Statul elen si Deutsche Telekom au ajuns la un acord asupra aspectelor principale privind controlul grupului OTE, un anunt oficial fiind asteptat joi, au declarat pentru Thomson Financial News surse apropiate negocierilor, scrie Forbes. Ambele parti vor detine cate o participatie de 25% plus cate o actiune la OTE, managementul zilnic va fi in mainile Deutsche, dar statul va avea suficienti reprezentanti in echipa de conducere, si nu in cele din urma Deutsche va obtine dreptul de a detine peste 20% din actiunile unei companii grecesti. In Romania, Deutsche ar urma sa obtina control asupra Romtelecom, Cosmote si Germanos, unde OTE este actionar majoritar.

Conform acordului, Deutsche va mai prelua inca 3% din participatia de 28% detinuta de statul elen la OTE, o participatie de inca 2% urmand a fi achizitionata de pe piata libera, asa incat Deutsche sa ajunga sa detina 25% plus o actiune din OTE, spun sursele citate.

Deutsche Telekom a anuntat, pe 17 martie, incheierea unui acord pentru cumpararea a 20% din OTE, pentru 2,5 miliarde euro, de la Marfin Investment Group (MIG). Deutsche si-a anuntat intentia de a prelua controlul OTE, insa la sfarsitul anului trecut, Guvernul Greciei a votat o lege ce limiteaza detinerile straine in companiile strategice de stat la maxim 20%, masura menita sa protejeze OTE.

Potrivit intelegerii la care s-ar fi ajuns, Deutsche va primi din partea Comitetului de privatizare inter-ministerial dreptul de a detine peste 20% in cadrul OTE.

Managementul zilnic al OTE ii va reveni Deutsche Telekom, in timp ce statul grec va avea suficienti reprezentanti in echipa de conducere pentru a apara interesele strategice ale OTE si a proteja in acelasi timp interesele nationale, tinand cont ca OTE este cea mai mare companie de telecomunicatii din Grecia, au mai mentionat sursele.

Tot joi este asteptat si un anunt de presa din partea directorului executiv al MIG, Andreas Vgenopoulos, in legatura cu vanzarea participatiei detinute la OTE catre operatorul german.