Vânzarea recentă a operațiunilor Vodafone din Ungaria către firma de stat Corvinus Zrt şi operatorul 4iG, aceeași companie care a cumpărat și operațiunile Digi din Ungaria, a fost exceptată de Guvernul Viktor Orban de la regulile concurenței printr-un decret publicat în 10 ianuarie, informează Reuters. Tranzacția va crea al doilea mare operator de comunicații din Ungaria.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

Grupul britanic Vodafone a anunțat luni, 9 ianuarie, că a finalizat procedura de „due diligence” și a semnat acordul de vânzare a operațiunilor din Ungaria către Antenna Ungaria, companie controlată de grupul 4iG, și firma de stat Corvinus Zrt.

Valoarea tranzacției este de 1,7 miliarde de euro (1,82 miliarde de dolari) și ar urma să fie finalizată până la data de 31 ianuarie 2023.

Tranzacția a fost declarată de importanță națională strategică, fiind exceptată de la regulile concurenței

Tranzacția, care va crea al doilea mare grup de telecomunicații din Ungaria, potrivit 4iG, a scăpat de la analiza autorității naționale de concurență, fiind declarată de interes național strategic de către Guvernul Orban.

Acordul cu Vodafone este cea mai recentă tranzacție dintr-o serie de mișcări ale premierului ungar Viktor Orban și ale oligarhilor apropiați partidului său Fidesz sau guvernului său, care și-au extins influența în sectoare strategice de când Orban a preluat puterea în 2010, scrie Reuters.

4iG are printre acționari pe Lorinc Meszaros, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria și indicat public ca un prieten apropiat al premierului Viktor Orban, iar anul trecut a cumpărat și operațiunile Digi / RCS&RDS din Ungaria.

Ministrul Economiei din Ungaria: Este un obiectiv principal al Guvernului ca statul să dețină controlul în sectoare de importanță strategică

Márton Nagy, ministrul Economiei și Dezvoltării din Ungaria, a declarat luni că în urma tranzacției Antenna Ungaria, subsidiară a 4iG va deține un pachet de 51% din acțiuni, în timp ce statul ungar, prin intermediul companiei de investiții Corvinus, va deține 49%.

  • „Este un obiectiv principal al guvernului ca statul ungar să dețină controlul în sectoare de importanță strategică națională, cum ar fi asigurările și telecomunicațiile, pe lângă sectorul bancar, energetic și media. Achiziția Vodafone Ungaria servește acestui obiectiv și va consolida și mai mult suveranitatea țării noastre. Ca urmare a achiziției, va fi creat un „campion național” în sectorul telecomunicațiilor interne”, a declarat Márton Nagy.

RFI România scrie că guvernul Orban a mișcat toate resursele posibile pentru ca tranzacția să se realizeze.

  • „Din suma de 867 milioane de euro care revine 4iG, mai mult de jumătate, 465 de milioane vor fi acoperiți dintr-un credit de la Banca Ungară de Dezvoltare (MFB), bancă de stat, și tot statul oferă garanție pentru 80% din acest credit.
  • Aceasta înseamnă că 4iG va deține pachetul majoritar, dar riscurile și le asumă statul ungar. Apoi, prin achiziția Digi și Vodafone, 4iG cîștigă o cotă parte substanțială din piața ungară de telecomunicații și devine principalul competitor al firmei germane Telekom.”, notează RFI.

Potrivit datelor Telegeography, Vodafone și DIGI controlau 21,2% și respectiv 20,9% din piața de internet fix din Ungaria la finele lunii septembrie 2022, după liderul Magyar Telekom (42,8%).

În piața de comunicații mobile, Vodafone deținea o cotă de piață de 26,2% la aceeași dată, în spatele Yettel Hungary (26.4%) și Magyar Telekom (45.4%), în timp ce DIGI deținea doar 1,9% din totalul utilizatorilor.