​Grupul britanic Vodafone a anunțat luni că a intrat în faza finală a vânzării operațiunilor din Ungaria către firma de stat Corvinus Zrt şi operatorul 4iG, aceeași companie care a cumpărat și operațiunile Digi din Ungaria. Valoarea tranzacției este de 1,7 miliarde de euro (1,82 miliarde de dolari).

Vodafone UngariaFoto: Transversospinales / Dreamstime.com

Directorul general interimar al Vodafone, Margherita Della Valle, a declarat luni că tranzacția va stabili un operator convergent de comunicații fixe și mobile, va sprijini obiectivul guvernului ungar de a crea un lider național în domeniul IT&C și va crește concurența în Ungaria.

Potrivit Reuters, premierul Viktor Orban își va consolida controlul asupra sectorului telecomunicațiilor în urma acestei tranzacții.

Conform acordului, 4iG va deține pachetul majoritar de 51% din acțiuni, în timp ce statul ungar, prin intermediul firmei Corvinus Zrt, va deține 49% din acțiuni.

Tranzacția, anunțată în luna august, va crea al doilea mare operator de comunicații din Ungaria.

Operatorul de comunicații 4iG, care a cumpărat și operațiunile Digi/RCS&RDS din Ungaria, îi are printre acționari pe Lorinc Meszaros, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria și indicat public ca un prieten apropiat al premierului Viktor Orban, potrivit Profit.ro.

Statul ungar a anunțat în luna august a anului trecut că va contribui la achiziţionarea companiei Vodafone Magyarország (Vodafone Ungaria).

Potrivit comunicatului, după anul 2010, guvernele Ungariei au avut întotdeauna ca obiectiv să crească puternic cota de proprietate ungară în sectoarele de importanţă strategică naţională, iar dacă a fost posibil, să devină acţionari majoritari.

Acest obiectiv guvernamental a fost deja atins în sectoarele bancar, energetic şi media, iar acum există o oportunitate pe piaţa telecomunicaţiilor, pentru ca o companie ungară in care statul deţine o parte din actiuni să devină un factor important.

În comunicatul de atunci se preciza că, în vederea acestui demers, Márton Nagy, ministrul ungar al Dezvoltării Economice, care exercită dreptul de proprietate, a solicitat companiei Corvinus Zrt. să achiziţioneze pachetul minoritar de acţiuni, respectiv 49%, al Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.

Ca un prim pas, a fost încheiat un acord preliminar fără caracter obligatoriu între Corvinus Zrt, Vodafone Europe BV şi 4iGNyrt.

În urma finalizării cu succes a achiziţiei, vor fi asigurate toate condiţiile pentru crearea unei companii ungare aflată în proprietatea statului, lider de piaţă în sectorul telecomunicaţiilor din Ungaria, care va furniza servicii IT&C către aproape 4 milioane de clienți rezidențiali și companii.

Sursa foto: Transversospinales / Dreamstime.com