Nokia s-a inteles cu sindicatele germane IG Metall si va plati 200 milioane euro in compensatie pentru cei 2.300 de muncitori de la fabrica din Bochum care va fi inchisa, dupa ce finlandezii au mutat productia in Romania, a anuntat compania.

Fabrica germana isi va inceta activitatea pe 30 iunie, iar Nokia va anunta costurile acestui proces pe 17 aprilie, in raportul financiar pentru primul trimestru.

Nokia a anuntat in ianuarie ca va inchide fabrica din orasul Bochum din nord-vestul Germaniei, pentru a muta productia in Romania.

"Asa cum spuneam in ianuarie cand am inceput discutiile despre inchiderea uzinei, Nokia a batut palma pentru un plan social corect si responsabil", a spus Veli Sundbäck, vicepresedinte executiv la Nokia.

Finlandezii au inceput productia pe 11 februarie la Cluj, iar telefoanele vor fi destinate in primul rand pietelor din Orientul Mijlociu si Africa.

Din datele prezentate de Autoritatea Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, grilele salariale ale lucratorilor se situeaza intre 200 si 300 de euro, in timp ce salariile din Finlanda sau Germania pornesc de la 1.500 de euro. Cand a demarat productia in tara Nokia avea 200 de angajati, iar pana la sfarsitul anului va ajunge la 1.200.