​Reprezentanții țărilor UE și autoritățile legiuitoare se vor întâlni pe 7 iunie pentru a ajunge la un acord privind o soluție armonizată pentru portul de încărcare al smartphone-urilor și tabletelor. Foarte posibil că se va anunța ajungerea la o înțelegere, spun surse citate de Reuters.

Charger USB - CFoto: Wirestock, Dreamstime.com

Comisia propune utilizarea portului USB de tip C ca port de încărcare armonizat. Acest port a fost ales pe baza celor mai recente evoluții tehnologice. Noua cerință propusă va garanta că utilizatorii nu se vor afla în situația în care nu sunt în măsură să își încarce dispozitivul deoarece nu există încărcător compatibil la dispoziția lor.

De aproape 10 ani se discută subiectul, iar Apple este compania care nu vrea să folosească port-ul USB-C, dispozitivele folosind cablul Lightning.

Pe mai departe se dezbate posibilitatea la a armoniza și încărcarea la nivelul laptop-urilor, iar spre 2025 se vrea ceva asemănător și la nivelul de sisteme wireless, lucru mai greu de realizat.

În Uniunea Europeană, în ultimul an au fost vândute aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile.

În medie, un consumator deține aproximativ trei încărcătoare de telefon mobil, dintre care utilizează în mod regulat două. 38% dintre consumatori declară că au întâmpinat cel puțin o dată probleme legate de încărcarea telefonului mobil, deoarece încărcătoarele disponibile erau incompatibile, spun cei de la Comisia Europeană.

Situația este neplăcută și costisitoare pentru consumatori, care cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde euro anual pentru încărcătoare independente care nu vin împreună cu dispozitivele lor electronice, mai spunea CE.

Sursa foto: Dreamstime.com