​Peste 5200 de cărți electronice de identitate au fost emise până acum în cadrul proiectului pilot din județul Cluj, iar până în vara anului viitor vom extinde la nivel național emiterea cărții electronice de identitate, a anunțat joi Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Noul specimen de Carte electronica de identitateFoto: DEPABD

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat joi într-un eveniment privind digitalizarea, care este stadiul implementării cărții electronice de identitate (CEI) în județul Cluj și când va fi extins acest proiect.

  • „Știți că avem un proiect pilot în implementare în Municipiul Cluj-Napoca (n.a corect este în județul Cluj). Au fost emise deja 5.287 de cărți electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel național emiterea CEI.
  • Astfel estimăm că la nivelul Municipiului București vom începe sa implementăm acest proiect în intervalul lunilor iunie-iulie 2023, iar continuarea extinderii la nivelul marilor Municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023.
  • Finanțare avem - 200 milioane de euro, iar ținta noastră este ca între 5 și 8 milioane de cetățeni să beneficieze și să dețină cărți electronice de identitate până la finalul anului 2026.”, a declarat joi ministrul Lucian Bode.

Cartea electronică de identitate: Peste 4.200 de acte, emise în mai bine de 1 an la Cluj / Licitație de 38,2 milioane euro pentru cipuri

Cele mai recente date transmise de MAI către HotNews.ro arătau că 4.261 de cărți electronice de identitate au fost eliberate în județul Cluj, de când s-a lansat proiectul pilot, în luna august a anului trecut, și până la data de 14 septembrie 2022.

Instituția a mai comunicat atunci că estimează că va extinde acest proiect în 2023, fără a da detalii precise.

Proiectul pilot privind cartea electronică de identitate a fost lansat la Cluj în data de 2 august 2021, moment la care autoritățile au spus că această perioadă de teste va dura 6 luni, urmând ca ulterior, până la finele anului 2022, toate serviciile de evidență a populației din țară să poată emite aceste carduri.

Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.