​Robotul ION bazat pe Inteligența Artificială (IA) nu este încă finalizat, iar dialogul cu premierul Nicolae Ciucă a fost regizat în ședința de Guvern din 1 martie, a recunoscut Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION și șeful IA al Humans AI, compania care coordonează acest demers, într-un interviu cu Dragoș Stanca.

ION - Inteligența artificială de la GuvernFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat dacă există sau nu acest asistent AI, Nicu Sebe a declarat: ”Nu pot să spun că este finalizat, este în prima fază, dar oricum este o chestie reală care există”.

Apoi Dragoș Stanca a insistat pe dialogul premierului cu ION, pentru a lămuri dacă momentul a fost sau nu regizat.

„Cineva a dat play răspunsurilor care au fost preînregistrate, ca să spunem lucrurilor pe nume. Nu a fost ca la ChatGPT că îți răspunde în timp real, nu?”, a întrebat Dragoș Stanca.

Nicu Sebe a confirmat acest lucru: „În acel moment într-adevăr așa a fost, dar sistemul poate să facă și răspunsuri cu siguranță”.

Ce a declarat Nicu Sebe în ziua lansării lui ION la Guvern, după ce HotNews.ro a semnalat că ar fi un moment regizat

În data de 1 martie, în ziua lansării la Guvern, Nicu Sebe a încercat să ascundă faptul că tot dialogul cu premierul Nicolae Ciucă a fost regizat.

La briefingul de presă care a urmat ședinței de Guvern, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, și Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION, au ieșit să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

HotNews.ro a semnalat că dialogul a părut regizat (video de la 1:04:25) și că sunt probleme tehnice, în condițiile în care una dintre întrebările premierului Ciucă: „Cum pot românii să te învețe?” a fost afișată diferit pe ecranul oglindă al lui ION: „Cum te pot învăța românii?”.

Iată ce răspuns a dat atunci Nicu Sebe:

  • „Bun, ce spuneți de această eroare, nu cred că era chiar o eroare, pentru că robotul nu trebuie să spună exact ceea ce a spus interlocutorul. Deci, oricum, face o sinteză. Deci, faptul că era textul un pic diferit este o chestie, să zicem, pe care o facem normal, deci, nu, nu e controlată.”

Nicu Sebe este profesor Universitar AI și Computer Science la Universitatea din Trento, Italia, și Head of AI în cadrul Humans.ai, compania care coordonează acest proiect.

Având 25 de ani de experiență în cercetare în Machine Learning și Computer Science, Nicu Sebe coordonează echipa de cercetare a universității în arii precum multimedia information retrieval și interacțiunea om-computer în ceea ce privește aplicațiile de computer vision, făcând parte și din Comitetul de etică a cercetării.

Pentru detalii despre robotul ION citește și: