În România sunt în prezent instalate peste 86.000 de stații de bază de telefonie care utilizează diverse tehnologii (GSM, UMTS, LTE) și frecvențe radio și, având în vedere densitatea acestora și birocrația excesivă la acordarea autorizațiilor, arbitrul telecom propune măsuri pentru utilizarea în comun a spectrului de frecvențe de către operatorii telecom.

Statii de baza de telefonieFoto: Zoran Milisavljevic / Dreamstime.com

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) propune modificări la procedura de solicitare a aprobării și condițiile în care operatorii pot utiliza în comun spectrul radio deținut.

VEZI AICI MĂSURILE PROPUSE

Astfel, utilizarea în comun a spectrului de frecvențe radio este permisă doar între operatori care dețin drepturi de utilizare a frecvenţelor radio în anumite benzi de frecvenţe specificate în cuprinsul Deciziei nr. 353/2015 și doar dacă în benzile respective nu mai există spectru radio disponibil la momentul solicitării, în condițiile în care măsura nu este de natură să restrângă, împiedice sau să denatureze concurența.

Operatorii trebuie să-și îndeplinească toate obligațiile individuale de acoperire sau de dezvoltare, după caz, incluse în licențele deținute, chiar și în situația în care utilizează în comun spectrul radio.

Proiectul de decizie mai prevede posibilitatea ca drepturile de utilizare a frecvențelor radio să poată fi închiriate în întregime sau parțial în cazul benzilor de frecvențe radio precizate, de asemenea, în cuprinsul deciziei menționate anterior.

Închirierea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio necesită acordul prealabil al ANCOM care va analiza dacă această acţiune permite menținerea unei concurențe durabile între operatori și dacă, prin investițiile în tehnologie pe care le aduce, contribuie în mod real la creșterea conectivității oferite utilizatorilor.

Alte modificări propuse vizează simplificarea procedurii de autorizare a staţiilor de bază din componenţa reţelelor publice de comunicaţii electronice mobile și mobile/fixe, care fac obiectul licenţelor de utilizare a frecvenţelor acordate prin procedură de selecţie în benzile de frecvenţe.

Sursa foto: Zoran Milisavljevic / Dreamstime.com