Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că Guvernul va adopta un proiect de lege care „se aliniază la toate demersurile și asteptările noastre legate de procesul tehnic de accedere la spațiul Schengen”.

SchengenFoto: DreamsTime
  • „Astfel, vom aproba un proiect de lege care vizează îndeplinirea standardelor tehnice ale aquis-ului Schengen. Este vorba despre proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Sistemului Informatic Național de Semnalări.
  • În felul acesta structurile din România vor reuși să se alinieze și să se angreneze mai ușor în prevederile cuprinse în cele 3 Regulamente ale Sistemului de Informații Schengen.
  • Practic, prin acest act normativ care va fi transmis după aprobare la Parlament pentru dezbatere și adoptare, vom asigura schimbul de date între statele membre prin sistemul de informatii Schengen.”, a declarat miercuri premierul la începutul ședinței de Guvern.

Schimbări pentru Schengen: Sistemul IT de semnalări necesită îmbunătățiri, iar cadrul juridic trebuie actualizat

Actuala legislație din România nu mai corespunde noului context european al schimbului de date între statele membre prin Sistemul de informații Schengen, iar Sistemul Informatic Național de Semnalări necesită îmbunătățiri, se arată într-un proiect de lege aflat miercuri pe masa Guvernului, despre care HotNews.ro a scris cu o zi în urmă.

Actuala Lege nr. 141/2010 care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului Informatic Național de Semnalări și asigură cadrul juridic necesar utilizării de către autoritățile române a Sistemului de Informații Schengen nu mai corespunde noului context european al schimbului de date între statele membre prin Sistemul de informații Schengen.

Calendarul deciziei privind aderarea României la Schengen

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre au prezentat, miercurea trecută, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a scris marți pe Twitter că președinția cehă a Consiliului UE a transmis României felicitări privind reușita vizitelor de verificare privind îndeplinirea condițiilor Schengen, dar și calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul unic de circulație european.

Calendarul deciziei Schengen privind România, potrivit lui Vlad Gheorghe:

  • Pe 9 noiembrie, președinția cehă va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) despre aceste vizite și rezultatele pozitive - cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen. Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru `informații actualizate` despre modul în care România îndeplinește condițiile de aderare. COREPER va primi raportul acestor vizite la întâlnirea din noiembrie
  • Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate și la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI - consiliul ce reunește miniștrii justiției și afacerilor interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene)
  • Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne și vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen. România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condițiile impuse tuturor celorlalte state membre și românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa.”

Sursa foto: DreamsTime.com