iPhone intra oficial destul de lent in tot mai multe tari europene. Anul trecut terminalul Apple a patruns in trei mari puteri de pe continent: Germania, Franta si Marea Britanie. Vodafone a anuntat ieri cinci noi tari in care va vinde telefonul, in timp ce France Telecom si-ar putea adauga doua. In Romania telefonul se vinde "la negru" de peste sase luni, dar tot nu stim cand si prin cine va intra oficial.

Vodafone anunta marti ca a semnat un acord cu Apple pentru distribuirea iPhone in zece tari pana la sfarsitul anului. Cinci dintre ele sunt europene: Grecia, Italia, Portugalia, Republica Ceha si Turcia.

Orange, din grupul France Telecom, nu sta degeaba si a anuntat ca poarta discutii pentru ca terminalul Apple sa fie disponibil clientilor din Spania si Polonia, dar si din alte tari unde Orange este prezenta.

"Suntem in discutii si pentru alte tari in afara de cele doua (...) Contractul semnat de noi cu Apple anul trecut prevedea aceasta faza de expansiune la un anumit numar de tari in care Orange este prezenta", declara Gervais Pellissier, director financiar la France Telecom. Si Romania ar putea fi pe lista, insa nimic nu este stabilit.

Richard Moat, CEO al Orange Romania, declara marti ca operatorul nu si-a luat niciodata angajamentul de a aduce iPhone in Romania. El a spus ca probabil sunt cateva mii de romani care utilizeaza deja iPhone in reteaua Orange, insa despre venirea oficiala nu se stie nimic oficial.

iPhone e comercializat in Romania de prin toamna anului trecut, iar in prezent costa in medie circa 1.800 de lei decodat, insa preturile variaza in functie de sursa intre 1.500 si 2.100 lei. iPhone a fost lansat in iunie 2007 in SUA. In toamna anului trecut a intrat oficial in Marea Britanie (prin operatorul O2), in Germania (T Mobile) si Franta (France Telecom). Presa a scris ca in Italia, terminalul va fi vandut si prin intermediul operatorului Telecom Italia, nu doar prin Vodafone. In Austria, telefonul este comercializat din martie, prin T Mobile. In Irlanda, operatorul desemat este O2.

Pana in acest moment Apple a vandut pe plan mondial 5,5 milioane de telefoane si spera ca vanzarile sa ajunga - de la lansare pana la sfarsitul acestui an - la 10 milioane de unitati.