Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat vineri că peste 200 de aplicații informatice folosite în serviciile publice din Republica Moldova vor fi puse la dispoziție gratuit României în baza unui Memorandum semnat între cele două Guverne.

DigitalizareFoto: Elnur / Dreamstime.com
  • „Am anunțat și operaționalizăm spațiul digital comun cu Republica Moldova. I-am lăudat mult pe frații noștri de peste Prut, dar am motive. Sunt cu peste 200 de servicii publice online și sunt dispuși să pună la dispoziție gratuit aceste servicii, în baza unui Memorandum între cele două Guverne.
  • Am avut și o întâlnire bilaterală zilele trecute la Oradea cu domnul vice prim-ministru Iurie Țurcanu. Proiectul merge bine. Avem pus la dispoziție un mediu de testare pentru aceste aplicații din Republica Moldova, unde ele vor fi supuse tuturor testelor, tuturor rigorilor din piața românească din sectorul public ca securitate cibernetică, din punct de vedere a scalării lor la o piață mult mai mare totuși Romania față de Rep Moldova și în următoarele 6 luni vom vedea și primele beneficii, primele soluții informatice pe care le vom putea translata la nivelul României.”, a declarat vineri ministrul Sebastian Burduja.

El a declarat acestea la prezentarea bilanțului pe ultimele 4 luni la Ministerul Digitalizării.

Burduja: Republica Moldova este la ani lumină faţă de România din punct de vedere al digitalizării statului

Luna trecută, Sebastian Burduja spunea că Republica Moldova este „la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului şi că a reuşit acest lucru printr-un program al Băncii Mondiale ce a fost implementat în 10 ani.

Ministrul Digitalizării a explicat că a făcut o vizită în Republica Moldova pentru a lua modelul din această ţară în ceea ce priveşte digitalizarea.

  • „Am fost la Chişinău la o lună, o luna şi jumătate de mandat, am semnat o comisie mixtă împreună cu vicepremierul Iurie Ţurcanu, un om excepţional, un specialist adevărat şi un profesionist desăvârşit. Prin această comisie mixtă, Republica Moldova ne va pune la dispoziţie practic gratuit soluţiile pe care le-au dezvoltat şi le-au luat 10 ani de zile”, a spus Burduja.

Întrebat ce fac exact moldovenii, Sebastian Burduja a precizat că aproape orice serviciu poate fi accesat online.

  • „În primul rând pot să îşi facă aproape orice serviciu public online: înmatriculări de autovehicule, plata taxelor şi impozitelor, diverse petiţii, răspunsuri şi aşa mai departe Când ANAF-ul lor le accesează datele, primesc o notificare prin SMS, dar pot să o primească şi prin WhatsApp, Telegram sau alte servicii că statul le-a accesat datele. Noi am preluat acest model şi am pus în Ordonanţa pe cloud. Ca să revin, pentru a da siguranţă şi încredere românilor că datele lor vor fi mult mai bine protejate, decât în prezent, în momentul în care o instituţie a statului le va accesa datele, scrie în ordonanţă, există o jurnalizare, exact cum au făcut şi moldovenii, o jurnalizare de neşters în care eu ca cetăţean voi şti în momentul în care o instituţie accesează datele, voi ştii când, de ce a făcut-o şi cu ce temei legal”, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Totuşi, puţini moldoveni accesează serviciile online, a mai declarat Burduja.

„Au reuşit printr-un program al Băncii Mondiale foarte bine gândit, cu o mână de oameni şi cu o voinţă politică de continuitate, cu toate problemele pe care le-au avut, cu toată instabilitatea de la un guvern la altul, timp de 10 ani, au dat importanţă maximă transformării digitale a statului şi rezultatele se văd. Din păcate, ce problemă au moldovenii astăzi, la o populaţie de 2 milioane de cetăţeni, aproximativ 200.000 apelează la aceste servicii”, a declarat Sebastian Burduja.

Sursa foto: Dreamstime.com