Deutsche Telekom a anuntat luni ca a incheiat un acord pentru cumpararea unei participatii de 20% din cea mai mare companie de telefonie de Grecia, OTE, pentru 2,5 miliarde euro, participatia fiind detinuta de catre Marfin Investment Group (MIG), informeaza Reuters. OTE este actionarul majoritar al Romtelecom.

Deutsche Telekom devine al doilea mare actionar al OTE, cel mai important fiind statul elen, cu 28%.

Acordul mai trebuie sa primeasca acceptul consiliului de supraveghere al Deutsche Telekom precum si al guvernului grec.

Grupul german a precizat ca va plati 26 de euro pe actiune, sau aproximativ 2,5 miliarde euro (3,9 miliarde dolari) pentru aceasta participatie. Oficialii Ministerului Finantelor din Grecia au declarat ca intrarea germanilor in actionariatul OTE este un lucru pozitiv. Cei de la Deutsche Telekom au spus ca in viitorul apropiat vor discuta cu autoritatile de la Atena pentru majorarea participatiei la OTE.

Decizia face parte din strategia Deutsche Telekom de a-si dezvolta divizia de telecomunicatii mobile prin intermediul unor achizitii.

In 2007, grupul german a achizitionat divizia de telefonie mobila a France Telecom din Olanda si compania americana de servicii wireless SunCom.

Cotatia titlurilor OTE a crescut cu peste 2% in cursul saptamanii trecute dupa aparitia unor zvonuri conform carora Deutsche Telekom ar putea fi interesat sa devina un investitor strategic in cadrul companiei grecesti.

Marfin Investment Group, al carui principal actionar este din Dubai, a declarat ca detinerea sa din cadrul OTE este strategica si ca doreste o reprezentare minoritara in consiliul de administratie al OTE. Marfin a anuntat ca tranzactia va fi incheiata pana la 7 mai.

Guvernul Greciei a votat o lege ce limiteaza detinerile straine in companiile strategice de stat, limitand grupul MIG sa detina o participatie de maxim 20% din compania de telecomunicatii.

Grupul OTE detine 54,01% din actiunile companiei romanesti Romtelecom, in timp ce statul roman controleaza restul. OTE controleaza si operatorul de telefonie mobila Cosmote, companie cu 15 milioane de clienti in cinci tari din Balcani.