Acum exact jumătate de secol, un cercetător ieșea în stradă cu ceea ce am numi astăzi o „cărămidă” și făcea istorie, fiindcă era primul om care dădea telefon de pe un dispozitiv mobil. Marty Cooper de la Motorola este inginerul care făcea istorie și a sunat către un rival al său.

50 de ani de la primul apel de pe un telefon mobilFoto: Motorola

Telefonul prototip cântărea aproximativ 2 kg și apelul a fost făcut de pe Sixth Avenue, din New York, trecătorii uitându-se cum Cooper vorbește la un dispozitiv tare ciudat și mare. Cel apelat era un cunoscut al lui Cooper de la compania rivală Bell Laboratories, companie care se concentra pe telefoanele instalate în mașini.

Americanii aveau telefoane în mașini încă din anii '50, dar erau grele și în niciun caz nu se puteau compara cu un telefon mobil cu care să mergi și în casă și peste tot unde vrei.

De la prototip s-a trecut la producția de serie, lucrul a durat mult și greutatea a fost redusă de trei ori într-un deceniu, de la primul prototip, până la primul produs lansat pe piață.

Versiunea comercială a acelui telefon a fost lansată în 1984, așadar după 11 ani, se numea Dynatac 8000X și costa echivalentul a 11.000 de dolari la valoarea din prezent. Acel model comercial cântărea 790 de grame, se încărca în zece ore și puteai vorbi jumătate de oră la el.

Așadar, acel prim telefon era de 5-6 ori mai greu decât mobilele din prezent, FĂRĂ a avea cameră, internet sau vreun super-procesor.

Și Motorola, care în prezent nu are o cotă mare de piață, dar a făcut mult pentru dezvoltarea segmentului, a dat un comunicat despre aniversare.

Unul dintre cele mai importante momente din istoria tehnologiei mobile a venit acum exact 50 de ani, la 3 aprilie 1973, când Martin Cooper, fostul vicepreședinte și director R&D al Motorola, a folosit Motorola DynaTAC 8000X pentru a efectua primul apel de pe un telefon mobil din lume, din Sixth Avenue în New York City. Acest pas a fost un moment crucial pentru societate, deoarece comunicarea a devenit mai accesibilă, iar utilizatorii nu mai trebuiau să depindă de telefoanele fixe.

"Când am efectuat primul apel de pe telefonul mobil la data de 3 aprilie 1973, am știut că este doar începutul, că Motorola și industria telefoanelor mobile au început o revoluție în comunicarea personală", a spus Martin Cooper.