Un articol recent publicat in Fortune sustine ca a doua generatie a telefonului Apple iPhone se va vinde in Statele Unite intr-o formula subventionata de catre AT&T. Pretul de baza in US va fi de 399, respectiv 499$ iar AT&T va rambursa 200$ la semnarea unui abonament. Astfel, iPhone-urile “de 199$” nu vor fi disponibile prin Apple Store.

Strategia este o abatere majora de la formula initiala a lui Jobs, care practic “mulgea” consumatorul pe doua cai: o data la achizitia telefonului si o data prin incasarea unei cote din abonament. Prin subventionare, Apple muta prima transa de cheltuiala in “curtea operatorului”, asa cum se procedeaza in general pentru a incuraja abonamentele. Este probabil si o strategie de descurajare a celor care cumpara telefoanele ca sa le deblocheze si sa le vanda pe piata gri, acestia neavand acces la pretul redus decat cu conditia semnarii unui contract cu AT&T pentru fiecare iPhone cumparat.

Cu alte cuvinte, in Romania unde iPhone nu este inca oficial lansat pretul unui terminal deblocat nu are cum sa ajunga sub 400 €, decat daca ti-l aduce un amic direct din State. Probabil ca pretul uzual la revanzatorii romani (neautorizati) se va situa undeva in jur de 500-600 €, chiar mai mult intr-o prima faza.

Bunul simt spune ca odata cu introducerea mecanismului de subventie ar fi normal ca telefoanele la pret intreg sa nu fie blocate. Daca nu se va intampla acest lucru, vor exista desigur mecanisme mestesugite de deblocare. La versiunea curenta de iPhone, exista chiar un bootloader care “protejeaza” telefoanele hackuite impotriva update-urilor de firmware “dusmanoase” de la Apple.

Conform Fortune, a doua generatie de iPhone este dotata cu receptor GPS, modem 3G (HSDPA ?) si este cu 2.5 mm mai subtire adica doar 9.2 mm. Lansarea se estimeaza a avea loc candva in preajma datei de 27 iunie 2008.

Comenteaza pe Netuality.