​Curtea de Apel București așteaptă ca Nokia să depună cererea de renunţare la judecarea cauzei împotriva Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT) și Guvernului pe tema interdicției de utilizare a echipamentelor sale în rețelele 5G din România, arată datele de pe portalul instanțelor de judecată.

Tehnologia 5GFoto: Dreamstime.com

La termenul din 1 noiembrie, Curtea de Apel București a decis amânarea verdictului pentru data de 29 noiembrie 2022, „pentru ca reclamanta să depună cererea de renunţare la judecarea cauzei.”

Sebastian Burduja, după avizul dat de CSAT către Nokia: Procesul rămâne fără obiect

Decizia Nokia era așteptată în condițiile în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a autorizat, în data de 13 octombrie, solicitarea de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G depusă de două firme al grupului finlandez Nokia.

Sunt aceleași două firme care au dat în judecată Guvernul pentru că în luna februarie din acest an CSAT le-a refuzat acest aviz.

  • „Este Hotărârea CSAT. Procesul pe rol rămâne fără obiect, în acest caz, din punctul meu de vedere”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Cele două firme care au primit acum avizul CSAT sunt Nokia Solutions and Networks OY Finlanda și Nokia Networks SRL Timișoara, ambele parte ale grupului finlandez Nokia, unul dintre cei mai mari producători de echipamente și soluții 5G alături de Huawei și Ericsson.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, consultate de HotNews.ro, Nokia Networks SRL este controlată în proporție de 99.1966% de Nokia Solutions and Networks OY, companie cu sediul la Espoo, în Finlanda, parte a grupului Nokia.

Restul de 0.8034% este deținut de firma românească Internet City Doi SA.

La rândul său, firma Internet City Doi SA are drept acționari următoarele persoane juridice:

  • - I.D. Real estate SA (40,88%)
  • - SC Diginet SA - 32,24%
  • - SC Prefabricate Vest SA (25.05%)
  • - Banca Comercială Nova bank SA (1,83%)

Anterior, în luna februarie din acest an, Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) a respins solicitarea acestor două firme Nokia pentru obținerea autorizării de a utiliza tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum și în rețelele 5G din România.

HotNews.ro a scris în premieră în luna martie din acest an că cele două companii membre Nokia au dat în judecată Guvernul României după ce nu au obținut autorizarea CSAT pentru a utiliza echipamente de infrastructură 5G în rețelele de comunicații din țară. Nokia este unul dintre cei mai mari producători de echipamente și soluții 5G alături de Huawei și Ericsson, iar Guvernul nu și-a motivat acest refuz.

  • Deciziile CSAT sunt clasificate și toate solicitările HotNews.ro la Președinție, Guvern ori Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru explicații legate de acest refuz au rămas fără răspuns.