Oficialii romani: Summit-ul NATO a mutat serverele de interceptare ale furnizorilor de comunicatii in ograda SRI

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 7 aprilie 2008, 16:16 Economie | Telecom


Summit-ul NATO a determinat completarea in regim de urgenta a reglementarilor privind interceptarea comunicatiilor electronice de catre SRI. Arbitrul telecom a postat informatia doar pe site, fara a face un anunt catre presa. Explicatia - urgenta situatiei. Tot aceasta este si cauza pentru care nu a existat o consultare publica. Presedintele autoritatii, Dan Georgescu, a explicat pentru HotNews.ro ca prin completarile aduse se stabileste ca serverele de interceptare ale operatorilor de comunicatii sa stea la SRI.

"ANRCTI modifica regimul de autorizare generala pentru furnizarea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice" - astfel suna un anunt postat pe 27 martie pe site-ul ANRCTI.

De notat ca HotNews.ro nu a primit nici un comunicat din partea ANRCTI pe aceasta tema.

In fapt, eram informati ca este vorba despre o decizie care completeaza o decizie anterioara a presedintelui ANRCTI si care printre altele se baza pe "Hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din data de 25 martie 2008 privind completarea, in regim de urgenta, a conditiilor tehnice de interceptare legala a comunicatiilor stabilite prin regimul de autorizare generala pentru furnizarea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice".

Presedintele ANRCTI: Prin lege s-a stabilit ca serverele de interceptare sa stea la SRI

Potrivit prevederilor acestei decizii, "furnizorii de retele sau de servicii de comunicatii electronice au obligatia de a pune la dispozitia autoritatii nationale in materia interceptarii comunicatiilor, desemnata potrivit reglementarilor legale in vigoare, serverele de management al interceptarii si consolele de administrare si operare pe care le detin, in vederea asigurarii functiei de interceptare legala a comunicatiilor".

Intrebati oficial, atat reprezentantii operatorilor de comunicatii cat si cei ai Autoritatii de Reglementare au refuzat sa dea mai multe explicatii tehnice, dar specialisti ai pietei spun ca aceste servere sunt de fapt calculatoare de interceptare a traficului de date si voce.

Presedintele ANRCTI, Dan Georgescu, a declarat pentru HotNews.ro ca decizia aduce o uniformizare a configuratiei tehnice necesare interceptarii legale a convorbirilor. SRI avea insa si inainte acces la serverele de interceptare ale furnizorilor de comunicatii.

"Noi aveam in lege si in decizia anterioara obligativitatea operatorilor de a facilita accesul la interceptari legale, dar nu erau prevazute conditiile tehnice in care se fac lucrurile acestea si le-am completat prin aceasta decizie. Erau mai multe configuratii tehnice si hotararea CSAT a stabilit sa zicem asa un standard de functionare. Acum se aplica aceeasi configuratie tehnica la toti operatorii.

Configuratie tehnica inseamna ca locul serverului sa fie la SRI. Serverele acestea in unele cazuri stateau la operator in altele cazuri stateau la SRI si prin lege s-a stabilit ca serverele sa stea la SRI. Serverele acestea au destinatie numai pentru interceptare nu au functii pe linie normala de operator. Este practic ca si pana acum, pentru ca in majoritatea cazurilor asa era si inainte, doar ca acum s-a stabilit prin lege ca daca cineva isi face o investitie noua sa stie cum s-o faca", a declarat pentru HotNews.ro Dan Georgescu.

Georgescu: Decizia se refera strict la voce, iar urgenta adoptarii a fost data de Summit-ul NATO

Conform declaratiilor presedintelui ANRCTI, adoptarea acestei decizii in regim de urgenta s-a datorat Summit-ului NATO.

"Sigur ca a fost legata de Summit-ul NATO, noi am primit decizia CSAT si a trebuit s-a punem in aplicare pentru ca are putere de lege. Am postat-o imediat pe site. Imi pare rau daca agentiile nu au vazut. Din cauza urgentei, am considerat ca este bine sa punem pe site ca sa vada toata lumea, fara sa mai dam ceva personalizat. Am publicat chiar inainte ca decizia sa apara in Monitorul Oficial. Nu a existat consultare publica, pentru ca nu se putea face. Cand prin lege se stabileste urgenta si termenul, procedura este modificata", a declarat Georgescu.

Nu in cele din urma, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii spune ca decizia se refera numai la voce.

"Decizia se refera strict la voce si se aplica tuturor furnizorilor de comunicatii electronice de telefonie fixa, mobila si voce peste internet", a explicat Dan Georgescu.

In privinta costurilor, Legea prevede obligativitatea operatorilor de a suporta costurile functiei de interceptare legala.

