Deutsche Telekom (DT) analizeaza posibilitatea achizitionarii Sprint Nextel, al treilea mare operator de telefonie mobila din Statele Unite ale Americii (SUA), sustin surse citate de International Herald Tribune. Tranzactia, estimata la circa 28 miliarde euro, care ar duce la fuziunea dintre Sprint Nextel si T-Mobile, divizia de telefonie mobila a DT, ar crea cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata americana, cu peste 81 milioane clienti, plasand grupul german in fata AT&T si Verizon.

Sprint Nextel are o valoare de piata de peste 22 miliarde dolari, dar a devenit o posibila tinta de achizitie, dupa ce actiunile companiei au scazut cu circa 62% anul trecut. Sprint Nextel a afisat pierderi de 29,6 miliarde dolari in 2007, iar ratingul privind riscul de credit al companiei a fost scazut de catre agentia Standard & Poor's.

Potrivit sursei citate de International Herald Tribune (IHT), Deutsche Telekom ia in calcul lansarea unei oferte de cumparare, dar nu a facut inca o oferta formala si nici nu este asteptata inca una in urmatoarele zile.

Sprint Nextel are in prezent 53 milioane clienti, in timp ce T-Mobile, divizia de telefonie mobila a grupului german, are peste 28 milioane clienti, iar tranzactia ar da nastere celui mai mare operator de telefonie mobila de pe piata americana, dupa numarul de clienti, inaintea AT&T si Verizon. Analisti citati de IHT spun ca achizitia Sprint Nextel ar putea costa Deutsche Telekom circa 28 miliarde euro (circa 43 miliarde dolari).

Potrivit Financial Times, AT&T si Verizon au in prezent 71 milioane clienti si respectiv 67 milioane clienti. Presa internationala subliniaza ca fuziunea din 2005 dintre Sprint si Nextel a generat noii companii mari probleme in ceea ce priveste integrarea tehnologiilor diferite detinute de cele doua companii si ca aceasta ar putea aduce batai de cap si grupului german, ocupat in prezent cu preluarea controlului grupului elen de comunicatii OTE.

Primele informatii privind interesul Deutsche Telekom pentru Sprint Nextel au aparut sambata in editia saptamanalului german Der Spiegel.