Peste 700.000 de români au încă buletine de identitate cu file, emise înainte de 1997, dar care sunt valabile, în ciuda evoluțiilor tehnologice și schimbării formatului cărții de identitate. De ce? Pentru că trecerea la un nou format nu este o obligație, ci o opțiune, așa cum se întâmplă și acum cu trecerea la cartea electronică de identitate, spune Cătălin Giulescu, șeful Direcției Evidența Populației din MAI.

Buletin de identitateFoto: AGERPRES
  • „Da, este posibil fiind vorba de cetățenii posesori de buletin de identitate, adică un document de identitate emis de statul român înainte de 1997.
  • Asta înseamnă că la momentul 1997 acele persoane aveau minim 55 de ani. În acest moment se presupune în mod rezonabil că acele persoane sunt în vârstă de peste 80 de ani și acestea au buletine de identitate.
  • Nu a fost obligație legală. Cum nici pe viitor nu va fi o obligație să trecem la cartea electronică de identitate, va fi doar o opțiune, tot la fel și acești posesori de buletine de identitate nu au fost obligați să treacă la acest format.
  • Acești cetățeni încă folosesc buletinul de identitate cu file.”, a declarat marți Cătălin Giulescu, directorul Direcției Evidența Populației din MAI.

Peste 700.000 de români au încă buletine de identitate valabile, emise înainte de anul 1997, iar peste 13 milioane de cărți de identitate în actualul format vor expira până la data de 3 august 2031, când se încheie perioada de tranziție la noul format de acte de identitate în UE - Cartea Electronică de Identitate și Cartea de Identitate Simplă, se arată într-un proiect de Ordonanță, care a fost adoptat marți de Guvern.