Serviciul Român de Informații (SRI) a primit o singură ofertă din partea unei asocieri de firme într-o licitație estimată inițial la 121,5 milioane de lei (fără TVA) pentru furnizarea unui sistem interoperabil de centre regionale de intervenţie multi-risc, arată datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. În final, contractul a fost atribuit la o valoare mai mare decât cea estimată.

SRI - Serviciul Roman de InformatiiFoto: SRI

Serviciul Român de Informații (SRI), prin Unitatea Militară 0929, a atribuit în data de 15 noiembrie 2022 un contract cu o valoare finală de peste 133,6 milioane de lei (fără TVA) pentru furnizarea unui sistem interoperabil de centre regionale de intervenţie multi-risc, arată datele din SEAP.

Contractul este finanțat din fonduri UE și are o perioadă de implementare de 15 luni.

În caietul de sarcini al licitației SRI se spune că proiectul îşi propune consolidarea şi dezvoltarea capacităţii de reacţie şi a mijloacelor şi metodelor utilizate de structurile care asigură prevenirea şi combaterea situaţiilor de criză, în vederea asigurării interoperabilităţii structurilor cu atribuţii în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă prin asigurarea unui răspuns eficient la nivel central şi regional.

Sistemul va fi implementat în 11 centre regionale de intervenţii multi-risc şi a unui centru de back-up amplasate în sedii ale Serviciului Român de informaţii din: București, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Brăila, Constanța și Bacău.

Sistemul implică printre altele achiziția de computere personale, echipamente de rețea, de comunicații, sisteme de supraveghere și securitate.

Principalele tipuri de acţiuni vizate în cadrul proiectului, care va asigura creşterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie, sunt:

  • Modernizarea sistemului de comandă a incidentelor şi a sistemelor IT asociate, în vederea asigurării interoperabilităţii structurilor cu atribuţii în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă, prin dotarea dispeceratelor şi centrelor de conducere si coordonare a intervenţiei si achiziţionarea sistemelor de comunicaţii si a echipamentelor aferente acestora;
  • Dotarea unor centre regionale de intervenţie multi-risc în vederea asigurării unui răspuns oportun şi eficient la nivel regional şi completarea şi dotarea corespunzătoare, prin dotarea centrelor naţionale/regionale şi centrelor rapide de intervenţie, inclusiv prin achiziţionarea de sisteme informatice ce pot răspunde necesităţii de intervenţie rapidă în caz de urgenţă;
  • Dotarea structurilor specializate cu tehnică, mijloace de intervenţie care să permită reducerea timpului de intervenţie în caz de dezastre, răspunsul în caz de dezastru major, protecţia personalului de intervenţie, creşterea eficienţei răspunsului, prin achiziţionarea de echipamente şi mijloace de intervenţie/ rezilienţă specifice pentru intervenţii de tip multi-risc.

SRI a primit o singură ofertă: O asociere din 4 firme. Valoarea finală, mai mare decât cea estimată inițial

În anunțul de atribuire este menționată următoarea asociere de firme declarată câștigătoare a acestui contract:

  • Regia Autonomă Rasirom, care este coordonată de SRI
  • Datanet Systems
  • Vodafone România

Pe de altă parte, în anunțul de participare la licitație, oferta acestei asocieri mai cuprindea o firmă cu rol de subcontractant, respectiv: Synotech Global Services România.

Potrivit Digi24.ro, Synotech Global Services România a fost creată în 2014 prin reunirea a altor 3 firme: DIM Soft, Abacus Systems & Solutions SRL şi Abacus Telcon, care au fost controlate printr-o rețea de offshore-uri de Claudiu Florică, denunțătorul din dosarul penal Microsoft.

Datele de la Registrul Comerțului, verificate de HotNews.ro arată că firma Synotech Global Services România este controlată acum de: Popescu Manuela Carolina (74,99%) și de Cor Hagigalinis Haralambie Walter (cetățean grec și român - 25,01%).

De notat și faptul că SRI a atribuit contractul la o valoare mai mare decât cea estimată inițial, un lucru neobișnuit în contractele de achiziție publică.

Cu privire la valoarea estimată inițial a contractului, în anunțul de participare se menționau următoarele:

  • „Conform devizului proiectului, valoarea totală estimată 121.593.268,71 lei fără TVA este defalcata dupa cum urmeaza: - cheltuieli cu dotările (utilaje,echipamente cu și fără montaj, dotări) - 110.895.807,04 lei fără tva; - cheltuieli cu active necorporale (licenţe) - 10.697.461,67 lei fără tva.
  • Defalcarea sumei totale are rol informativ şi nu reprezintă o prevedere care să limiteze valoarea elementelor propunerii financiare prin invocarea limitării liniilor bugetare alocate proiectului.”

HotNews.ro a solicitat SRI explicații atât legate de valoarea finală a contractului, peste cea estimată inițial, dar și cu privire la toate firmele care vor participa la implementarea acestui proiect și vom reveni cu răspunsurile imediat ce le vom primi.