Doar o treime dintre comunele din România sunt conectate la Ghișeul.ro, platforma oficială de plată online cu cardul a taxelor și impozitelor locale, iar în peste 60 de comune înrolate în această platoformă, cetățenii nu au făcut nicio plată cu cardul pe internet anul trecut, a declarat joi ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja - aplicatia de mobil Ghiseul.roFoto: AGERPRES

Într-o conferință în care s-a anunțat lansarea aplicaței de mobil pentru Ghișeul.ro, ministrul Sebastian Burduja a trecut în revistă și problemele legate de gradul de acoperire în rural și urban al acestei platforme.

Burduja: O problemă de mentalitate și de informare a primarilor, dar și a cetățenilor

Dacă în cazul Municipiilor, peste 99% sunt înrolate, la comune discutăm de aproximativ o treime, deci avem o distanță de recuperat și în proiectul de buget ne-am străduit să includem sume necesare pentru campanii de promovare a platformei Ghișeul.ro, a spus joi ministrul, fără a menționa ce municipii nu sunt înrolate.

Acesta a precizat că Ministerul a pornit o caravană a digitalizării prin mai multe astfel de comune pentru a înțelege problemele cu informatizarea serviciilor publice.

  • „Am vrut sa înțelegem de ce doar o treime dintre comune sunt pe Ghișeul.ro și de ce există peste 60 de comune înrolate pe Ghișeul.ro dar cu 0 plăți în tot anul trecut.
  • Deci acolo cetățenii pot apela la platformă, dar niciunul nu a făcut-o, deși sunt convins că sunt și cetățeni din Diaspora care ar putea apela mult mai ușor să plătească taxele și impozitele locale din țările în care sunt decât să vină la sediul Primăriei și să-și plătească aceste dări în persoană.
  • Pe de o parte e o problemă de mentalitate și de informare a primarilor, a funcționarilor publici, să știe despre platformă, să nu se sperie cu privire la conectarea la Ghișeul.ro și de asemenea de informare a cetățenilor că aceste servicii există.
  • Din experiența noastră odată ce un român face o plată prin Ghișeul.ro nu mai revine la ghișeu. Acesta e marele beneficiu al digitalizării și de ce vedem o creștere accelerată a numărului de utilizatori. Nu doar că apelează la platformă, dar spun și prietenilor și familiei ”, a declarat joi ministrul Sebastian Burduja.

Ce costuri are o primărie pentru a se conecta la Ghișeul.ro

Pentru a rezolva o parte din probleme, Burduja spune că au fost lansate campanii de informare în aceste comune, iar pe de altă parte Ministerul Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), care gestionează Ghișeul.ro, ar fi dispuse să ajute primăriile cu inventarierea sistemelor IT și a nevoilor de conectare la platformă.

  • „Din datele pe care le-am strâns costurile de conectare la platforma Ghiseul.ro nu sunt mari pentru o primărie. Discutăm de 10.000 lei-12.000 lei până la 10.000 de euro-20.000 de euro pentru primăriile care sunt încă mult în urmă din perspectiva transformării digitale.
  • Dacă vor exista cateva cazuri in care nu se gasesc aceste resurse, câteva mii de euro - vom încerca sa gândim un program la nivelul Ministerului prin care să putem finanța într-un regim competitiv primăriile care fac astfel de solicitări.”, a precizat Sebastian Burduja.

Peste 1300 de instituții publice sunt înrolate în prezent în această platformă, în care ar fi disponibile peste 400 de servicii publice electronice, potrivit ministrului Digitalizării.

Cazierul judiciar - online prin Ghișeul.ro în câteva zile. Direct din aplicație - peste câteva luni

Un nou serviciu public electronic ar urma să fie disponibil chiar săptămâna viitoare - cazierul judiciar va putea fi obținut în format digital prin Ghișeul.ro în câteva zile a spus ministrul Burduja, dar la început doar de pe site-ul platformei, urmând ca funcționalitatea să fie integrată și în aplicația de mobil în maxim câteva luni.

Cazierul judiciar va fi disponibil pentru început doar pentru persoanele care nu au fapte înscrise în cazier, respectiv pentru peste 90% dintre români, potrivit ministrului.

Acesta a mai subliniat că numărul de utilizatori și de plăți în Ghișeul.ro sunt în creștere accelerată.

  • „Avem azi 1,5 milioane de utilizatori, iar ceea ce e remarcabil e rata de creștere. Doar anul trecut peste 350.000 de noi utilizatori ai platformei, o creștere cu o treime raportat la numărul total. Doar de la 1 ianuarie anul curent, peste 65.000 de conturi noi, ceea ce înseamnă aproximativ 3000 de conturi noi create în fiecare zi.”, a spus acesta.

În 2022, Ghișeul.ro a procesat peste 3,3 milioane de tranzacții, în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. Aplicația a fost dezvoltată de Mastercard și Tremend, costurile fiind de 200.000 de euro.

  • h2: Cât a costat aplicația de mobil Ghișeul.ro și cine a suportat costurile

Aplicația de mobil Ghișeul.ro a fost dezvoltată de Mastercard și Tremend, costurile fiind de 200.000 de euro. Statul nu a avut costuri în acest proiect, au precizat joi oficialii ADR, autoritatea care gestionează platforma.

Ghișeul.ro este un proiect IT public-privat, în care platforma IT a fost pusă gratuit la dispoziția statului de către APERO - Asociația pentru Plăți Electronice din România, fiind creată de către Indeco Soft din Baia Mare, una din firmele membre ale acestei asociații.

Statul, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a pus la dispozitie și suportă costurile legate de partea hardware pentru această platformă.