Operatorii de telefonie spun ca se supun legii si arata spre ANRCTI pentru mai multe detalii

Contactati de HotNews.ro, operatorii de telefonie mobila s-au aratat foarte rezervati in a oferi detalii pe acest subiect. In mare, toti spun aceleasi lucru - ne supunem legii.

"In Romania, ca si in celelalte tari din Comunitatea Europeana, activitatea de interceptare legala a comunicatiilor este reglementata prin lege. Orange Romania respecta prevederile legale si pune la dispozita organelor abilitate ale statului, numai in conditiile legii, posibilitatea tehnica de interceptare a comunicatiilor", au precizat oficialii Orange Romania.

"Vodafone Romania isi desfasoara intreaga activitate pe baza legislatiei in vigoare si respectand normele si reglementarile de industrie. Credem ca ANRCTI este cea mai in masura institutie sa ofere detalii despre aceasta noua reglementare", precizeaza reprezentantii Vodafone.

"Activitatile mentionate se supun prevederilor legale in vigoare pe care toti operatorii de telecomunicatii trebuie sa le respecte", spun oficialii Cosmote Romania.

"Aceasta fiind o decizie a autoritatii de reglementare in domeniu, si Romtelecom, ca toti ceilalti operatori de telecomunicatii, trebuie sa se conformeze. Analizam in acest moment, in detaliu, toate implicatiile deciziei, din punct de vedere tehnic si operational", declara Cristina Popescu, PR General Manager Romtelecom.

Ministrul Apararii: In sedinta CSAT s-a discutat despre securitatea Summit-ului NATO si despre accesul SRI la serverele operatorilor

Potrivit NewsIn, ministrul apararii, Teodor Melescanu a admis luni ca, in cadrul ultimei sedinte a CSAT, s-a discutat despre securitatea summit-ului NATO si despre accesul SRI la serverele operatorilor de telefonie mobila.
Intrebat daca s-a decis in sedinta CSAT de dinaintea summit-ului NATO ca operatorii de telefonie mobila sa lase acces SRI la servere, Melescanu a raspuns afirmativ.

"Da, a fost o discutie in acest sens legata de asigurarea conditiilor de securitate pentru summit. Daca se doreste cunoasterea pozitiilor exprimate de fiecare, cea mai buna solutie este sa solicitati ca stenograma sa fie desecretizata", a mentionat ministrul apararii, care a adaugat ca nu poate da alte detalii despre ceea ce s-a discutat in CSAT.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2696 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Servăre (Luni, 7 aprilie 2008, 17:33)

  Wasile [utilizator]

  Haideţi cu toţii cu servăre la SRI!
  Toţi operatorii (lista celor ce au primit numerotaţie din partea ANRCTI este disponibilă pe site-ul anrcti.ro - momentan indisponibil) să colocheze un servăr la SRI. Vom avea astfel nu mai mult nu mai puţin de 800 de servăre, fiecare la un consum mediu de 200W, adică 160 KWh. Taaaaare sunt curios unde o să ţină toate astea... şi mai interesant, cum o să se descurce SRI cu 800 de interfeţe diferite de monitorizare. Nu ar fi o idee să propună un standard? Sau mi-a scăpat mie standardul şi a fost deja eliberat?
  • +2 (2 voturi)    
   Pana mea (Luni, 7 aprilie 2008, 18:05)

   BlackHack [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   Probabil ca operatorii sunt obligati sa care serverele la SRI cu tot cu admini.

   Rog si eu pe nenea care vor avea in grija serverele de la SRi ca in cazul in care se logheaza remote pe o interfata web, sa nu uite sa viziteze pagina mea cu cookie stealer.
 • +1 (1 vot)    
  urgenta, sigur ca da (Luni, 7 aprilie 2008, 18:15)

  Mihai D. [anonim]

  Sigur ca da, si SRI a aflat doar cu cateva zile inainte de summit-ul NATO, de aici urgenta hotararii. Mai degraba au tinut asta in sertar pana de curand si apoi s-au repezit sa puna hotararea pe piata motivand urgenta.
  • 0 (0 voturi)    
   si care-i problema? (Luni, 7 aprilie 2008, 23:07)

   anod-katod [anonim] i-a raspuns lui Mihai D.

