Guvernul elen va cauta sa obtina, saptamana viitoare, aprobarea Parlamentului pentru vanzarea unei participatii de 3% din OTE catre Deutsche Telekom (DT), a anuntat vineri ministrul elen al telecomunicatiilor, Costis Hatzidakis, citat de Reuters. Pe 14 mai, cele doua parti au anuntat incheierea unui acord, prin care atat statul cat si DT vor avea participatii egale la OTE si vor imparti controlul companiei. O lege de la sfarsitul lui 2007, impiedica insa investitorii straini sa detina peste 20% dintr-o companie locala de interes strategic fara a primi in prealabil acordul autoritatilor, inclusiv a Parlamentului.

"Acordul va fi prezentat Parlamentului in cateva zile, nu vor exista surprize", a declarat ministrul elen la finalul unei intalniri cu comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding.

Potrivit acordului, ambele parti vor urma sa detina cate 25% plus o actiune din OTE si vor avea cate cinci membri in echipa de conducere a OTE. Directorul executiv va fi numit de DT, dar statul elen va avea dreptul de veto asupra a cel mult doi candidati. Statul va lua pe 3% din OTE 442,3 milioane euro.

Tranzactia ar insa nevoie de aprobarea Parlamentului, unde conservatorii, aflati la putere, au o majoritate fragila de 151 deputati din totalul celor 300 de alesi, in contextul in care partidele de opozitie si sindicatele se opun tranzactiei. Potrivit acestora, acordul nu este in interesul national si va conduce la preturi mai mari la serviciile oferite si la disponibilizari.

Comisarul european a tinut sa precizeze vineri, ca acorduri precum cel din Grecia, prin care doua grupuri de telecomunicatii decid sa-si uneasca fortele nu sunt singulare in Europa.