​Grupul britanic Vodafone a anunțat luni că își va vinde operațiunile din Ungaria pentru 715 miliarde de forinţi (1,8 miliarde de dolari) în numerar, către firma de stat Corvinus Zrt şi operatorul 4iG, aceeași companie care a cumpărat și operațiunile Digi din Ungaria.

Magazin Vodafone UngariaFoto: Vodafone

Potrivit Reuters, prin această tranzacție, care nu include VOIS - afacerea de servicii a Vodafone - ar urma să fie creat al doilea mare operator de comunicații din Ungaria. 4iG ar urma să dețină pachetul majoritar de 51% din acțiuni, în timp ce statul maghiar va deține 49%, mai scrie Reuters.

  • „Guvernul maghiar are o strategie clară de a construi un campion național în sectorul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor (IT&C)”, a declarat Nick Read, directorul general al grupului Vodafone.

Operatorul de comunicații 4iG, care a cumpărat și operațiunile Digi/RCS&RDS din Ungaria, îi are printre acționari pe Lorinc Meszaros, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria și indicat public ca un prieten apropiat al premierului Viktor Orban, potrivit Profit.ro.

Ministru ungar: Statul va contribui la achiziţionarea Vodafone Ungaria

Statul ungar va contribui la achiziţionarea companiei Vodafone Magyarország (Vodafone Ungaria), a informat, luni, Márton Nagy, ministrul ungar al Dezvoltării Economice, citat de agenţia ungară de presă MTI, potrivit Hirado.hu.

Potrivit comunicatului, după anul 2010, guvernele Ungariei au avut întotdeauna ca obiectiv să crească puternic cota de proprietate ungară în sectoarele de importanţă strategică naţională, iar dacă a fost posibil, să devină acţionari majoritari. Acest obiectiv guvernamental a fost deja atins în sectoarele bancar, energetic şi media, iar acum există o oportunitate pe piaţa telecomunicaţiilor, pentru ca o companie ungară in care statul deţine o parte din actiuni să devină un factor important.

În comunicat se arată că, în vederea acestui demers, Márton Nagy, ministrul ungar al Dezvoltării Economice, care exercită dreptul de proprietate, a solicitat companiei Corvinus Zrt. să achiziţioneze pachetul minoritar de acţiuni, respectiv 49%, al Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. Ca un prim pas, a fost încheiat un acord preliminar fără caracter obligatoriu între Corvinus Zrt, Vodafone Europe BV şi 4iGNyrt.

De asemenea, documentul precizează că ministrul consideră că tranzacţia poate fi calificată ca fiind de importanţă strategică naţională în interes public şi, prin urmare, propune Guvernului ungar să ia o decizie în acest sens.

În urma finalizării cu succes a achiziţiei, vor fi asigurate toate condiţiile pentru crearea unei companii ungare aflată în proprietatea statului, lider de piaţă în sectorul telecomunicaţiilor din Ungaria, care va furniza servicii IT&C către aproape 4 milioane de clienți rezidențiali și companii.