​Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a scos la licitație 3 contracte majore, cu o valoare cumulată de peste 220 milioane de lei, pentru implementarea viitorului cloud privat guvernamental - platforma IT care va găzdui sistemele informatice ale instituțiilor publice centrale și va furniza servicii electronice către populație.

Servere intr-un centru de dateFoto: Scanrail / Dreamstime.com

Cloud-ul privat guvernamental va funcționa în patru centre de date în București, Brașov, Sibiu și Timiș, iar cheltuielile cu infrastructura IT depășesc 2,2 miliarde de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, iar licitațiile lansate recent arată că STS a trecut la implementarea acestei platforme IT.

Prima licitație: Aproape 18 milioane lei pentru amenajarea unui centru de date în Sibiu

Un prim contract a fost scos la licitație de STS în data de 25 februarie și vizează achiziția de echipamente tehnologice pentru amenajarea centrului de date secundar II din Municipiul Sibiu.

Valoarea totală estimată a contractului este de peste 17,9 milioane de lei, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 10 aprilie 2023.

  • „Operațional, Cloud-ul Privat Guvernamental va funcționa cu asigurarea elasticității specifice și disponibilității ridicate prin implementarea a două Centre de Date Principale și două Centre de Date Secundare, de nivel Tier III/IV.
  • Realizarea celor două Centre de Date Secundare, interoperabile cu cele două Centre de Date Principale, este necesară pentru asigurarea cerințelor tehnice și legale de continuare a activității în caz de dezastru (business continuity / disaster recovery).”, se menționează în caietul de sarcini.

VEZI AICI CAIETUL DE SARCINI

  • „Centrul de Date Secundar II care va fi amenajat prin prezenta achiziție este proiectat pentru a oferi servicii de business continuity și disaster recovery, astfel încât autoritățile publice să poată oferi servicii continue, neîntrerupte, către cetățeni și mediul de afaceri.
  • Centrul de Date Secundar II va asigura găzduirea sistemelor informatice aparținând autorităților publice care deservesc cetățenii/mediul de afaceri și reprezintă o facilitate care găzduiește și alte sisteme informatice și de comunicații aparținând STS.
  • În acest sens, Centrul de Date Secundar II va fi populat cu unități IT&C care vor asigura resurse hardware și software pentru furnizarea de servicii informatice și de comunicații.
  • Facilitatea care integrează Centrul de Date Secundar II va găzdui infrastructura de Cloud Privat Guvernamental.”, se arată în document.

2. Licitație de peste 100,4 milioane lei pentru comunicații între cele 4 centre de date

O altă licitație lansată în această lună de STS vizează încheierea unor acorduri cadru pentru furnizarea de echipamente și solutii de comunicații și distribuție necesare pentru asigurarea comunicațiilor dintre cele două Centre de Date Principale, cele două Centre de Date Secundare, de nivel Tier III/IV by design și respectiv pentru punctele de prezență STS din cadrul municipiilor reședință de județ.

Valoarea totală estimată a acordurilor-cadru depășește 100,4 milioane de lei, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 24 aprilie 2023.

3. Licitație de peste 103,9 milioane lei pentru rețeaua de fibră optică pentru interconectarea centrelor de date

O altă licitație lansată în această lună vizează încheierea unui acord cadru de furnizare echipamente și module pentru rețeaua de transport optic DWDM (echipamente și module DWDM, module monitorizare fibră optică, echipamente de diagnosticare, management și proiectare rețele DWDM).

Echipamentele vor fi folosite pentru asigurarea interconectării celor patru centre de date, creșterea capacității, disponibilității și rezilienței rețelei de transport optic DWDM.

Valoarea totală estimată este de 103.950.281 lei și termenul limită pentru primirea ofertelor este 25 aprilie 2023.

ADR, STS și SRI estimează cheltuieli de peste 2,2 miliarde de lei în 3 ani

Implementarea cloudului privat guvernamental, platforma IT care va găzdui sistemele informatice ale instituțiilor publice centrale și va furniza servicii electronice către populație, va funcționa în patru centre de date în București, Brașov, Sibiu și Timiș, iar cheltuielile cu infrastructura IT depășesc 2,2 miliarde de lei.

Finanțarea acestui proiect se va realiza din fonduri externe nerambursabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin bugetul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), prin bugetul Serviciului Român de Informații (SRI), în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.

În timp ce ADR și SRI vor avea amplasamente în București, STS va avea centre de date pe care va fi găzduit cloud-ul privat guvernamental în București, Brașov, Sibiu și Timiș.

Eșalonarea cheltuielilor pe 3 ani de implementare arată că cei mai mulți bani vor fi necesari STS - peste 1,5 miliarde de lei, în timp ce ADR estimează cheltuieli de peste 474 milioane de lei, iar SRI - peste 237 milioane de lei.

  • Cloud-ul privat guvernamental reprezintă cea mai mare investiție în digitalizarea statului cu bani din PNRR, având o finanțare de peste 560 milioane de euro (fără TVA), platformă IT care va fi gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) în colaborare cu Serviciul de telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).

81 de instituții și autorități publice își vor migra sistemele IT în viitorul cloud guvernamental, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate săptămâna trecută de Guvern.

Sursa foto: Scanrail / Dreamstime.com