Germania ia în considerare interzicerea componentelor fabricate de producătorii chinezi Huawei și ZTE în rețelele sale 5G începând din 2026, au declarat miercuri surse guvernamentale pentru AFP.

Tehnologia 5GFoto: Galina Sandalova / Dreamstime.com

Conform propunerilor guvernului, componentele chinezești ar urma să fie excluse din „rețeaua centrală” începând cu 1 ianuarie 2026, au declarat aceste surse, adăugând că interdicția s-ar aplica și pieselor deja instalate.

Cu toate acestea, acest proiect, promovat de Ministerul de Interne, trebuie să facă obiectul unui acord în cadrul guvernului de coaliție al lui Olaf Scholz. Potrivit presei germane, nu toți miniștrii sunt încă de acord.

În propunerea consultată de AFP, Ministerul de Interne invocă necesitatea de a „reduce riscurile” față de China, așa cum se preconizează în recenta strategie a Germaniei față de gigantul asiatic.

Infrastructurile critice, inclusiv rețelele de telefonie, sunt vizate în special de această politică de consolidare a securității și de reducere a dependenței unilaterale.

Auditul sistemelor de telecomunicații efectuat în prezent de guvern „nu a fost finalizat, iar discuțiile cu alte ministere implicate în această decizie continuă”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice, Germania și-a înăsprit poziția față de China în ultimul an, încercând să mențină un echilibru delicat între urmărirea cooperării economice cu principalul său partener comercial și protejarea intereselor sale strategice și de securitate. (foto: Galina Sandalova / Dreamstime.com)