   am zis-o in titlu
 • 0 (0 voturi)    
  de auscultare (Luni, 7 aprilie 2008, 18:27)

  eu personal sunt satul [anonim]

  asteptam vetereani din afganistan la berlad
  sa scoatem ranza din artarii canadei,
  si-apoi o betie de nuc
 • 0 (0 voturi)    
  romania si rivalutia serviciillor secrete (Luni, 7 aprilie 2008, 18:32)

  un om [anonim]

  deja din 90 romania are alte servicii.
  secrete si mai ceva de atata.
  pericol public erga omnes:
  invers e-o treaba cam meteamatica.
  de alte nasuri non cleoputride
  mazurca de la 7 casse
  alias de sf.petre
  • 0 (0 voturi)    
   poezie poezie (Luni, 7 aprilie 2008, 23:11)

   avocatul [anonim] i-a raspuns lui un om

   Din 90 Romania are intr-adevar alte servicii
   secrete si chiar mai mult decata tata
   esti pericol public tu Dennis
   precum acvila non capit muscam
   ca invers e o chestie metempsihotica
   la deal, la vale,
   cu nasul nu mirosi mirosul nemirosit
   mazurca si pitzurca
   de 7 clase la babaroase
   alias de aliat...
   Zile, loredana...
 • 0 (0 voturi)    
  tunurile anti de la cabesti (Luni, 7 aprilie 2008, 18:35)

  lysosomii de la banca [anonim]

  dle pallady,in cat timp invat chimia,
  ca sa coversez cu cugetarea Dvs.?
  jean cabesco
 • 0 (0 voturi)    
  degeaba... (Luni, 7 aprilie 2008, 20:46)

  geo [anonim]

  ...s-a murit si s-a varsat singe la revolutie ! toate idealurile de atunci au fost calcate in picioare de fostii comunisti, securisti si mai stiu eu ce, actualii "democrati". ceasca a fost mic copil fata de ceea ce fac astia !
 • 0 (0 voturi)    
  Meseriasii lui Peste (Luni, 7 aprilie 2008, 21:50)

  Geo [anonim]

  Dom'le, din totdeauna a functionat ideea ca "ieftin si bun nu se poate", asa cum si SRI-st cinstit dar destept nu exista, acolo ori intri sa mori de foame, fie sa furi la rupere, un IQ decent anuleaza din start abureli gen "patriotism", "dragoste de tara" si alte perversiuni. Revenind la astia care muncesc pentru o paine, se vede ca statul ii alearga dar la scoala nu-i trimite, ce ma-sa au trebuit sa care servere in ograda cand exista solutii de interceptare la distanta super elegante ? Nu-si permit si ei macar un CCNP care sa le explice cum se poate face asa ceva fara sa dea peste cap legaturile locale ? Oricum le multumim de incercare, eu unul lucrez bine merci pe un tunel VPN terminat in afara tarii, sa intercepteze ei si pe mama lui AES daca mai pot.
  • 0 (0 voturi)    
   AES!? (Marţi, 8 aprilie 2008, 23:27)

   CCNP!? [anonim] i-a raspuns lui Geo

   frate,

   daca ai avea nitica minte, ti-ai da seama ca un algoritm nou de criptare nu este lansat pe piata la intamplare, ci doar in momentul in care poate fi spart "de organele abilitate".
   In al doilea rand, sa nu crezi cumva ca vpn-ul tau ramane neinterceptat. Trebuie sa fii copil mic sa crezi asa ceva. Fii sigur ca macar din cand in cand cineva tot arunca o privire prin fluxurile tale de date sa vada daca nu faci ceva nasol. Si chiar daca baietii din romanica nu pot sa o faca, o fac aia "din afara tarii" unde chestiile astea sunt luate mult mai in serios.
   In alta ordine de idei, BigBradar e cu serverele pe fibra noastra :)


   BTW, asta e doar partea vazuta a aisbergului... Nu cred ca vreti sa stiti ce e "under" :D
  • 0 (0 voturi)    
   Cum o fi? (Marţi, 8 aprilie 2008, 23:46)

   BlackHack [utilizator] i-a raspuns lui Geo

   Era vorba de telecomunicatii sau si de date?

   Daca e vorba si de trafic de date, ma doare-n bascheti, daca as vrea fac o magarie, as iesi prin tor.
 • 0 (0 voturi)    
  Normal.... (Marţi, 8 aprilie 2008, 7:21)

  judex [anonim]

  dar ce voiati,. sa stea la KGB?
 • 0 (0 voturi)    
  Europe asks ISPs to help battle cybercrime (Marţi, 8 aprilie 2008, 8:53)

  dty [anonim]

  http://www.securityfocus.com/brief/714

  "The Council of Europe plans to vote this week on drafted guidelines that call for more cooperation from Internet service providers (ISPs) in combatting online attacks.

  During the Council of Europe's Octopus 2008 Conference on Cybercrime -- which is taking place in Strasbourg, France -- participants will be asked to adopt a set of guidelines to speed response to cyberattacks and share more information, especially between Internet service providers and government agencies. The guidelines have been proposed by Estonia and other nations following the attacks on the northern European country last spring." [...]


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by