​Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a autorizat, în data de 13 octombrie, solicitarea de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G depusă de două firme al grupului finlandez Nokia, arată o decizie publicată luni seara în Monitorul Oficial. Sunt aceleași două firme care au dat în judecată Guvernul pentru că anterior CSAT le-a refuzat acest aviz.

5GFoto: Wit Olszewski / Dreamstime.com

Cele două firme care au primit acum avizul CSAT sunt Nokia Solutions and Networks OY Finlanda și Nokia Networks SRL Timișoara, ambele parte ale grupului finlandez Nokia, unul dintre cei mai mari producători de echipamente și soluții 5G alături de Huawei și Ericsson.

O altă firmă care a obținut luna trecută avizul CSAT este MB Telecom-LTD-SRL

Informația prtivind avizul obținut de Nokia a fost semnalată pe contul său de LinkedIn de Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM - autoritatea de reglementare în Comunicații care organizează licitația 5G, care a subliniat că prin această decizie „avem concurență și pe piața producătorilor 5G”.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, consultate de HotNews.ro, Nokia Networks SRL este controlată în proporție de 99.1966% de Nokia Solutions and Networks OY, companie cu sediul la Espoo, în Finlanda, parte a grupului Nokia.

Restul de 0.8034% este deținut de firma românească Internet City Doi SA.

La rândul său, firma Internet City Doi SA are drept acționari următoarele persoane juridice:

  • - I.D. Real estate SA (40,88%)
  • - SC Diginet SA - 32,24%
  • - SC Prefabricate Vest SA (25.05%)
  • - Banca Comercială Nova bank SA (1,83%)

Anterior, în luna februarie din acest an, Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) a respins solicitarea acestor două firme Nokia pentru obținerea autorizării de a utiliza tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum și în rețelele 5G din România.

HotNews.ro a scris în premieră în luna martie din acest an că cele două companii membre Nokia au dat în judecată Guvernul României după ce nu au obținut autorizarea CSAT pentru a utiliza echipamente de infrastructură 5G în rețelele de comunicații din țară. Nokia este unul dintre cei mai mari producători de echipamente și soluții 5G alături de Huawei și Ericsson, iar Guvernul nu și-a motivat acest refuz.

  • Deciziile CSAT sunt clasificate și toate solicitările HotNews.ro la Președinție, Guvern ori Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru explicații legate de acest refuz au rămas fără răspuns.

Procesul este încă pe rol, iar la termenul din luna septembrie, avocații producătorului finlandez Nokia au cerut în instanță acces la informaţii clasificate "secret de serviciu".

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere grupului Nokia în legătură cu avizul recent obținut și stadiul procesului împotriva Guvernului și vom reveni imediat ce vom primi răspunsuri.

Pentru detalii citește și: HP, IBM și Oracle, printre noile firme avizate de CSAT să participe în rețelele 5G din România / Detalii din procesul Nokia vs. Guvern

Sursa foto: Dreamstime.com