Rusia a înregistrat luni o premieră negativă la București: este pentru prima dată când nu obține un loc în Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, forul administrativ al acestei agenții ONU care face regulile în IT&C la nivel mondial, au precizat pentru HotNews.ro mai multe surse guvernamentale. Pe de altă parte, România a obținut al 8-lea mandat consecutiv în acest for.

Voturi ITUFoto: ANCOM / Facebook
  • UPDATE (18:54) Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, pentru HotNews.ro: Alegerile ITU din București arată izolarea Rusiei pe plan internațional
  • UPDATE (19:50) Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, pentru HotNews.ro: „Este pentru prima dată în istorie când Rusia nu este aleasă în Consiliul ITU. Este rezultatul votului țărilor membre ITU și este o consecință a politicii de agresiune derulată de federația Rusă și a încălcării flagrante a Cartei ONU. Este, de altfel, o tendință tot mai întâlnită în cadrul ONU, chiar în urmă cu câteva zile a fost o situație similară la Agenția ONU pentru Aviație.

Cu 160 de voturi din 179 valide, Romania a obținut luni, din nou, cel mai mare număr de voturi pentru a ocupa un loc în Consiliul ITU, pentru regiunea Europa de Est și Asia de Nord.

Alături de țara noastră, Azerbaidjan, Polonia, Bulgaria și Republica Ceha au mai fost mandatate în cadrul Consiliului pentru următorii 4 ani.

  • ”Rezultatul votului de azi, în urma căruia am obținut cel mai mare număr de voturi din Regiunea C, 160 din cele 179 valide, exprimate de statele membre în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor, este o nouă dovadă de încredere de care se bucură specialiștii români, care au un cuvânt important de spus în stabilirea liniilor directoare ale sectorului telecomunicațiilor la nivel mondial”, a declarat președintele ANCOM, Vlad Stoica.

Federația Rusă, marele perdant

România a participat la alegeri în cadrul Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord), unde 7 țări au candidat pentru 5 locuri.

Cele 5 state mandatate în cadrul Consiliului pentru următorii 4 ani:

  • România – 160 de voturi
  • Azerbaidjan – 154 de voturi
  • Polonia – 138 de voturi
  • Bulgaria – 137 de voturi
  • Republica Cehă – 134 de voturi

Candidaturi respinse:

  • Federația Rusă – 73 de voturi
  • Belarus – 44 de voturi

Rezultatele alegerilor desfășurate în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor ITU de la București sunt disponibile aici.

  • Mai multe surse guvernamentale și din ITU au declarat luni pentru HotNews.ro că este o premieră faptul că Rusia nu a mai fost aleasă în Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Acum 4 ani, spre exemplu, când a avut loc Conferința Plenipotențiarilor ITU din Dubai, Federația Rusă s-a clasat pe locul 2, cu 136 de voturi, în Consiliul ITU. Primul loc a fost adjudecat de România cu 137 de voturi din voturile a 179 de state membre ITU care au participat la acel eveniment.

Conferința ITU din București: Ce se întâmplă timp de 3 săptămâni la Palatul Parlamentului

Conferința Plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (PP-22 a ITU) are loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din București. Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 4.000 de participanți, inclusiv șefi de stat și demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale ITU.

PP-22 va stabili politicile generale ale ITU, precum și planurile strategice și financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a ITU, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală și reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligența artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) și rețelele 5G și viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi și emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc și muncesc.

Până în prezent, au avut loc alegerile pentru Secretarul general ITU, Secretarul general adjunct, pentru Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare și Directorul Biroului de Dezvoltare, dar și pentru Consiliul de reglementare radio format din 12 membri și locurile statelor membre alocate regional în Consiliul ITU cu 48 de locuri, care guvernează ITU între Conferințele plenipotențiare cuadrienale.