Zapp a anuntat luni incheierea lucrarilor necesare acoperirii 3G in 15 din cele 19 orase in care trebuie sa ofere acoperire 3G pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Potrivit informatiilor operatorului, cele 15 orase sunt Brasov, Braila, Sibiu, Arad, Bacau, Satu Mare, Baia Mare, Constanta, Craiova, Ploiesti, Galati, Targu Mures, Timisoara, Cluj Napoca si Pitesti. Zapp a castigat licenta pentru dezvoltarea unei retele in frecventa de 2100 Mhz in anul 2006, lansarea serviciilor comerciale 3G fiind programata pentru toamna acestui an.

Conform prevederilor licentei, Zapp are obligatia de a avea o retea 3G completa pana la sfarsitul anului 2011, primul pas din acest proces prevazand acoperirea pana la 30 iunie 2008 a urmatoarelor zone metropolitane: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Constanta, Cluj, Iasi, Sibiu, Tg Mures, Braila, Arad, Galati, Pitesti, Ploiesti, Satu Mare, Baia Mare, Buzau, Bacau si Oradea.

Astfel, in afara de cele 15 orase, pana la sfarsitului lunii iunie, serviciile 3G Zapp trebuie sa fie disponibile si in Bucuresti, Iasi, Buzau si Oradea.

Pe 29 aprilie 2008 in timpul unei intalniri cu presa, Chris Bataillard, CEO Zapp, a anuntat decizia companiei de a folosi tehnologia UMTS/HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) in loc de CDMA 2000 pentru viitoarea sa retea in frecventa de 2.100 Mhz. Echipamentele necesare dezvoltarii retelei 3G sunt furnizate de ZTE, companie care a fost nominalizata la inceputul acestui an ca partener strategic al operatorului Zapp, urmand ca acesta sa furnizeze atat echipamentele cat si serviciile necesare dezvoltarii acestei retele.

Noua retea dezvoltata in frecventa de 2.100 Mhz va fi dedicata in exclusivitate serviciilor de date, urmarindu-se in acest fel cresterea substantiala a ratelor transferurilor de date. Conform declaratiilor oficialilor Zapp, noua retea va permite viteze de transfer de date de pana la 7,2 Mbs la descarcare si pana la 384 kbs la incarcare.

In acest moment Zapp ofera rate de transfer de date de pana la 2,4 Mbps prin intermediul retelei EV DO, aceste viteze urmand sa creasca pana la 3,1 Mbps o data cu lansarea evolutiei EV DO Rev A.

Conform informatiilor operatorului, reteaua EV DO are acoperire nationala, 60 de orase din Romania, serviciul de date de mare viteza prin aceasta tehnologie fiind disponibil pentru aproximativ 10 milioane de utilizatori.