorității Feroviare Române, arată un nou raport al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Funcționarea celor două site-uri a fost restabilită.

Atac de tip DDOSFoto: DNSC

Numărul de adrese IP (protocol de internet - un număr unic atribuit fiecărui computer sau altui dispozitiv care se conectează la internet) utilizate în contextul războiului Ucraina-Rusia a crescut din nou, la peste 14.300 de adrese.

Cele mai multe adrese IP provin din Rusia și din SUA.

Dan Cîmpean, DNSC: Atacurile au fost respinse. Funcționarea site-urilor MAPN și AFER a fost restabilită

În raportul DNSC sunt menționate multe atacuri DDOS împotriva site-ului afer.ro, de la adrese provenind din Rusia, dar și atacuri împotriva site-ului MAPN, versiunea în engleză - https://english.mapn.ro/.

„Atacurile au fost săptămâna trecută și au fost limitate cu succes. S-au identificat IP-urile care au fost implicate. Imenssa majoritate localizate geografic în Rusia”, a declarat joi seara pentru HotNews.ro Dan Cîmpean, directorul general al DNSC.

De altfel, Ministerul Apărării a anunțat sâmbătă 28 mai că, în jurul orei 04.30, a avut loc un atac cibernetic de tip DDOS, asupra versiunii în limba engleză a paginii de internet a Ministerului Apărării Naţionale, iar specialiştii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) au reuşit restabilirea funcţionării normale a paginii de internet, în aproximativ 30 de minute de la declanşarea atacului.