Romania a depasit termenul, fixat pentru februarie 2008, recomandat de Comisia Europeana pentru stabilirea unor masuri clare privind functionarea corespunzatoare a serviciului 112, dar ministrul roman al Comunicatiilor, Karoly Borbely, a declarat joi la finalul intalnirii cu Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informatiei, ca nu s-a pus problema unei sanctionari in aceasta privinta. La sfarsitul anului trecut, Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei, pe motiv ca sistemul 112 nu permite localizarea celor care suna de pe telefonul mobil sa anunte o urgenta.

Ministrul Comunicatiilor este optimist in privinta solutionarii problemelor legate de sistemul 112 si spune ca a convenit cu Viviane Reding, comisarul European pentru societatea informatiei si media, ca pana in vara acestui an, serviciul de localizare a apelurilor de urgenta sa fie disponibil in Romania.

"Acum doua saptamani a fost prima lectura a Ordonantei de Urgenta privind 112 si saptamana viitoare vom opera ultimele modificari si vom aproba tot ce inseamna detalii in aceasta privinta. Cu toate ca termenul pentru a pune in aplicare recomandarea Comisiei a fost luna februarie si am depasit un pic acest termen, eu spun ca saptamana viitoare, dupa aprobarea Ordonantei vom intra in linie dreapta.

Bineinteles ca va urma o perioada de punere in aplicare a prevederilor ordonantei, dar explicandu-i situatia exact, Viviane Reding a inteles si a spus ca ne sprijina pentru a incheia cat mai repede acest proces si a avea un serviciu 112 functional pentru toti cetatenii europeni care sunt in Romania si apeleaza la acest serviciu. Nu s-a impus niciun nou termen si nici nu s-a vorbit despre sanctionarea Romaniei. In privinta localizarii apelantului s-a discutat despre vara acestui an, ceea ce este un termen realizabil", a declarat joi Karoly Barboly.

Ministrul a mai anuntat ca joi a fost semnat si acordul de colaborare intre operatorii de telefonie mobila si STS, operatorul serviciului 112, privind localizarea apelantului care suna de pe telefonul mobil. Saptamana viitoare, dupa sedinta de Guvern, autoritatile romane vor instiinta Comisia Europeana in privinta aprobarii Ordonantei de Urgenta.

In luna ianuarie a acestui an, autoritatile romane au prezentat un plan de actiuni pentru buna functionare a sistemului 112 si au promis ca in februarie se va aproba si o Ordonanta de Urgenta prin care se va reglementa modul de solutionare a problemelor semnalate de Comisia Europeana. Ordonanta nu a fost inca aprobata.